Parhaat pyöräilyasut

Jaa kaverilleTilaa Seura

Muinoin kiisteltiin pyöräilijöiden nilkkapituisista hameista ja housuista, mutta nykyään pyöräilyasuja löytyy joka lähtöön. Mukavia, käytännöllisiä ja kauniita. Teimme katugallupin ja otimme selvää polkijoiden vaatemieltymyksistä.

Riitta Väkeväinen, 45, tiedottaja

Kulkee pyörällä työ- ja kauppamatkat.

Pukeudun aina töihin, pyöräillessänikin. Tällä kertaa valitsin harmaan kesämekon. Se on vuosien takainen löytö Kappahlista. Helma ei nouse korviin, kun istuu sen päällä. Mekon tai hameen alle voi pukea myös leggingsit, jolloin ei haittaa, vaikka helma hulmuaisi. Kaulaani sitaisin punaisen huivin, jonka olen perinyt tätivainaaltani. Matalakantaiset Minni Hiiri -kengät ostin lomamatkalta Italiasta.

Pyöräilen usein myös korkokengissä. Koron voi tukea polkimeen, joten polkeminen on helppoa – usein jopa helpompaa kuin tasapohjaisilla tossuilla.

Leila Mahonen, 77, eläkeläinen

Hoitaa kuntoaan pyöräilemällä.

Lyhyet housut, T-paita ja hyväpitoiset sandaalit ovat paras pyöräilyasu kesäkuumalla. Kylmemmällä kelillä käytän pitkiä housuja, mutta hameessa en pyöräile koskaan. Pyöräilen päivittäin pitkiä matkoja, joten housujen takamus kuluu nopeasti. Housukankaat saisivatkin olla kestävämpiä. Vaihtovaatteita tai -kenkiä en kanna mukanani. Kun laitan korkokengät jalkaan, kuljen bussilla.

Inari Uusimäki, 58, toimittaja-tuottaja

Kulkee pyörällä, koska se on nopein tapa liikkua kaupungissa.

En harrasta retkipyöräilyä, vaan hyötyliikuntaa, joten voin pyöräillä asussa kuin asussa. Useimmiten käytän housuja. Leveät lahkeet ovat haasteelliset, koska ne voivat mennä kettinkien väliin, mutta puntin saa kokoon pyykkipojalla.

En arastele valkoista väriä, koska vaatteet on tehty pestäviksi. Kesällä suosin ohuita materiaaleja, koska ne kuivuvat nopeasti, jos sade yllättää. Kypärä on osa pyöräilypukeutumistani. Odotan, että kauppoihin alkaisi ilmestyä enemmän hatuiksi verhoiltuja, stailattuja kypäräversioita.

Kristiina Kuisma, 44, työnkehittäjä

Pyöräilee työmatkat päivittäin lokakuuhun saakka.

Pukeudun pyöräillessä mahdollisimman sporttisesti. Asun tulee olla hengittävää materiaalia, sillä en osaa pyöräillä rauhallisesti, vaan hikoan aina hieman. Tärkeintä pyöräilyvaatteissa on käytännöllisyys sekä mukavuus. Plussaa tulee siitä, jos asu näyttää kivalta. Hamekin soveltuu polkemiseen oikein hyvin, kunhan se ei ole liian vaan helma saisi ulottua polven alle. Ylläni oleva hame on InWearin. Shortseja käytän vasta keskikesästä; alkukesällä en kehtaa, kun jalat ovat liian valkoiset.

Kirsi Tiusanen, 37, myyntipäällikkö

Taittaa Jopolla kaikki matkat.

Jopo on siitä mainio pyörä, että sen satulaan voi kivuta missä asussa hyvänsä. Pitkätkään hameen helmat eivät sotkeudu pyörän osasiin. Tärkeintä minulle on, että pyöräilyasussa on helppo kulkea, mutta kyllä asu saa myös näyttää hyvältä. Kesällä suosin kirkkaita ja aurinkoisia värejä. Olen tyytyväinen kauppojen vaatevalikoimaan, mutta käytännöllisiä ja tyylikkäitä sadevarusteita on hankala löytää.

Mia Korjonen, 40, myyjä

Pyöräilee kesäisin työmatkat.

Pyöräilyasuni on myös työasuni, joten sen on oltava sekä mukava että käytännöllinen. Työskentelen myyjänä torilla, ja lämpimällä ilmalla työnteko on aika hikistä. Tämän takia pukeudun yleensä lyhyisiin housuihin, T-paitaan ja varvastossuihin. Kengissä tärkeintä on pitävä pohja, joka ei lipsu polkiessa. Pyöräilyshortseja en panisi jalkaani, ne eivät ole minun makuni mukaiset.

Irene Fofonoff, 53, toimistotyöntekijä

Kulkee pyörällä niin pitkään kuin pyörätiet pidetään kunnossa.

Shortsit, toppi ja sandaalit ovat kesällä lyömätön pyöräilyasu. Minulle on tärkeää, ettei ajaessa tule liian kuuma tai liian kylmä. Kypärä on turvallisuussyistä ehdoton varuste. Varsinaisista pyöräilyvaatteista en perusta. En myöskään pidä kirkuvista väreistä, joita pyöräilyasuissa suositaan.

Arja Arolinna, 62, eläkeläinen

Harrastaa pitkiä huvipyöräilymatkoja.

Ydinasia pyöräilyasussani on, että se päällä kehtaa liikkua kaupungilla. Arvostan keveyttä ja mukavuutta. Helteellä pukeudun toppiin ja shortseihin. Olennaisinta on, etteivät housut hankaa mistään kohdasta. Ylläni olevat shortsit löysin ulkomaanmatkalta. Kypärää käytän aina. Se piristää asukokonaisuutta ja on kahdesti pelastanut henkenikin.

Teksti Pirjoleena Pakkanen ja Maarit Vuoristo | Kuvat Anna Niskanen

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X