Nenäverenvuodon tyrehdyttäminen – Mitä kannattaa tehdä, kun verta tulee nenästä?

Painanko nenää, niistänkö vai etsinkö kylmää niskaan? Geriatrian erikoislääkäri Arvo Haapanen Pihlajalinnasta neuvoo, mitä pitää tehdä, kun nenästä tulee verta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Painanko nenää, niistänkö vai etsinkö kylmää niskaan? Geriatrian erikoislääkäri Arvo Haapanen Pihlajalinnasta neuvoo, mitä pitää tehdä, kun nenästä tulee verta.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

Nenäverenvuodon tyrehdyttäminen – mikä avuksi, kun verta tulee nenästä ja keinot ovat vähissä? Mikä on tarua, mikä totta? Lue erikoislääkärin neuvot.

Nenäverenvuodossa pitää ensimmäiseksi niistää nenä.

Tarua.

Ensimmäinen tehtävä on painaa sieraimet lyttyyn esimerkiksi sormilla, jolloin vuoto yleensä vähenee. Jos vuoto on selvästi vähenemään päin, nenään voi laittaa nenäliinasta tehdyn ns. tollon. Se pitää muistaa ottaa pois viimeistään 15 minuutin kuluttua. Tällöin on hyvä niistää nenä, jotta hyytymät tulevat sieraimista pois.

Kun nenästä tulee verta, makuuasentoa parempi on istua etukumarassa, jolloin veri ei pääse valumaan nieluun.

Nenää nistävä tyttö.
© Colourbox © Colourbox

Nenäverenvuodon tyrehdyttäminen – kylmä niskassa tyrehdyttää verenvuodon.

Osittain totta.

Niskaan laitettu jääpussi tai muu kylmän tuoja, kuten pakasteesta otettu vihannespussi, voi viilentää verenkiertoa, mikä auttaa pintaverisuonia supistumaan. Tämä saattaa auttaa nenäverenvuodon loppumisessa, mutta vaikutus on vähäinen.

Nenäverenvuoto on vaarallista.

Tarua.

Yksittäinen lievä nenäverenvuoto perusterveellä ihmisellä on yleensä vaaraton. Verenvuotoon on tavallisesti selkeä syy, kuten flunssa tai allergia, joka rasittaa limakalvoja. Jos verenvuoto on lievää, sitä voi seurata kotona noin tunnin ennen lääkäriin hakeutumista.

Mikäli vuoto on kuitenkin runsasta, eikä se asetu vartissa, on syytä hakeutua terveysasemalle tai päivystykseen. Tällöin taustalla voi olla esimerkiksi lääkitys, joka vähentää verenhyytymistä. Tämä on tyypillistä esimerkiksi sepelvaltimotautipotilailla ja aivoinfarktin sairastaneilla.

Artikkelia on muokattu 7.11.2023 klo 10:26

Lue myös: 10 kysymystä: Miksi nenästä vuotaa verta?

Lue myös Anna.fi: Vinkit kuivan nenän hoitoon.

X