Milloin treenit on syytä jättää väliin? Personal trainer Jutta Larm perustelee valinnat, jolloin huono omatunto ei soimaa liikkujaa

Sairastuminen ja univaje ovat hyviä syitä jäädä kotiin, mutta mikäli lukee vähäisen nuhaisuuden tai väsymyksen sellaiseksi, voi kuntoilu jäädä haaveeksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sairastuminen ja univaje ovat hyviä syitä jäädä kotiin, mutta mikäli lukee vähäisen nuhaisuuden tai väsymyksen sellaiseksi, voi kuntoilu jäädä haaveeksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Kun flunssa on tuloillaan, moni miettii, kannattaako kuntosalille mennä. Kipeänä tai univajeessa treenaaminen ei ole hyväksi. Pieni nuha tai väsymys ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voi hyvällä omatunnolla viettää illan vaikka elokuvien parissa.

”Esimerkiksi kevättalvi on sellaista aikaa, että pientä nuhaa voi olla vaikka viikkokausia. Jos flunssani on vain pään alueella – eli nokka vuotaa ja kurkussa vähän tuntuu – ja se kestää yli kaksi päivää, menen salille. Mutta jos kaulasta alaspäin tuntuu mitään, tai on lämpöä, silloin ei pidä missään nimessä lähteä liikkumaan”, Jutta Larm muistuttaa.

Väsymyksen kohdalla kannattaa kysyä itseltään, voiko rehellisesti sanoa olevansa niin uupunut, ettei treeni tee hyvää. On eri asia mennä salille kovassa univajeessa kuin hieman uupuneena työpäivästä.

Treenin intensiteettiä ei tarvitse valita äärimmäisen hikitreenin ja kotiin jäämisen väliltä, vaan hankalampana päivänä sen voi tehdä kevyemmin.

Jos treeni tuntuu kerta toisensa jälkeen tuskastuttavalta, oletko liian ankara itsellesi?

Jos treeni tuntuu jatkuvasti sietämättömän raskaalta, kannattaa miettiä, onko itselleen liian ankara.

Jos yhden välipäivän pitäminen tuntuu hankalalta, on aika pysähtyä ja miettiä, riittäisikö vähempi. Tärkeää on tarkkailla myös sitä, miten paljon kuormittaa itseään ankaralla sisäisellä puheella.

”Emme puhu kenellekään muulle yhtä rumasti ja ankarasti kuin itsellemme. Elämässä olisi tärkeää oppia suhtautumaan itseensä lempeämmin ja rakastavammin”, Larm toteaa.

X