Ole armollinen myös itsellesi – Kaisa Jaakkola teki kirjan palautumisesta

Tietokirjailija-luennoitsija Kaisa Jaakkolan tehtäväkirja antaa lukijoilleen konsteja palautumiseen ja tasapainon löytymiseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Väsymys ja stressi ovat monen hyvinvoinnin esteenä, Kaisa Jaakkola huomauttaa.

Tietokirjailija-luennoitsija Kaisa Jaakkolan tehtäväkirja antaa lukijoilleen konsteja palautumiseen ja tasapainon löytymiseen.
Teksti: Linda Martikainen

Tietokirjailija ja hyvinvointivalmentaja Kaisa Jaakkola kokosi oppaan palautumisesta. Kirja Palaudu ja vahvistu antaa vinkkejä taitoihin, joiden avulla jaksaa arjessa.

Miksi teit kirjan palautumisesta?

Olin ajatellut tehdä kirjan väsymyksestä, koska väsymys ja stressi ovat usein suurimmat esteet hyvinvoinnille. Mutta kun minulla todettiin melanooma maaliskuussa 2016, elämältä putosi hetkeksi pohja. Kesällä 2016 minulla todettiin traumaperäinen stressihäiriö.

Kun aloin päästä jaloilleni, aika tuntui kypsältä kirjalle. Tehtäväkirjan tein Palaudu & vahvistu -kirjan jälkeen siksi, että arjen väsyttämien lukijoideni olisi helppo tarttua harjoituksiin ja tutustua palautumistapoihin.

Millaisia palautumiskeinoja suosit?

Kun on tehnyt jotain intensiivistä kognitiivista työtä – minulla sellaista on kirjoittaminen – mieltä voi palauttaa hyvin jokin aivan erilainen keskittynyt tekeminen: minulle se on esimerkiksi 6-vuotiaan poikani kanssa legoilla rakentelu.

Aktiivisen sosiaalisen työn, kuten minulla puhekeikkojen jälkeen, kaipaan usein paikallaanoloa, lepäilen ja teen mindfulness-meditaation. Luonnossa liikkuminenkin on hyvä tapa palautua. Kannattaa myös huolehtia, ettei arki ei ole liian täyttä.

Miksi kirjassa mainitut mikrotauot ovat tärkeitä?

Mikrotauot palauttavat meidät tähän hetkeen, aistimaan omaa kehoa, hengitystä ja huomaamaan mielentilan. Iso osa arjestamme menee automaattiohjauksella tapojemme orjana.

Millaisia mikrotauot ovat yksinkertaisimmillaan?

Yksinkertaisimmillaan mikrotauko voi olla töissä vaikkapa työpisteeltä nouseminen ja muutamat syvät hengitykset päälle.

Kaisa Jaakkola kertoo, että jooga- tai mindfulness-harjoituksessa aistitaan, miltä keho juuri nyt tuntuu.

Kaisa Jaakkola kertoo, että jooga- tai mindfulness-harjoituksessa aistitaan, miltä keho juuri nyt tuntuu. istockphoto

Miten omaa palautumista voi parantaa ruokavalion avulla?

Tärkeimpiä asioita ovat säännöllinen ja riittävä syöminen sekä alkoholin kohtuullinen käyttö tai minimoiminen. Ruokavalion ei tarvitse olla täydellinen ja aina terveellinen, vaan joustokin kuuluu elämään.

Kunnollinen aamupala, maltillinen lounas ilman hillitöntä pasta- ja leipäkasaa, 1–2 kunnollista välipalaa ja hiilaripitoinen päivällinen 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa ovat hyvä runko syömiselle.

Monille toimii unen parantamiseen se, että päivällinen siirtyy alkuillasta myöhempään iltaan: iltapäivään ja alkuiltaan voi ajoittaa muutaman välipalan. Näin päivällisen tuoma unipaine auttaa nukahtamaan.

Millaista palautusjuomaa suosittelisit aivoille?

Moni suomalainen syö valitettavan vähän marjoja, jotka ovat ”aivoruoan” parhaita ainesosia kalan lisäksi. Aivojen palautumisjuomaksi sopisi mielestäni mikä tahansa marjasmoothie, esimerkiksi: banaania tai pakastemangoa, 200–400 grammaa suomalaisia marjoja kuten mustikkaa, mansikkaa, karpaloa ja puolukkaa, avokadoa ja vihreää salaatista tai pinaatista.

Voivatko järisyttävät tapahtumat kasvattaa myötätuntoa itseä kohtaan sekä näin lisätä kykyä palautua?

Minulla näin kävi, mutta vasta monen vuoden viikottaisen psykoterapian ja mindfulness-harjoittamisen myötä. Psykoterapiaan hakeutuminen on ollut yksi elämäni parhaita päätöksiä.

Nöyryyttä prosessille antautumiseen ei ehkä olisi ollut ilman sitä edeltäviä tapahtumia. Itsemyötätunto on vähentänyt kriittisyyttä itseäni kohtaan. Aina elämän kiireellisyys ei ole palautumisen hajottaja, vaan se mitä itseltämme odotamme.

Lue myös: Irtaudu töistä onnistuneesti – asiantuntija neuvoo 14 helppoa keinoa

Ohjaat myös joogaa ja mindfulnessia. Auttavatko ne palautumisessa?

Ne vahvistavat yhteyttä kehoon ja huomaamaan kehon tarpeita. Aikaisemmin itsekin sivuutin väsymyksen herkästi: join kahvia, ja puskin vain eteenpäin. Jooga- tai mindfulness-harjoituksessa aistitaan, miltä keho juuri nyt tuntuu: jos väsyttää, täytyy olla lempeä itselleen ja levätä.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 2/20.

Lue myös: Hyväksyvä läsnäolo löytyi mutkaisen taipaleen takaa – Näin Päivi valmistui mindfulnes-ohjaajaksi

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X