Onko kasvisstenolimargariinista ja hormonikorvaushoidosta apua korkeaan kolesteroliin?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Margariini ja korkea kolesteroli
© istockphoto © istockphoto
Kasvistanolit auttavat alentamaan kohonnutta veren kolesterolitasoa. Pääosa vaikutuksesta perustuu ravinnon sisältämän kolesterolin imeytymisen estämiseen.

Muutama gramma kasvistanolia pienentää haitallista eli LDL-kolesterolia noin 10 %. Annostelutapojen välillä ei ole eroa, eli sama määrä kasvistanolia margariini- tai jugurttivalmisteena on yhtä tehokas.

Tuon pari grammaa kasvistanolia saa esimerkiksi noin kuudesta teelusikallisesta levitettä tai pullollisesta jugurttijuomaa. Kasvistanolia sisältäviä tuotteita voi käyttää yhdessä kolesterolilääkkeiden kanssa. Terveellisiä elintapoja ei tule unohtaa, ne tehostavat kaikkien hoitomenetelmien terveysvaikutuksia.

Estrogeeni antaa naiselle kohtalaisen suojan valtimosairauksilta vaihdevuosiin saakka. Sen jälkeen sairastumisvaara nousee miesten tasolle. Hormonikorvaushoidon (estrogeenihoidon) hyödyllisyys sydän- ja verisuonisairauksien estossa on monimutkainen asia. Tutkimusten mukaan hoidosta on hyötyä, jos se aloitetaan varhain vaihdevuosioireiden ilmaantumisen jälkeen.

Sen sijaan myöhemmin, esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua vaihdevuosioireiden alkamisen jälkeen aloitettuna, hoito voi olla haitallinen ja jopa lisätä sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa. Ihon kautta annosteltavat valmistemuodot ovat turvallisempi valinta kuin tablettilääkitys.

Hormonikorvaushoitoa käytetään vaihdevuosiin liittyvien oireiden hoitoon. Vaikka sillä on muitakin terveyttä edistäviä vaikutuksia, sitä ei yleensä aloiteta oireettomalle naiselle alentamaan kolesterolia tai estämään verisuonisairauksia.

Asiantuntijana kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Pasi Lehto.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 5/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X