Pienet annoskoot ovat laihduttajan koetinkivi – Mitä haittaa on mahalaukun venymisestä?

Jaa kaverilleTilaa Seura
Onko mahalaukun venymisestä haittaa?
© istockphoto
Venyvyys on mahalaukun luonnollinen ominaisuus, joka oli joskus ihmislajille elintärkeä, kertoo ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Mahalaukku ei saisi venyä

Tarua.

Mahalaukku on mukautuva elin, joka venyy täyttyessään ja painuu litteäksi pussiksi ollessaan tyhjä. Venymisestä on ollut evoluution kannalta etua, sillä se on mahdollistanut kerralla tankkaamisen, silloin kun ruokaa on ollut runsaasti tarjolla. Niukkoina aikoina keho on hyödyntänyt kertynyttä vararavintoa.

Energian kulutukseen nähden liiallisesta energian saannista on tullut mittava ravitsemusongelma vasta viime vuosikymmenten yltäkylläisyyden myötä.

Laihduttamisen haasteena on usein juuri se, että reiluun venymiseen tottunut vatsalaukku on totutettava pienempiin annoksiin.

Hoikalla on muita pienempi mahalaukku

Tarua.

Vatsalaukun koko ei ole suoraan verrannollinen ihmisen kokoon. Vatsan vetävyys on keskimäärin 1,5 litraa.

Mahalaukkua voi pienentää leikkauksella

Totta.

Niin kutsuttuja lihavuusleikkauksia tehdään Suomessa noin 1 000 vuodessa ja leikkauskriteerit täyttäviä ihmisiä on joitakin kymmeniä tuhansia.

Leikkaus vaikuttaa kylläisyystuntemukseen useilla eri tavoilla, muun muassa suolistohormonien toiminnan kautta: Ruoka etenee suolessa tavallista nopeammin ja syömisen jälkeinen kylläisyysvaikutus tuntuu voimakkaampana.

Minään ihmekonstina leikkausta ei tule kuitenkaan pitää. Siitä ei ole apua esimerkiksi tunnesyömiseen.

Pysyvimmät tulokset lihavuuden hoidossa saavutetaan monipuolisilla ja motivaatiota kasvattavilla keinoilla, kuten painonhallintaryhmään tai verkkovirtuaaliohjaukseen tukeutumalla.

X