Miten saan ex-miehen muuttamaan pois asunnostani?

Marjatan entinen mies Janne ei muuta pois Marjatan omistamasta kodista. Miten tästä selvitään ilman riitaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marjatan entinen mies Janne ei muuta pois Marjatan omistamasta kodista. Miten tästä selvitään ilman riitaa?
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Marjatan, 60, elämä on ajautunut hankalaan tilanteeseen. Hän on omasta mielestään tehnyt selväksi entiselle avopuolisolleen Jannelle, että ei halua enää jatkaa suhdetta eikä asua yhdessä. Mutta mies ei ota tietoa vastaan ja on jäänyt asumaan Marjatan omistamaan kotiin.

Marjatta pitää kyllä edelleen Jannesta, ja he ovat säilyneet ystävinä. Silti Marjatta haluaisi elää yksin ja tavata Jannea välillä vain ystävänä.

Marjatta on sanonut Jannelle toivovansa tältä enää vain ystävyyttä, joten parisuhde on ohi. Hän on sanonut myös rakkauden loppuneen ja tarvitsevansa asuntoa nyt itselleen. Silti Janne on jäänyt asuntoon, aivan niin kuin ennenkin.

Marjatta ei halua riitautua entisen miehensä kanssa. Tilanne on silti tukala, sillä Janne on asunut Marjatan tahdon vastaisesti Marjatan sohvalla jo useita kuukausia.

Onko mahdollista, että Janne ei vain halua vastaanottaa tietoa, eikä suostu ymmärtämään puhettani, Marjatta miettii. Miten asioiden todellisen tolan saisi taottua Jannen päähän ilman jättimäisen kokoluokan riitaa?

Marjatan ystävät ja sukulaiset ovat ehdottaneet Marjatalle lukkojen vaihtamista, jotta Janne ei pääsisi enää palaamaan Marjatan kotiin käytyään kaupassa. Marjatan mielestä se olisi tylyä, eikä hän halua kohdella ketään läheistään sillä tavalla. Jannen pitäisi palauttaa avaimensa Marjatalle hyvässä hengessä. Mutta miten se olisi mahdollista?

Miten voin pitää kiinni oikeuksistani?

Marjatta on omasta mielestään kertonut Jannelle, ettei halua asua enää Jannen kanssa yhdessä. Jos Janne haluaisi kuunnella Marjattaa, hän joutuisi toteamaan, että hänet hylätään ja hän joutuu lähtemään pois Marjatan asunnosta. Hylätyksi tulemisen aiheuttama kipu on suurimpia kipuja, mitä ihmiselle voidaan tuottaa. Janne ei halua tätä kipua kokea, hän sulkee korvansa, ja tilanne jatkuu ennallaan.

Marjatta haluaisi, että suuttumusta ja kipua tuottava tilanne hoidettaisiin ilman kipua ja suuttumusta. Tämän seurauksena tilanne voi pitkittyä rajattomasti. Tulos on juuri päinvastainen kuin se, mihin Marja sanoo pyrkivänsä.

Jannen toiminta on varsin ymmärrettävää. Kukapa lähtisi pois mukavasta kodista vapaaehtoisesti. ”Kun en tee mitään, voin jatkaa täällä asumista.”

Marjatan osalta kysymys kuuluu, miksi hänen on vaikea tehdä päätöksiä, toteuttaa niitä ja kantaa vastuu niiden aiheuttamista tunteista? Pelkääkö Marjatta Jannen reaktioita? Pelkääkö Marjatta oman turvallisuutensa puolesta tällaisessa tilanteessa? Vai onko Marjatta ihminen, joka ei voi toimia vastoin toisen ihmisen toiveita?

Jos Marjatta kokee, että hänellä ei ole oikeutta pitää kiinni omista oikeuksistaan, niin olennaisin asia ei olekaan ”kuinka saada toinen kauniisti pois omasta asunnosta” vaan, ”miten voisin kasvaa ja kehittyä niin, että voin turvallisesti pitää kiinni omista oikeuksistani”. Ihmisen tärkein asia ei ole se, kuinka voin olla toisille mieliksi. Tärkein asia on, kuinka voin olla yhteydessä kokonaiseen itseeni, tunteisiini, omaan arvooni. Näiden kehitystehtävien kohtaaminen voi olla tässä tilanteessa kaikista tärkein tulos.

Jannen lähteminen edellyttää sopimista siitä, milloin Janne siirtyy pois. Marjatalla pitää olla tässä oma takaraja. Marjatta voi kysyä, tarvitseeko Janne apua asunnon hankkimisessa. Jos Marjatan on mahdotonta löytää itsestään tätä tahtotilaa, hän voi käyttää ammattilaista apunaan pohtiakseen, mikä tekee hänelle vaikeaksi ottaa vastuu omasta elämästään.

Keijo Markova, Pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto

X