Näin suojelet aivojasi töissä – Hyödynnä työelämässä näitä 9 neuvoa, joilla varjelet hyvinvointiasi

Kun kiireelle ei voi mitään, varjele omaa hyvinvointiasi ja työilmapiiriä etsimällä vähemmän tunnepitoisia tapoja puhua tekemättömistä töistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun kiireelle ei voi mitään, varjele omaa hyvinvointiasi ja työilmapiiriä etsimällä vähemmän tunnepitoisia tapoja puhua tekemättömistä töistä.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

1. Keskeytysten kierre katki

Keskittymiskyvyn varjeleminen vaatii monissa työyhteisöissä kulttuurin muutosta. Sopikaa yhteisiä keinoja, joiden avulla mahdollistatte rauhallisemman työskentelyn.

Yksinkertainen käyttöliittymä parempaan työrauhaan voi olla vaikkapa oven ripaan laitettu älä häiritse -lappu, jota muut sitoutuvat kunnioittamaan.

2. Työtehtävät järjestykseen

Tee yksi työtehtävä kerrallaan. Pakkotahtinen tehtävästä toiseen vaihtaminen hidastaa suoriutumista, lisää virheiden määrää, kuormittaa aivoja ja aiheuttaa stressiä.

Yritä pitää kiinni siitä, että toiminnallasi on kulloinkin vain yksi pääasiallinen tavoite, ja palauta tämä tavoite mieleesi, kun ajatus alkaa poukkoilla.

3. Ulkoista muistamiset heti

Jatkuva muistikapasiteetin kuormittaminen rasittaa aivoja. Aina, kun mieleen pälkähtää jokin muistettava, mutta ei juuri nyt ajankohtainen asia, kirjoita se ylös tai tee siitä muistutus.

4. Älkää puhuko kiireestä

Sanat muuttavat maailmaa, ja ongelmakeskeisyys kuormittaa. Mitä enemmän työyhteisössä vatvotaan kiirettä, sitä isommaksi peikoksi se paisuu. Kun kiireelle ei voi mitään, varjele omaa hyvinvointiasi ja työilmapiiriä etsimällä vähemmän tunnepitoisia tapoja puhua tekemättömistä töistä.

5. Anna aivoille laiskoja hetkiä

Aivojen paras mahdollinen suorituskyky syntyy aktiivisen tekemisen ja joutilaisuuden vaihtelevassa maastossa. Uskalla välillä antaa itsesi tylsistyä – se on aivojen uusiutumiskyvylle ja luomisvoimalle tärkeä olotila.

6. Lepotauot työkulttuuriin

Isoissa firmoissa on uskallettu ottaa käyttöön lepohuoneita, joihin voi vetäytyä ottamaan vaikkapa päiväunet kesken päivän. Aivojen lepuutus lisää työtehoa.

Täysillä paahtaminen toimii päinvastoin: keskittymiskyky ja tehokkuus laskevat, ja lopulta työtä on vietävä kotiinkin.

Käytätkö älylaitteita – vai käyttävätkö ne sinua?

7. Irrota ote puhelimesta

Jätä puhelin johonkin tiettyyn paikkaan kotona. Puhelinta ei tarvita vessassa, saunassa eikä makuuhuoneessa!

Jätä älylaitteet kotiin, kun menet lenkille, harrastuksiin tai ystävien kanssa ravintolaan.

8. Hiljennä hälytykset

Poista puhelimesta äänekkäät ilmoitukset, jotta eri sovellukset eivät piippaa jatkuvasti huomiotasi kerjäten. Pidä puhelinta äänettömällä aina, kun teet jotakin keskittymistä vaativaa.

9. Siirry mustavalkoaikaan

Aivojen palkkiojärjestelmä reagoi kaikenlaiseen värikkääseen ja kiehtovaan ja haluaa lisää. Jos älylaitteesi näytön voi muuttaa mustavalkoiseksi, kokeile! Huomaat ehkä, että somen selaamisen himo rauhoittuu kuin itsestään.

Esimerkiksi iPhonessa vaihdon voi tehdä näin: Valitse asetukset > yleiset > käyttöapu >näytön mukautus > värisuodattimet.

Lähteet ja lisätietoja: Huotilainen M & Moisala M (2018). Keskittymiskyvyn elvytysopas. Tuuma-kustannus. Huotilainen M & Saarikivi K (2018) Aivot työssä. Otava. https://brainrm.com Hallowell E (2015). Why smart people underperform. Harvard Business Review 1/2015. https://hbr.org

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X