Nenäsumute voi aiheuttaa lääkeriippuvuuta – Irrottautuminen voi olla hankalaa

Nenäsumute voi aiheuttaa riippuvuutta. Siitä puhutaan, kun lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettuja, voimakkaasti supistavia nenäsuihkeita tai -tippoja käytetään pitkäaikaisesti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nenäsumute voi aiheuttaa riippuvuutta. Siitä puhutaan, kun lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettuja, voimakkaasti supistavia nenäsuihkeita tai -tippoja käytetään pitkäaikaisesti.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Nenäsumute voi luoda lääkeriippuvuuden. Pidempään käytettäessä nenäsumutteen lääke supistaa limakalvoja niin voimakkaasti, että kudoksiin kehittyy lääkkeen vaikutuksen ajaksi hapenpuute. Kun lääkkeen vaikutus loppuu, limakalvot turpoavat voimakkaasti saadakseen lisää verta ja happea, jolloin nenä menee aivan tukkoon.

Kun tätä tukkoisuutta helpotetaan uudella annoksella, lääkeriippuvuus pääsee kehittymään.

Nenäsumute aiheuttaa lääkeriippuvuutta

Supistavien sumutteiden vaikutusaika lyhenee pitkään käytettäessä ja pahimmillaan niitä käytetään jopa useammin kuin kerran tunnissa.

Nenäsumuteriippuvuudesta irrottautuminen voi olla hankalaa. Tärkeintä on motivaatio ja lääkkeen haittojen ymmärtäminen.

Lopettaminen onnistuu parhaiten, kun sen tekee vaiheittain. Alkuun kannattaa siirtyä miedompiin, lapsille tarkoitettuihin valmisteisiin (0,5 mg/ml) ja käyttää niitä noin viikko.

Tässä vaiheessa pitää olla tarkkana, että annostelee lääkettä yhtä usein ja yhtä monta suihkausta kuin aikuisten valmisteella, eikä tuplaa annosta.

Samanaikaisesti lasten valmisteen kanssa on syytä aloittaa pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettu nenän kortisonisuihke, joita saa myös ilman reseptiä.

Nenäsumute voi aiheuttaa lääkeriippuvuutta.

Nenäsumute voi aiheuttaa lääkeriippuvuutta.

Pidennä annosväliä vähitellen

Kun nenä on muutamassa päivässä sopeutunut lasten valmisteeseen, annosväliä voi ruveta vähitellen pidentämään.

Kun annosväli on vähintään kahdeksan tuntia, vieroitusta on hyvä viedä eteenpäin sierain kerrallaan, eli lopetetaan suihkeen käyttö kokonaan ensin toisesta sieraimesta ja noin viikon kuluttua toisesta sieraimesta.

Tässä vaiheessa on syytä hävittää jäljellä olevat suihkeet, jottei kiusaus aloittaa käyttö uudelleen muodostu ylivoimaiseksi.

Lue myös: Mitä kannattaa tehdä, kun verta tulee nenästä?

Limakalvoa supistavat tabletit avuksi

Jos vieroitus ei näin onnistu, kannattaa varata aika lääkärille. Hän voi kirjoittaa tukilääkkeeksi limakalvoja supistavia tabletteja, kortisonia ja antihistamiinia sisältävää nenäsuihketta ja joissain tapauksissa myös kortisonitabletteja.

Mahdolliseen retkahdukseen on suhtauduttava kuten muissakin riippuvuuksissa, eli kerättävä uusi motivaatio ja aloitettava uudestaan. Esimerkiksi Terveyskylän

Mielenterveystalosta saa mielenhallintavinkkejä repsahdusalttiisiin tilanteisiin.

Asiantuntijana korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/19.

Lue myös: Saara Aalto avoimena riippuvuudestaan – ”Pidin itseäni sokerihumalassa”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X