Mitä kannattaa tehdä, kun verta tulee nenästä?

Mitä tehdä kun verta tulee nenästä?
© istockphoto
Painanko nenää, niistänkö vai etsinkö kylmää niskaan? Geriatrian erikoislääkäri Arvo Haapanen Pihlajalinnasta neuvoo, mitä pitää tehdä, kun nenästä tulee verta.

Nenäverenvuodossa pitää ensimmäiseksi niistää nenä.

Tarua.

Ensimmäinen tehtävä on painaa sieraimet lyttyyn esimerkiksi sormilla, jolloin vuoto yleensä vähenee. Jos vuoto on selvästi vähenemään päin, nenään voi laittaa nenäliinasta tehdyn ns. tollon. Se pitää muistaa ottaa pois viimeistään 15 minuutin kuluttua. Tällöin on hyvä niistää nenä, jotta hyytymät tulevat sieraimista pois.

Kun nenästä tulee verta, makuuasentoa parempi on istua etukumarassa, jolloin veri ei pääse valumaan nieluun.

Nenää nistävä tyttö.