Totta vai tarua: Onko auringon UV-säteily korkeinta keväisin?

Korvalehtien ja nenänpään aurinkorasvausta ei kannata unohtaa, muistuttaa asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Iho on syytä suojata keväällä ja kesällä auringon uv-säteiltä.

Korvalehtien ja nenänpään aurinkorasvausta ei kannata unohtaa, muistuttaa asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.
Teksti: Hanna Vilo

Auringon UV-säteily on korkeinta keväisin

Tarua. Auringon UV-säteily on määrältään korkeimmillaan keskikesällä. Keväällä ensimmäisten poutapäivien aikaan UV-säteilyn määrä saattaa kuitenkin tuntua suurelta. Iho palaa tavallista herkemmin, koska se ei ole talven aikana tottunut aurinkoon.

Hyvin monella suomalaisella on helposti palava iho, ja sitä on hyvä suojata aina aurinkoisella säällä. Viimeistään auringolta suojautuminen on kuitenkin hyvä aloittaa, kun UV-indeksi on 3 tai sitä korkeampi. Etelä-Suomessa sellaista aikaa on toukokuusta elokuuhun.

Suojavoide riittää voimakkaalta säteilyltä suojautumiseen.

Tarua. Pilvettömänä keskikesän päivänä UV-indeksi on yleensä 5–7. Säteilyn määrä on silloin niin korkea, että pitkäaikaista auringossa olemista kannattaa Etelä-Suomessa välttää kokonaan kello 10–17 ja Pohjois-Suomessa kello 11–16.

Jos auringossa kuitenkin haluaa oleskella, suojavoiteen käytön lisäksi ihoa on hyvä suojata myös hatulla, aurinkolaseilla ja tiheästä kankaasta tehdyillä vaatteilla. Pelkällä aurinkosuojavoiteella on mahdotonta suojautua tarpeeksi hyvin.

Suojakertoimeksi on hyvä valita vähintään 20

Totta. Jos iho ei pala kovin herkästi ja haluaa myös hieman ruskettua, suojakerroin 20 riittää yleensä hyvin. Jos taas palaa herkästi, suojakertoimen täytyy olla korkeampi. Jotkut kehonosat myös palavat muita alueita helpommin. Sellaisia ovat esimerkiksi nenä, posket, päälaki, korvalehdet, olkapäät ja ylärinta. Ne on hyvä rasvata huolellisesti suojakertoimella 50.

Täytyy myös muistaa, että suojavoidetta täytyy levittää riittävästi, jotta se antaa pakkauksessa ilmoitetun suojan. Sopiva määrä on pari ruokalusikallista koko keholle, ja sitä täytyy lisätä aina parin tunnin välein.

Lue myös: UV-indeksi kertoo, milloin auringolta on syytä suojautua – katso ohjeet tästä!

Lue myös: Tutkimus: Elimistön hyvä D-vitamiinitaso voi suojata syövältä – Neljännes suomalaisista tarvitsee muita suurempia D-vitamiiniannoksia

D-vitamiinia muodostuu Suomessa auringonvalolle altistuttaessa huhtikuulta elokuun lopulle.

Auringonottaja saa kesäaikaan laiturilla iholleen jo 15 minuutissa riittävästi aurinkoa, jotta päivän D-vitamiiniannos täyttyy. D-vitamiinia muodostuu Suomessa auringonvalolle altistuttaessa huhtikuulta elokuun lopulle. © Leena Kuoppa-Aho / SKOY

X