Miten hoitaa närästystä, kun lääkettä ei ole saatavilla?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Maito on emäksinen aine, ja se neutraloi tehokkaasti mahahappoa, joka on erittäin hapanta.
Maito on emäksinen aine, ja se neutraloi tehokkaasti mahahappoa, joka on erittäin hapanta. © istockphoto
Jos närästyslääkkeitä ei ole saatavilla, närästystä voi lievittää vaikka maidolla, vinkkaa gastroenterologi Jari Koskenpato Lääkärikeskus Aavasta.

Närästystä voi hoitaa parhaiten ruokalevolla

Tarua. Närästys tarkoittaa rinnanaluspolttoa, jonka tavallisin syy on se, että ruokatorveen nousee mahahappoa. Närästystä makuuasento ei poista, vaan se saattaa entisestään lisätä mahahapon nousua ruokatorveen.

Jos närästyslääkkeitä ei ole saatavilla, paras tapa lievittää närästysoireita on lähteä rauhalliselle kävelylle, sillä pystyasento voi lievittää vaivaa. Liikaa ei kuitenkaan kannata rehkiä, sillä ponnistelu ja erityisesti kumartelu voivat pahentaa poltetta.

Maito helpottaa närästystä

Totta.

Maito on emäksinen aine, ja se neutraloi tehokkaasti mahahappoa, joka on erittäin hapanta. Sama vaikutus on myös monilla muilla maitotuotteilla, kuten piimällä ja viilillä.

Närästäessä mahahappoa ei yleisestä uskomuksesta huolimatta ole liikaa, vaan sitä on vain väärässä paikassa eli ruokatorvessa.

Ruokatorven limakalvo ei happoa kestä, vaan se alkaa poltella. Muutama huikka maitoa neutraloi ruokatorven hapon ja auttaa lievittämään oiretta. Tosin vaikutus kestää vain melko lyhyen ajan.

Rento oloasu voi lievittää vaivaa

Totta.

Kireät vaatteet voivat lisätä vatsaontelon painetta, ja vatsaontelon paine taas lisää närästystä. Kun närästää, kannattaa vaihtaa löysät ja mukavat vaatteet päälle.

Jos ei jaksa lähteä kävelemään, voi kokeilla puoli-istuvaa asentoa eli istua niin, että selkä nojaa vaikka pariin isoon tyynyyn ja polvet ovat koukussa.

Lue myös: Närästystä ja kiusallisia vatsavaivoja? Erikoislääkäri kertoo, onko oireisiin syynä liikahappoisuus vai sittenkin hapoton maha

Närästys

Närästystä kannattaa tarkkailla. Refluksitaudista puhutaan silloin, kun mahanesteen takaisinvirtaus on jatkuvaa ja selkeästi elämänlaatua haittaavaa. © Colourbox

X