Totta vai tarua: Mistä kevätväsymys johtuu?

Kevätväsymys alkaa helpottua, kunhan nukkuu tarpeeksi.
Kevätväsymys alkaa helpottua, kunhan nukkuu tarpeeksi. © istockphoto
Kevätväsymyksen taustalla on sisäisen kellon toiminnan muuttuminen ja univaje, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen THL:stä.

Kevätväsymys johtuu sisäisen kellon jätätyksestä

Totta.Varsinaisesti kevätväsymys johtuu univajeesta, joka alkaa väsyttää. Sen syynä on kuitenkin sisäisen kellon jätättäminen. Suomi sijaitsee aikavyöhykkeellä siten, että valoisa aika painottuu erityisesti iltapäivään ja iltaan.

Kun keväällä valoisa aika alkaa pidentyä, ulkona tekee mieli oleskella yhä pidempään, jolloin myös nukkumaanmeno siirtyy helposti myöhäisemmäksi. Aamulla täytyy kuitenkin herätä samaan aikaan kuin ennenkin, jolloin yöunen määrä vähenee.

Lue myös: Voiko unihäiriöistä voi päästä eroon, entä miten omaa nukkumistaan parantaa? Tutustu unitutkijan neuvoihin ja nuku yösi paremmin

Kevätväsymystä ei voi itse hoitaa

Tarua. Kevätväsymys alkaa helpottua, kunhan nukkuu tarpeeksi. Jotta unen saanti helpottuu, ulkoa kannattaa tulla hyvissä ajoin sisälle ennen haluttua nukahtamisajankohtaa ja rentoutua hetki hämärässä.

Lisäksi älylaitteiden käyttö kannattaa lopettaa vähintään puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos ulkoa tuleva valo häiritsee nukahtamista, kannattaa hankkia kankainen unimaski tai makuuhuoneeseen pimennysverhot.

Kevään kukka on krookus.

Kevään kukka on krookus. © Jorma Marstio / Otavamedia

Kevätväsyneen kannattaa välttää iltaisin sokeria ja tärkkelystä

Totta. Hiilihydraateilla, kuten sokerilla ja tärkkelyksellä, on virkistävä vaikutus. Ne myös voimistavat sisäisen kellon jätätystä. Runsas hiilihydraattien popsiminen ilta-aikaan siis lisää riskiä, että uni jää liian lyhyeksi ja katkonaiseksi.

Huonosti nukuttujen öiden jälkeen ihminen myös usein tekee tiedostamattaan tavallista huonompia ruokavalintoja, mistä seurauksena on lihominen. Jos haluaa pysyä virkeänä ja normaalipainoisena, iltapalaksi kannattaa valita tuoreita kasviksia tai hedelmiä.

Lue myös: Auttaako kirkasvalo kevätväsymykseen?

Lue myös: Torju kevätväsymys ajoissa