Oletko narsistin raivon kohde? Näin neuvoo psykoterapeutti: ”Joskus narsistikin kuuntelee järkipuhetta, mutta usein paras ratkaisu on poistua konfliktitilanteesta”

Vaikean narsistin parantumista on turha jäädä odottelemaan, mutta lievästi narsistinen henkilö voi hyötyä terapiasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaikean narsistin kanssa eläminen on mahdotonta.

Vaikean narsistin parantumista on turha jäädä odottelemaan, mutta lievästi narsistinen henkilö voi hyötyä terapiasta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Narsisti mitätöi ja haukkuu, kun hän tuntee olonsa uhatuksi

Narsistin kanssa toimeen tuleminen on vaikeaa, usein jopa mahdotonta. Hän on itsekeskeinen ja häikäilemätön, ei kunnioita muiden rajoja ja manipuloi.

Narsistisen raivon kohteeksi joutunut on vaikeassa tilanteessa, sillä narsisti voi mitätöidä, haukkua tai nöyryyttää uhriaan.

”Kun narsisti kokee olonsa uhatuksi, tämä mitätöi uhriaan, koska tärkeä henkilö ei palvelekaan hänen tarpeitaan, eikä ole sillä tavalla käytettävissä kuin narsisti itse toivoisi”, toteaa psykologi ja psykoterapeutti Jorma Myllärniemi.

Narsisti saattaa olla toimissaan hyvinkin häikäilemätön. Vakavammissa narsismitapauksissa henkilö voi myös itse esimerkiksi uskoa omiin valheisiinsa, vaikka niillä ei olisi minkäänlaista totuuspohjaa.

Narsisti voi ymmärtää järkipuhetta hetkellisesti – usein ainut ratkaisu on kuitenkin poistua konfliktitilanteesta

Narsistisen häiriön ytimessä on itsetunnon ja minuuden kokemuksen hauraus.

Mikäli narsistin kokema uhka on kovin suurta, hän voi tuntea koko olemassaolonsa ja eheytensä vaarantuneeksi.  Hän koittaakin saada uhrin mukautumaan tarpeisiinsa kaikin mahdollisin keinoin.

Tällöin vastuu rajojen vetämisestä jää uhrille. Narsistille olisi tehtävä selväksi, ettei hänen käyttäytymisensä ole hyväksyttävää.

Yleensä se ei ole helppoa.

”Jossain tilanteessa se voi mennä perille – narsisti voi ikään kuin havahtua ja nähdä tilanteen hetken ulkopuolelta ja tajuta, miten on toiminut. Koska narsistiseen problematiikkaan liittyy kuitenkin suuresti empatiakyvyn puute, hän ei aina edes näe aiheuttavansa uhrilleen suurta kärsimystä. Siksi hän ei ota kuuleviin korviinsa rajanvetoyrityksiä”, Myllärniemi sanoo.

Usein paras ratkaisu onkin yksinkertaisesti poistua konfliktitilanteesta.

Narsistin käytöksen ytimessä on  itsetunnon ja minuuden kokemuksen hauraus. © Anssi Keränen

Parantuminen on sitä haasteellisempaa, mitä vaikeampia narsistiset ongelmat ovat

Jorma Myllärniemen 30-vuotisen uran aikana hänen vastaanotollaan ei ole juuri narsisteja näkynyt – heidän uhrejaan taas hyvinkin paljon. Alan kirjallisuudessa tapauksiin törmää joskus.

”Narsistin olemassaolon kokemus ja sen säilyttäminen edellyttävät narsistisia suojarakennelmia. Terapiassa ne joutuu kohtaamaan, mutta se voi olla niin haavoittuva ja vaikea tilanne, ettei narsisti kestä sitä, vaan katkaisee hoitosuhteen.”

Tällöin on kyse vakavammasta narsistisista ongelmasta. Lievemmässä tapauksessa henkilö voi hakeutua terapiaan ja hyötyä siitä.

”Silloin hän voi oppia hallitsemaan narsistista puolta itsessään”, Myllärniemi tiivistää.

Lue myös: Onko mieheni narsisti?

X