Nalkuttaja-vaimo avautuu: ”Mieheni toimii vasta kolmannesta kehotuksesta”

Miten Jorma kasvaisi sanojensa mittaiseksi mieheksi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miehen tyhjät lupaukset saavat vaimon nalkuttamaan.

Miten Jorma kasvaisi sanojensa mittaiseksi mieheksi?
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Sekä Kirsi ja Jorma inhoavat nalkutusta, mutta ”nalkuttaja”-vaimolla ei ole vaihtoehtoja.

”Joo, joo, Jorma aina lupailee. Kirsiä ärsyttää, sillä hän osaa jo odottaa, että mitään ei tapahdu.

Jormalla on tapana vastata vaimonsa pyyntöihin myöntävästi, mutta hän unohtaa saman tien lupauksensa.

Kirsi voisi melkein lyödä vetoa, että tälläkään kertaa Jorma ei vie roskista ulos kuten lupasi. Tuskin mies edes kuunteli, mitä Kirsi tällä kertaa pyysi. Jorma taisi vastata myöntävästi, jotta saisi olla hetken rauhassa.

Kirsi arvasi oikein, mitään ei tapahtunut. Hän joutui taas kehottamaan Jormaa kolme kertaa, ennen kuin roskat löysivät tiensä pihalla olevaan roska-astiaan.

Sama jankuttaminen jatkuu imuroimisen, tiskaamisen, likapyykkien ja tukossa olevan lattiakaivon kanssa.

Kirsi tuntee itsensä voimattomaksi, kun kotitöiden jakaminen on näin hankalaa. Välillä tuntuu, että olisi helpompi tehdä kaikki työt itse eikä jyvittää puolia vastentahtoiselle miehelle.

Jorma inhoaa nalkuttamista eikä Kirsikään siitä nauti. Mutta mitä muita vaihtoehtoja Kirsillä on, kuin toistaa sama asiaa uudestaan ja uudestaan yhä kyllästyneempään sävyyn?

Kirsi ei pysty luottamaan Jorman sanaan kaikissa isommissakaan asioissa. Jos mies lupaa maksaa sähkölaskun ajallaan, niin Kirsi tarkistaa aina myöhemmin nettipankista, että lasku on varmasti maksettu. Samoin hän tarkistaa aina miehensä jäljiltä, onko sopimukset todella allekirjoitettu ja ruokaostokset hoidettu kauppalistan mukaisesti.

Miten Kirsi oppisi luottamaan mieheensä? Miten Jorma voisi kasvaa sanojensa mittaiseksi mieheksi? Onko parilla tulevaisuutta?”

Asiantuntija vastaa: Suhde itseen uusiksi

kommunikaatio-ongelma

Minäkö nalkuttaja? Miehen tyhjät lupaukset saavat vaimon nalkuttamaan. © Anssi Keränen

Kirsi ja Jorma tietävät molemmat, ettei Jorma pidä lupauksiaan. Kun yhteiselämä jatkuu näin, niin miten se vaikuttaa Jorman ja Kirsin elämään?

Suhdetta leimaa pettymys, osin ärtymys. Jorma ei ota huomioon Kirsin pyyntöjä, Kirsin toiveet ovat kuin ilmaa Jormalle. Oikeastaan Kirsi joutuu kokemaan olevansa ilmaa Jormalle. Hänellä ja hänen toiveillaan ei ole ole merkitystä Jormalle. Jorma on tavallaan kääntänyt selkänsä Kirsille. Kirsi joutuu mielessään pohtimaan, olenko enää Jormalle merkittävä, ykkönen hänen elämässään. Kirsi joutuu ennemmin tai myöhemmin miettimään, mikä heidän suhteensa tila oikeastaan on.

Kirsin olisi tarpeen myös miettiä, heijastavatko suhteen nykyhetken tilanteet hänen elämänsä peruskysymyksiä. Kirsi joutuu parisuhteessaan kokemaan olevansa niin arvoton, ettei hänelle tarvitse edes vastata.

Vastaako tämä Kirsin kokemusta omasta itsestään – onko Kirsin osa elämässä olla vailla merkitystä? Jos näin on, suhteen nykytila tuokin esiin Kirsin tunteen omasta arvostaan: en ole arvostettava ja rakastettava ihminen, kenenkään ei tarvitse ottaa minua tosissaan huomioon.

Tällöin Kirsillä olisi kaksi mahdollisuutta. Ensimmäinen mahdollisuus olisi pitää edelleen yllä kielteistä käsitystä itsestään – suhteen nykytila antaa siihen erinomaiset mahdollisuudet.

Toinen mahdollisuus on löytää itsensä rakastettavana ja arvostettavana ihmisenä – ihmisenä, joka ansaitsee hyvän elämän ja rakastavan läheisyyden. Jos Kirsille voisi kehittyä arvostava ja rakastava suhde omaan itseen, tämä avaisi myös mahdollisuuden luoda toimivamman parisuhteen.

Elämän uudet haasteet saavat meissä usein kasvua aikaiseksi myös ihmisenä. Muutoksen läpivieminen merkitsee sitä, että pari joutuisi kohtaamaan myös muutosvaatimusten mukanaan tuomia jännitteitä suhteessaan.

Jorma elää parisuhteessa tavalla, jossa hänen lupauksiinsa ei voi luottaa. Katteeton lupaus on huijaamista. Jollain tasolla läheisen ihmisen huijaaminen tuottaa syyllisyyttä ja häpeää. Jatkamalla nykyistä toimintaansa Jorma sulkee oman häpeänsä pois: minä en tee mitään hävettävää, Kirsi on nalkuttaja.

Jos Jormalla on tarve jatkaa nykyisen kaltaista toimintaansa, joudutaan kysymään, kuvastaako se Jorman peruskäsitystä omasta itsestään: olen hävettävä ihminen, joka toimii väärällä tavalla läheistensä kanssa.

Tällöin myös Jorman olisi tarpeen tehdä työtä itsensä kanssa, jotta hänen olisi mahdollista olla hyvällä tavalla suhteessa sekä itseensä että läheisiinsä. Rakastava suhde omaan itseen ja läheisiin antaa meille parhaan perustan onnelliseen elämään.

Keijo Markova, pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto.

X