Pelottaako liukastuminen? Hiihtämällä voit treenata tasapainoa

Hiihto, ja varsinkin luisteluhiihto ovat erinomaisia lajeja tasapainolle, vakuuttaa tasapainoon perehtynyt tutkija.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hiihto on loistava laji, jolla voit kehittää tasapainoasi.

Hiihto, ja varsinkin luisteluhiihto ovat erinomaisia lajeja tasapainolle, vakuuttaa tasapainoon perehtynyt tutkija.
(Päivitetty: )
Teksti:
Marja Aalto

Tänä talvena koko Suomi on saanut nauttia lumesta – ja liukastuminen on yllättänyt monet. Niinpä moni on alkanut hiihtää pitkän tauon jälkeen. Hyvä niin!

Kaikki hiihtolajit varsinkin luisteluhiihto, ovat mitä parhainta treeniä, joilla tasapaino kehittyy. Luisteluhiihdossa liuku lähtee painopisteestä ulospäin ja samalla nostetaan toista jalkaa ilmaan.

”Se on haastavampaa kuin murtomaahiihto, vaikka kyllä murtsikkakin on haastavaa, varsinkin mäissä. Kun näkee ulkomaalaisia, jotka ovat ensikertaa suksilla, huomaa miten vaativaa hiihto voi olla tasapainolle”, kertoo tasapainoa tutkinut terveystieteiden tohtori Marjo Rinne.

Toki kaikki muutkin hiihtolajit, ja tietysti myös luistelu, kehittävät tasapainoa.

Tasapainoa voi ja kannattaa treenata: se auttaa pysymään pystyssä.

Liukkailla keleillä tasapaino on koetuksella

Tasapaino on nyt koetuksella, kun lämpötila vaihtelee yhtenään pakkasen ja suojasään välillä ja liukkaita talvikelejä riittää ainakin Etelä-Suomessa.

Toinen syy siihen, miksi saatamme liukastua tänä talvena tavallista herkemmin, on etätyö. Se on lisääntynyt näin korona-aikana.

”Etätöissä päivittäinen liikkuminen voi jäädä vähiin ja se haittaa tasapainoa, sillä liikkumattomuus tekee kankeaksi ja heikentää kehon hallintaa. Elämme tavallista istuvampaa elämää – ja se vaikuttaa myös nuorten ihmisten tasapainoon, ei vain iäkkäiden”, Marjo Rinne kertoo.

Sähköpöydän äärellä seisoskelu ei suuresti muuta tilannetta: siinäkin ollaan paikallaan. Kun lihakset ovat käyttämättä pitkän aikaa päivästä, kroppa alkaa kangistua.

”Kankeus heikentää ketteryyttä, joka on tärkeä turvatekijä. Ketteryys on kykyä reagoida nopeasti. Kun liukastuu ja jalat lähtevät alta, ketterä voi onnistua pysymään pystyssä tai kaatumaan niin ettei satuta pahasti.”

Näin varot liukastumista

Kun edessä on peilijää, Marjo Rinne neuvoo jättämään kännykän taskuun.

”On tieteellisesti todistettu, että kännykkään puhuminen liikkuessa vie keskittymisen ja kun keskittyy kahteen asiaan, liukastuu herkemmin.”

Niinpä liukkailla kannattaakin kävellä keskittyneesti, kieli keskellä suuta.

Nastakengät ovat tietysti oiva apu, mutta muutenkin liukkailla keleillä on erityisen tärkeää valita ulkoilukengät keliin sopiviksi. Monet liikkuvat lenkkareilla, joita ei ole tarkoitettu talvikäyttöön. Toisaalta eivät kaikki talvikengän näköisetkään sovi liukkaille.

”Kerran valitin maahantuojalle asti kenkien liukkaudesta. He vain sanoivat, että niissä on muovipohjat ja liukkaalla pitäisi olla kumiset”, Rinne ihmettelee.

Kokeile tätä tasapainoharjoitusta

Jos liukastuminen pelottaa, kannattaa verrytellä ennen ulkoilua. Verryttely herättelee lihasten hermotuksia. Se tekee ketterämmäksi.

Treenaa tasapainoa vaikka tällä tähtiharjoituksella: Seiso yhdellä jalalla, työnnä toista jalkaa varpaat edellä eri ilmansuuntiin tähtikuvion muodossa, muista myös väli-ilmansuunnat ja taaksepäin työntö. Voit käyttää keppiä tukenasi, että saat työnnettyä varpaat pitkälle.

Haluatko tietää, onko oma tasapainosi hyvä? Testaa se UKK-instituutin Liikehallintakyvyn testillä.

Lue myös: Nämä keinot auttavat pysymään pystyssä liukkaillakin

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X