Mies painosti Maijan seksiin - seurauksena vuosien haluttomuus

Maijan ja Ilkan ongelmat alkoivat synnytyksen jälkeen, kun Maija ei pystynyt rakastelemaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maijan ja Ilkan ongelmat alkoivat synnytyksen jälkeen, kun Maija ei pystynyt rakastelemaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Maija ja Ilkka olivat onnensa kukkuloilla, kun he saivat ensimmäisen lapsensa 15 vuotta sitten. Onnella oli kuitenkin varjopuolensa. Synnytys oli vaikea, ja Maija repesi pahasti.

Ajatuskin rakastelusta kauhistutti Maijaa. Ilkka ehdotti seksiä kuitenkin jo muutama viikko synnytyksen jälkeen. Ja vähän väliä sen jälkeenkin, vaikka tiesi, ettei vaimo pystynyt kivuiltaan kunnolla edes istumaan.

Maija suostui yrittämään yhdyntää puoli vuotta synnytyksen jälkeen. Yritys oli pettymys molemmille, sillä seksi tuotti pelkkää kipua, ja homma oli lopetettava saman tien.

Pariskunta yritti uudestaan muutaman kuukauden päästä. Vaikka seksi ei enää sattunut joka kerta, Maija pelkäsi edelleen kipua eikä pystynyt rentoutumaan saatikka nauttimaan.

Pariskunnan seksielämä ei palannut enää koskaan entiselleen, vaikka fyysiset esteet rakastelulle hävisivätkin noin vuosi esikoisen syntymän jälkeen.

He saivat kuitenkin vielä kaksi lasta lisää, mutta keisarinleikkauksella.

Avioparin läheisyys väheni ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen, sillä seksiongelmat ajoivat heitä kauemmaksi toisistaan.

Seksistä tuli myös tavallinen riidan aihe, sillä Ilkka haluaisi seksiä yhtä paljon kuin ennen lapsia, mutta Maija kärsii haluttomuudesta.

Nyt pariskunta on eron partaalla, sillä riitely on jatkuvaa. Voisivatko he olla vielä uudelleen läheisiä toisilleen?

Trauma trauman päälle

Synnytys voi olla naiselle pahimmillaan traumaattinen kokemus, jonka vaikutukset naiseuteen, seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen kestävät pitkään.

Synnytystraumoista kärsivä nainen kaipaa ymmärrystä ja empatiaa. Maijan ja Ilkan tapauksessa miehen innokkuus seksielämän aloittamiseen ja vaimon painostaminen ovat aiheuttaneet uuden trauman edellisen päälle.

Maija olisi tarvinnut mahdollisuutta toipua rauhassa, niin henkisesti kuin fyysisesti. Mikäli Ilkka olisi osannut tarjota hänelle lohtua, hyväksyntää ja hellää syliä vailla seksuaalisia vaatimuksia, Maija olisi saanut palautua omaan tahtiinsa. Kokiessaan olevansa hyväksytty naisena ja puolisona myös haavoittuneena ja haluttomana, Maijan seksuaalinen vireys olisi todennäköisesti voinut ajan kanssa palata.

Tutkimuksissa on todettu, että epämiellyttävät ja kivuliaat yhdyntäkokemukset lisäävät seksuaalista haluttomuutta. Siksi painostaminen, saati pakottaminen, ei auta. Päinvastoin.

Ilkan toiminta vaikuttaa Maijan näkökulmasta itsekkäältä pyrkimykseltä omien tarpeiden tyydyttämiseksi toista hyväksikäyttäen. Voisiko sen taustalla olla myös jotain muuta?

Ilkan käyttäytyminen vaikuttaa siltä, että hänellä on suuri tarve saada Maija takaisin omaksi naisekseen. Raskauden ja synnytyksen myötä Maijasta tuli äiti, jonka ensisijainen huomion ja hellyyden kohde onkin vauva eikä mies. Oliko Ilkan vaikeaa jakaa Maijaa vauvan kanssa?

Seksi on alue, joka on aikuisen miehen ja naisen välistä eli sitä vanhaa hyvää aikaa, jota he elivät kahdestaan ennen vauvan syntymää. Sitäkö Ilkka on etsinyt, varmistusta siitä, että Maija on edelleen hänen naisensa?

Luottamus ja kunnioitus ovat kärsineet isoja kolhuja. Pariterapiassa Maijalla ja Ilkalla olisi mahdollisuus palata menneeseen ja jakaa tuntojaan ja kertoa, mitä he olisivat 15 vuotta sitten toisiltaan tarvinneet. Tunnesuhde voi kenties korjaantua ja uusi alku olla mahdollinen.

Paula Ruotsalainen, perhe-, seksuaali- ja pariterapeutti, Vantaan seurakuntien Perheasiain neuvottelukeskus

X