Onnistuneen joulun salaisuus – Älä odota kuuta taivaalta, keskity suorittamisen sijasta ihmisten kohtaamiseen ja joulun merkityksen pohtimiseen

Joulu ei ole täytetty vaatimuslista vaan sisäinen tila, jonka voi kohdata kenen kanssa vain, sanoo psykoterapeutti Pepi Reinikainen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Joulu ei ole täytetty vaatimuslista vaan sisäinen tila, jonka voi kohdata kenen kanssa vain, sanoo psykoterapeutti Pepi Reinikainen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Mikäli haluat perhejoulun, anna sille aikaa ja ole joustava

Mikäli suvun jouluperinteet ovat hakusessa, ei niiden luomisessa kannata aikailla. Tradition syntymisessä voi kestää aikaa.

”Perinteet syntyvät vähitellen kehittämällä. Jos joulua on vietetty suvun kanssa yhdessä vuosien tai jopa vuosikymmenten ajan, on vanhaan jatkumoon helppo tukeutua. Uuden tradition luominen taas voi olla pitkä prosessi”, toteaa kirjailija, elämänkaarikirjoittamisen kouluttaja ja psykoterapeutti Pepi Reinikainen.

Ketään ei voi pakottaa istumaan aattoa tai muuta joululomaa sukulaisporukan kanssa.

Pahimmillaan se voi johtaa siihen, että aatto on kaikkien osalta pielessä. Kynnystä voi kuitenkin lieventää sillä, että sopii sukulaisten kesken yhden päivän joululomalta, jolloin aikaa vietetään yhdessä.

”Sen ei tarvitse olla välttämättä jouluaatto. Tapaninpäivähän on ollut tällainen päivä vanhastaan. Aattona voi sitten kukin tehdä mitä haluaa”, Pepi Reinikainen kannustaa.

Jos haluat olla yksin, anna itsellesi lupa siihen

Mikäli perheen kohtaaminen kuormittaa kuitenkin liikaa, se kannattaa silloin jättää väliin.

”Jos tuntuu siltä, ettei oikeasti halua, miksi pilata joulunsa? Kuuntelee sitten vaikka musiikkia, polttaa kynttilää ja lukee kirjaa kotona”, Reinikainen sanoo.

On myös hyvä käyttää harkintaa siinä, miten käyttäytyy sellaista sukulaista kohtaan, joka on valinnut viettää joulunsa yksin.

”Heille pitäisi antaa rauha – heidän joulunsa on joulu siinä missä kenen tahansa muunkin.”

© iStock

Keskity kohtaamisiin, älä suorittamiseen

Monen kohdalla perhetapaamisesta tulee suoritus kohtaamisen sijaan. Mitä enemmän odotuksia juhlalle lataa, sitä vaikeampi niitä on täyttää.

Jouluvalmisteluissa voi polttaa itsensä loppuun, ja lopputulos voi jäädä kauaksi niistä mahtipontisista suunnitelmista, jotka on mielessään laatinut.

”Voi olla parempi, jos ei odota perhetapaamiseltakaan muuta kuin näkemistä ja kuulumisten vaihtoa. Hirveän korkeat odotukset eivät yleensä täyty”, Pepi Reinikainen muistuttaa.

Mieti, miksi vietät joulua

Joulun alla esimerkiksi lehdissä näkee paljon upeita kuvia joulunvietosta, samoin kuin julkimoiden hehkutusta omasta juhlimisestaan. Harvan joulu kuitenkaan näyttää samalta kuin aikakausilehden sivuilla – ja vaikka näyttäisikin, se voi olla vain pintaa.

Miten sitten saavuttaa lämmin joulumieli aattoillaksi?

”Minun mielestäni adventti on isompi juhla, koska se on odottava. Joulu ei aina täyty ollenkaan. Adventtina on jännittävää odottaa ja olla avoin asioille – se on jo aika paljon. Joulu taas on sisäinen tila, joka voi tulla adventin aikana tai sitten vaikka heinäkuussa. Joulu ei ole otettavissa, mutta se on kyllä vastaanotettavissa”, Pepi Reinikainen tuumii.

Monella on joululle pitkä lista vaatimuksia ja toiveet voivat myös olla melko elämyshakuisia. Valmisteluiden lomassa voisi olla hyvä miettiä myös sitä, mitä joulussa oikeastaan juhlii ja mistä oma joulumieli rakentuu.

”Minä en sitä sano, sillä jokainen voi miettiä ihan itsekseen, mitä se joulu itselle on, ja mikä on sen syvin merkitys. Siihen liittyy juuri tämä, että joulu voi olla keskellä heinäkuutakin. Se voi olla kahden ihmisen totuudellisessa kohtaamisessa – aivan kenen kanssa tahansa.”

X