Totta vai tarua: Voiko paljussa saada nestehukan?

Rentoutuminen paljussa kuuluu monella kesän kohokohtiin. Yleislääketieteen erikoislääkäri Kaisa Kujansivu Pihlajalinnasta antaa neuvot turvallisiin paljuhetkiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Paljussa istuskellessa ajantaju unohtuu helposti. Kuva: istockphoto

Rentoutuminen paljussa kuuluu monella kesän kohokohtiin. Yleislääketieteen erikoislääkäri Kaisa Kujansivu Pihlajalinnasta antaa neuvot turvallisiin paljuhetkiin.
Teksti: Tiina Laaninen

Paljussa voi saada nestehukan

Totta. Paljussa vesi on useimmiten hyvin lämmintä, ja keho alkaa hikoilla, koska se yrittää jäähdyttää itseään. Tämä tehostuu entisestään, jos käy välillä saunassa ja jos paljussa veden lämpötila on ruumiinlämpöä korkeampi.

Paljussa istuskellessa ajantaju unohtuu helposti. Tämän takia on tärkeä huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Mikäli palju- ja sauna-aika on pitkä, kannattaa muistaa myös suolan riittävä saaminen ja juoda pelkän veden sijaan esimerkiksi kivennäisvettä.

Paljuunkin voi hukkua

Totta. Lapsia, etenkään uimataidottomia, ei saa jättää yksinään paljuilemaan. Myös siitä on tärkeä varmistua, etteivät lapset leiki keskenään paljun lähellä ja saa mielijohdetta kiivetä paljuun omia aikojaan.

Aikuisilla hukkumisvaaraa lisää eniten alkoholin nauttiminen, jolloin saattaa esimerkiksi nukahtaa paljuun. Samoin voi käydä, jos kompuroi paljuun kulkiessa ja lyö päänsä.

Paljun jälkeen on peseydyttävä

Totta. Paljun lämpimät olosuhteet ovat otolliset bakteereiden kasvulle. Kylpemisen jälkeen kannattaa siksi aina peseytyä ja huuhdella myös uikkarit.

Paljuihin on saatavilla puhdistuslaitteistoja, kuten muihinkin altaisiin, mutta turvallisinta on, jos paljun vesi vaihdetaan jokaista kylpemiskertaa varten. Ilman puhdistusta tai allaskemikaaleja vesi ei säily kylpemiskelpoisena päivää tai paria kauempaa.

Lue myös: Totta vai tarua: Onko vesiliikunta oikeasti tehokasta liikuntaa?

Lue myös: Intiimipöpöt pelottavat – Voivatko seksitaudit tarttua yleisissä saunoissa tai uimahallissa?

Suomalainen sauna halutaan nostaa Unescon listalle. Sauna kuuluu suomalaisten arkeen ja Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

© Jorma Marstio / Otavamedia © Jorma Marstio / Otavamedia

X