Nauti luonnosta – etsi, keräile ja kisaile! Kokosimme 8 inspiroivaa ja virkistävää vinkkiä

Lähiluonnossa voi harrastaa monenlaista muutakin kivaa kuin pelkkää lenkkeilyä. Seuran toimitus antaa omat vinkkinsä luonnossa puuhasteluun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Geokätkeily muistuttaa aarteenetsintää. Kuva: istockphoto

Lähiluonnossa voi harrastaa monenlaista muutakin kivaa kuin pelkkää lenkkeilyä. Seuran toimitus antaa omat vinkkinsä luonnossa puuhasteluun.
Teksti: Seuran työryhmä

Nauti nyt luonnosta – liikkuminen raikkaassa ulkoilmassa palkitsee aina mielen. Kokosimme erilaisia vinkkejä, joilla saat monipuolistettua lähiluonnossa liikkumista.

Suuntaa metsään yksin tai yhdessä, leikkimielellä tai hikeä hakien – tässä Seuran toimituksen vinkit:

1. Kokkaa kevään ensiherkuista

Jos luonnosta haluaa nauttia hyöty edellä, kannattaa ottaa kori ja sakset mukaan kävelyretkelle. Keväällä tarjolla on hyvä kattaus syötävää.

Voikukasta saa esimerkiksi monenlaista maistuvaa. Voikukka on saanut tänä keväänä jopa oman nimikkokirjan, Voikukka! (Teos), jossa esitellään erilaisia reseptejä kukasta.

Kirjan mukaan voikukasta voi tehdä muun muassa simaa, siirappia, kiisseliä ja marmeladia. Lisäksi kukintoja, varsia ja lehtiä voi käyttää vokkeihin, salaatteihin ja leivän jatkeeksikin.

Toinen rikkaruohoksi mielletty, mutta varsin maistuva kasvi on maitohorsma. Keväällä sen versot ovat parhaimmillaan noin 10 sentin mittaisina. Niitä voi käyttää salaatteihin, munakkaisiin ja keittoihin tai kypsentää sellaisinaan parsan tapaan. Myöhemmin kasvin kukista voi tehdä kauniinväristä juomaa. Myös maitohorsman valmistukseen pääsee kiinni netissä, kun kirjoittaa hakuun sanat maitohorsma ja ohje.

Maitohorsmaa ja voikukkaa voi kerätä vapaasti, kunhan varmistaa, ettei kasvupaikka ole liian lähellä tietä tai muuten altistunut liikenteelle tai lannoitteille.

Kuusenkerkkiä taas ei voi kerätä, mistä haluaa, joten ne kannattaa napsia omista puista tai maanomistajan luvalla.

Kuusenkerkistä saa herkullista siirappia sekä teetä. Vaaleanvihreitä, pehmeitä kerkkiä voi käyttää myös sellaisenaan ruoissa tuomassa niihin väriä ja makua. Näitäkin ohjeita löytyy runsaasti netistä.

Nauti nyt luonnosta. Aina ei tarvitse lähteä ruuhkaisiin suosikkikohteisiin, sillä lähiluonnossa voi harrastaa monia asioita.

Nauti nyt luonnosta. Aina ei tarvitse lähteä ruuhkaisiin suosikkikohteisiin, sillä lähiluonnossa voi harrastaa monia asioita. Kuva: Tommi Tuomi

2. Etsi geokätköjä

Lenkkeilyn voi naamioida myös aarteenetsinnäksi etenkin lapsiperheissä, jotta saa patistettua jälkikasvun ulos. Siihen tarjoaa mahdollisuuden geokätköjen etsiminen.

Homman aloittaminen on helppoa. Älypuhelimeen ladattava geocaching-ohjelma opastaa alkuun. Netistä löytyy myös opetussivuja ja -videoita.

Kätköille suunnistetaan puhelimen näyttöön ilmestyvän kartan avulla. Lähelle pääse helposti, mutta löytyykö ovelasti maastoon piilotettu kätkö? Kohteita löytyy niin keskeltä kaupunkia kuin metsistä.

3. Kokeile frisbeegolfia

Holtittomasti lentävien muovilätkyröiden viskely lepikossa ei ehkä ole aiemmin kiinnostanut, mutta tekemisen puutteessa sitä kannattaa kokeilla.

Laji on yllättävän kivaa vaihtelua retkeilylle. Aluksi frisbee tosin lentää ihan minne sattuu – ja perässä saattaa tulla taituri, jonka heitto kantaa sata metriä suoraan.

Frisbeegolfratoja on Suomessa on noin 700, ja ne saavat olla auki myös poikkeusoloissa.

Frisbeegolf tarjoaa vaihtoehdon lenkkeilylle.

Frisbeegolf tarjoaa vaihtoehdon lenkkeilylle. Kuva: istockphoto

4. Sammalten taika

Sammalmättäät ovat metsien vehreitä keitaita, joiden monimuotoisuutta kannattaa tutkiskella lähemmin.

Sammaleiden ikivanha kasviryhmä tunnetaan jo 200 miljoonan vuoden takaa. Lajeja on lukuisia – ei siis ihme, että niiden taika ei ole himmennyt. Jos sammaleiden lajit ovat sinulle vieraita, eikä kirjahyllystäsi löydy luonto-opasta, lataa älypuhelimeesi PlantNetin kasvihakemisto. Kun otat kuvan puhelimella, sovellus kertoo kuvan perusteella, mistä lajista on kysymys.

Metsään kannattaa lähteä korin kanssa, sillä sieltä löytyy paljon syötävää. Liiku kiireettä, iloitse ja nauti siitä, mitä tällä kertaa luonnosta löytyykään.

Metsään kannattaa lähteä korin kanssa, sillä sieltä löytyy paljon syötävää. Liiku kiireettä, iloitse ja nauti siitä, mitä tällä kertaa luonnosta löytyykään. Kuva: Mirva Kakko/Kuvaryhmä/SKOY

5. Eväät mukaan

Luontoelämyksiä voi kokea myös pienellä piknikillä. Pakatkaa reppuun eväät ja lähtekää kävelylle lähimetsään. Auringonpaisteessa kiven tai kannon päällä kelpaa kaivaa voileivät ja termospullot esiin.

Varsinkin perheen pienemmille piknik luonnossa on unohtumaton elämys, mutta eväshetki ulkona tuo piristystä myös etätöitä tekevien vanhempien arkeen. Raittiissa ilmassa ajatukset kirkastuvat, lintujen laulu rauhoittaa, ja mättäällä tallustelu tekee hyvää jaloille. Ulkona ruokakin maistuu paremmalta.

”Auringonpaisteessa kiven tai kannon päällä kelpaa kaivaa voileivät ja termospullot esiin.”

6. Kisaile luonnossa

Helppoa huvia etenkin lasten kanssa luonnossa liikkumiseen tuovat erilaiset kisailut. Kuka löytää ensimmäisenä viisi erilaista kukkasta? Mistä löytyy metsän isoin käpy? Piiloleikki on varma hitti, kunhan alueen rajoista on sovittu etukäteen.

Toinen varma hitti myös aikuisten kesken on tarkkuuskilpailu. Ota kourallinen pihlajanmarjoja tai muuta kätevää heitettävää ja kierrä muutaman metrin päästä puunrungolta toiselle. Vuoronperään katsotaan, kuka saa tarkimpana kymmenen osumaa puunrunkoon täyteen. Voittajalle palkinto: korteen pujotetut metsämansikat.

Sammalmättäiden monimuotoisuutta kannattaa tutkia lähemmin.

Sammalmättäiden monimuotoisuutta kannattaa tutkia lähemmin. Kuva: Mirva Kakko/Kuvaryhmä/SKOY

7. Bongaile lintuja

Kevät on loistavaa lintubongausaikaa. Lähde luontoon tunniksi ja kirjaa ylös tai valokuvaa kaikki linnut, jotka kyseisen tunnin aikana bongasit. Luontokuvia voi myös jakaa Facebookin luontoryhmissä, jolloin niistä on iloa monille.

Nyt kun linnut ovat innostuneet visertämään kahta kauheammin liikenteen hiljentyessä, on oiva aika pysähtyä kuuntelemaan niiden laulua. Tunnistatko melodisen mustarastaan tai helisevän punarinnan?

Lintujen ääninäytteitä voi kuunnella esimerkiksi Luontoportin sivuilla.

Kevät on oivallista aikaa bongata esimerkiksi muuttolintuja.

Kevät on oivallista aikaa bongata esimerkiksi muuttolintuja. Kuva: Anni Koponen/Otavamedia

8. Polkujuoksu koukuttaa

Jos pitkä maantien laita saa juoksu- tai kävelyharrastuksen loppumaan, toista on mutkittelevien ja vaihtelevien metsäpolkujen laita. Ne koukuttavat: matka taittuu ja maisema vaihtuu kuin huomaamatta.

Poluilla kannattaa kokeilla myös juoksemista, siellä vauhti ei tapa ja hetkessä valppaana oleminen antaa lepoa aivoillekin. Polkujuoksua voi kokeilla tavallisilla lenkkikengilläkin, kun maasto on kuiva.

Mutkittelevat, pienet polut tarjoavat vaihtelua juoksijalle.

Mutkittelevat, pienet polut tarjoavat vaihtelua juoksijalle.

Lue myös: Osallistu sinäkin! Kevätseuranta kokoaa vuosittain tiedot teemalajeista sekä tutkituista 41 vakiolajista

X