Miten parisuhde kestää suuren ikäeron?

Pentin ja Lindan 30 vuoden ikäero aiheuttaa kuiskuttelua kylillä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pentin ja Lindan 30 vuoden ikäero aiheuttaa kuiskuttelua kylillä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Nuoren parin rakkaustarina alkoi romanttisesti. Ensin treffailtiin kahviloissa, tehtiin kuutamokävelyjä ja vaihdettiin kihlat. Vuoden päästä tanssittiin juhannushäitä.

Pentti ja Linda eivät vain olleet alun perinkään se kaikkein tavallisin vastarakastunut nuoripari. Pentti ei nimittäin ole todellakaan nuori, vaan jo viisikymppinen mies, morsmaikkuaan 30 vuotta vanhempi ja kolmen lapsen isä.

Linda siirtyi asumaan Pentin omakotitaloon lapsuudenkodistaan. Nyt Linda hoitaa kotia ja teini-ikäisten poikien äitipuolen roolia. Pojat asuvat isänsä ja Lindan luona joka toinen viikonloppu. Linda ja Pentti odottavat perheenlisäystä.

Koko uusperhe tulee hyvin toimeen ja on onnellinen, vaikka Pentin pojilla menikin hetki sulatella uutta tilannetta. Kaikki ei ole silti hyvin, sillä pienellä paikkakunnalla asuva perhe saa paljon negatiivista huomiota osakseen.

Lindan koulukaverit välttelevät häntä, koska eivät ymmärrä Lindan ratkaisua jäädä vanhan miehen kotirouvaksi. Linda ei ole oikein onnistunut hankkimaan vielä uusiakaan ystäviä Pentin tuttavapiiristä, joka on kylläkin ottanut Lindan paremmin vastaan.

Lindalla ja Pentillä on vaikeuksia liikkua kylillä asioilla, sillä heitä tuijotetaan jatkuvasti. Tuntemattomatkin ovat välillä tulleet piikittelemään heitä ikävillä kommenteillaan.

Pentti ja Linda viettävätkin paljon aikaa kotona. Siellä heillä menee hyvin.

Voiko näin suuren ikäeron liitto kestää ulkoisista paineista huolimatta?

Parisuhde ei ole ulkopuolisten asia

Pentin ja Lindan avioliitto vaikuttaa onnelliselta suuresta ikäerosta huolimatta. He viihtyvät hyvin yhdessä. Pentin teini-ikäiset pojatkin ovat käyneet omat tarpeelliset kamppailunsa uusperhe-elämän ja Lindan hyväksymiseksi. Pariin kohdistuu kuitenkin ihmettelyä ja paineita kyläläisten taholta, mikä uhkaa syrjäyttää heidät asuinympäristönsä yhteisöistä.

Linda on jäänyt jo odotusaikana ystäväpiirinsä ulkopuolelle ja on eri elämäntilanteessa kuin suurin osa ikäkavereistaan. Vaikka Lindan ja Pentin parisuhde on hyvä ja toimiva, Linda voi jatkossa kokea yksinäisyyttä kotona vauvan kanssa, jos hän ei löydä samassa elämäntilanteessa olevia äitikavereita.

Tarinasta puuttuu tieto, minkälaiset välit Lindalla on omiin vanhempiinsa ja sukulaisiin. Sujuiko muutto lapsuudenkodista Pentin luo hyvin? Onko vauva hyväksytty ja odotettu? Saako Linda omilta vanhemmiltaan tukea? Näillä asioilla voi olla merkitystä Lindan äitiyteen ja hyvinvointiin.

Pentin ja Lindan nykyiset uusperhekuviot menevät uusiksi, kun vauva syntyy. Jokainen perheenjäsen hakee silloin uudelleen paikkansa perhesysteemissä.

Vauva tulee viemään paljon Lindan aikaa ja voimavaroja. Vauvan synnyttyä isän on tärkeää viettää vanhempien lastensa kanssa aikaa ilman vauvaa, jotta he eivät tunne jäävänsä toissijaisiksi.

Pentin ja Lindan tarina saa miettimään, kenellä on valta määritellä, millainen on oikea tai väärä parisuhde? Miksi jonkun parisuhde voidaan katsoa vapaaksi riistaksi asiattomille kommenteille? Erilainen parisuhde tekee meidät helposti ennakkoluuloisiksi, tuomitseviksi ja vältteleviksi. Kukaan ulkopuolinen ei voi kuitenkaan koskaan täysin ymmärtää jonkun toisen parisuhteen vetovoiman lakeja saatikka ennustaa, kestääkö suhde vai ei.

Pentti ja Linda eivät ole kenellekään tilivelvollisia suhteestaan tai perhe-elämästään. He ovat yhdessä vapaaehtoisesti ja tulevat hienosti toimeen. Heidän ei tarvitse perustella muille sitä, miksi valitsivat toisensa ja perustivat perheen. Epäasialliset kommentit ja tuijotukset kannattaa jättää omaan arvoonsa. Kulkekaa siis pystypäin!

Minna Oulasmaa, perheneuvonnan koordinaattori, pari- ja seksuaaliterapeutti, työnohjaaja, terveydenhoitaja, Vanhemmuuskeskus Väestöliitto

X