Mitä tehdä, kun vatsa pömpöttää ja tuntuu koko ajan täydeltä?

Pömpöttääkö vatsasi kuin olisit puolessa välissä raskautta? Syy vatsan turvotteluun löytyy usein ruokavaliosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pömpöttääkö vatsasi kuin olisit puolessa välissä raskautta? Syy vatsan turvotteluun löytyy usein ruokavaliosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Vatsan tuntuminen täydeltä tai pömpöttäminen johtuu yleensä paksusuolen bakteereiden tuottamasta ruoansulatuskanavan kaasusta, sen tavallista suuremmasta määrästä tai hitaammasta poistumisesta.

Kaasua voi joutua mahalaukkuun ja sieltä suolistoon myös nielemällä.

Pian aterian jälkeen tuleva turvottelu viittaa yleensä hidastuneeseen mahalaukun tyhjenemiseen, jolloin puhutaan toiminnallisesta ylävatsavaivasta. Muulloin turvottelun taustalla voi olla ummetus, ärtyvä suoli -oireyhtymä, joskus keliakia tai laktoosi-intoleranssi.

Kaasua muodostavat ravintoaineet

Aina tarkkaa syytä turvotteluun ei tiedetä. Taustalla voi olla kaasua muodostavien ravintoaineiden käyttö, jolloin niitä kannattaa välttää. Näitä ovat muun muassa herneet, pavut, kaali, sipuli, tomaatti ja erilaiset keinomakeutusaineet.

Laktoositonta ruokavaliota kannattaa myös kokeilla.

Jos ravinnossa on paljon kuituja, sen vähentäminen kokeilumielessä voi auttaa vatsan turvotteluun. Liikunta auttaa suolikaasut liikkeelle, ja siksi kannattaa välttää pitkäkestoista istumista. Vatsalihasten hyvää kuntoa pidetään myös tärkeänä.

Probioottien käytöstä apua oireisiin

Useaa erilaista bakteerikantaa sisältävien probioottien käytöstä voi olla apua. Ellei niiden säännöllinen käyttö vähennä muutamassa viikossa turvotusta, käyttöä ei kannata jatkaa. Ilmavaivoihin liittyvään vatsan turvotteluun voi kokeilla ilman reseptiä saatavaa dimetikonia.

Lääkäriin pitää ottaa yhteyttä, jos vatsan turvotteluun liittyy muita merkittäviä oireita, kuten laihtuminen, verentulo ulosteiden mukana, kuume, väsymys tai yleistilan lasku.
Keliakia kannattaa selvittää, jos sitä on suvussa tai varsinkin viljat turvottavat.

Asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

Artikkeli on julkaistu Kotilääkärissä 3/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X