Ole läsnä kävelemällä – Kuuntele oman elämäsi ääniä ja omia ajatuksiasi

Jaa artikkeli
Kävellessä mielen solmut tuppaavat purkautumaan.
Kävellessä mielen solmut tuppaavat purkautumaan. © iStockphoto
Jo kohtuullinen, reipas kävely riittää siihen, että endorfiineja alkaa erittyä kehossa – ja mieli rentoutuu. Julia Cameronin kirja Kuuntelemisen polku käsittelee kahta uutta työkalua: taitelijatreffejä ja kävelylenkkejä. Näiden avulla opimme kuuntelemaan omaa itseämme.

Jos olet koskaan kuullut kenenkään puhuvan aamusivuista, havahdut jo tästä yhdestä avainsanasta. Se tuli tunne­tuksi Julia Cameronin kirjasta Tie luovuuteen. Teos sai aikaan sen, että nykyään yksi jos toinenkin kertoo heräävänsä ­aamutuimaan kirjoittamaan omia ajatuksiaan ylös.

Jaa, että miksi juuri aamu­tuimaan? Koska jungilaisen ajattelun mukaan noin 45 minuuttia heräämisestämme eteenpäin egomme puolustusmekanismit eivät vielä rajoita meitä, vaan kerromme itsellemme totuuden.

Kun kirjoittamme intuitiivisesti mitä mieleen juolahtaa, saamme tietää, mitä oikeasti ajattelemme. Monille se on kuulemma yllätys; me kun emme aina oikein kuuntele itseämme.

Taitelijatreffit ja kävelylenkit – Ole läsnä itsellesi

Cameronin uusin teos Kuuntelemisen polku lyö pöytään kaksi uutta työkalua: taitelijatreffit ja kävelylenkit. Niin nämä kuin aamusivutkin opettavat kuuntelemiseen.

Taitelijatreffit tarkoittaa sitä, että päätät etukäteen tehdä itsesi kanssa kerran viikossa jonkin kivan retken. Menet jonnekin, jossa on jotain juuri sinua kiehtovaa kaunista, joka voi lumota sinut, vaikka kaunis metsä, puutarha- tai kirja­kauppa, taidenäyttely, kah­vila – siis mikä hyvänsä ihana paikka, josta tulee hyvä mieli.

Retken tarkoitus on, että ”liehittelet” sisäistä taiteilijaasi ja annat sille jokaviikkoisen pienen seikkailun: se on lahja sinulle.

Näin pääset yhteyteen sellaisen kanssa, joka on sinulle merkityksellistä.

Endorfiineillä mieli rentoutuu

Jokainen kävelylenkkejä harrastava tietää, että ne ovat loistava keino päästä eroon huonotuulisuudesta. Jo kohtuullinen, reipas kävely riittää siihen, että endorfiineja alkaa erittyä kehossa – ja mieli rentoutuu.

Ehkä juuri sen takia ideat ja oivallukset kehittyvät niin helposti juuri kävellessä. Kävellessä mielen solmut tuppaavat purkautumaan.

Askel kerrallaan me tarvomme kohti selkeyttä, kuten Cameron kirjoittaa ja vakuuttaa, että kävellessämme me kuulemme ja kuuntelemme yhä paremmin.

Kirjan opetus on, että jos haluamme elää täysivireisesti, meidän tulee kuunnella oman elämämme ääniä ja omia ajatuksiamme. Se on keino ­olla läsnä.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/21.

Lue myös: Kävely kannattaa! Näin reipas käveleminen vaikuttaa terveyteesi – Lue 12 vinkkiä

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X