”Minne katosi läheisyys, seksi ja hauskanpito?” Tiina, 35, huolestui – Mitä tehdä, kun oma puoliso on kännykkäriippuvainen?

Tiinan, 35, ja hänen miesystävänsä välejä hiertää miehen kännykkäriippuvuus. Terapeutti, seksuaalineuvoja Jenni Kiviniemi tukee Tiinaa ja auttaa ottamaan asian rakentavasti puheeksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Parisuhteessa saa ja pitääkin esittää toiveita ja olla terveesti itsekäs, jotta ei ala voida huonosti."

Tiinan, 35, ja hänen miesystävänsä välejä hiertää miehen kännykkäriippuvuus. Terapeutti, seksuaalineuvoja Jenni Kiviniemi tukee Tiinaa ja auttaa ottamaan asian rakentavasti puheeksi.
Teksti: Marjo-Kaisu Niinikoski

Kännykkäriippuvuus hiertää  Tiinan, 35, ja hänen miesystävänsä välejä: kännykästä on tullut suhteen kolmas pyörä. Miten kännykkäriippuvuutta voisi lievittää?

Näin terapeutti, seksuaalineuvoja Jenni Kiviniemi tukee ja neuvoo Tiinaa.

Miten ottaa kännykkäriippuvuus puheeksi?

Tiina: 

Olemme seurustelleet pari vuotta. Suhteemme on ehdottomasti paras parisuhde, jossa olen koskaan ollut. Ainoa ongelma on, että mieheni on täysin kiinni kännykässään.
Minua on alkanut häiritä se, että älypuhelin on tullut väliimme. Kännykkä on kaiken aikaa miehen kädessä.

Haluaisin elää enemmän hetkessä ja saada myös puolison jakamattoman huomion.
Kännykästä on tullut parisuhteemme kolmas pyörä. Haluaisin ottaa asian puheeksi, mutta en tiedä, miten.

Asiantuntija Jenni Kiviniemi:

On mukava kuulla, että koet nykyisen parisuhteesi olevan parhaasi. Myös siitä kertominen miehellesi on mielestäni hyvä avaus yhteiselle keskustelullenne.

Ongelmista puhuminen, olipa sitten kyse pienistä tai suurista mieltä painavista ja suhdetta hiertävistä jutuista, on hyvä tehdä ajoissa.

Pohdit, miten kertoa asiasta miehellesi. Mitä jos kertoisit niin hienosti kuin tässä kerroit?

Tiina:

Miehen kännykän käyttö on lisääntynyt pikkuhiljaa.

Seurustelun alkuaikoina välillämme oli avoin ja lämmin yhteys. Keskityimme toisiimme ja keskustelimme asioista, eikä meillä ollut kiire mihinkään.Saatoimme vain köllötellä sängyn päällä kuherrellen ja jutellen. Emme edes tienneet, missä kännykkämme olivat. Kaipaan tuota aikaa. Kaipaan meitä.

Asiantuntija Jenni Kiviniemi:

Ymmärrän kaipauksesi. Ihastuminen ja rakastuminen ovat tunnetiloja, joissa muu maailma katoaa ympäriltä, ja rakastuneet keskittyvät toisiinsa.

Rakastumisen aivokemia pitää kumppaneita lähellä toisiaan, kunnes aika kuluu ja aivokemiat rauhoittuvat. Sitten huomio kiinnittyy muuhunkin.

Keskusteluyhteys, avoimuus ja läsnäolo ovat parisuhteen tärkeitä elementtejä, joista molempien on hyvä pitää kiinni.

Kännykkä aiheuttaa mustasukkaisuutta

kännykkä riippuvuus

Kännykkäriippuvuus hiertää myös parisuhdetta. Matti Pikkujämsä

Tiina:

Tiedän, että mieheni ei chattaile somessa jonkun vieraan naisen kanssa. Olen silti jollakin tavalla mustasukkainen siitä, että mies suuntaa huomionsa minun sijaani kännykkäänsä.

Pelkään, että mies tylsistyy kanssani, koska hän tarvitsee koko ajan viihdettä ja aistiärsykkeitä. Tilanne nostattaa minussa ikäviä tuntemuksia. Enkö ole riittävä? Enkö osaa viihdyttää miestäni?

Olin aiemmissa parisuhteissani tosi epävarma. Heikon itsetuntoni vuoksi tuhosin ehkä tietämättäni suhteita. Itsetuntoni on nyt parempi, mutta kännykkäasia hiertää välejämme.

Asiantuntija Jenni Kiviniemi:

Tunne nähdyksi ja kuulluksi tulemisesta on olennaista ihmissuhteissa. Itsetuntoomme vaikuttaa suhteemme toisiin ihmisiin ja se, millaisiksi koemme itsemme näissä suhteissa.

Se, että kerrot avoimesti omista tunteistasi ja vaikeistakin kokemuksistasi, auttaa häntä ymmärtämään, miksi hänen kännykän käyttönsä häiritsee sinua ja miksi toivot muutosta.

Miehesi voi saada ymmärryksen kautta motivaatiota muuttaa toimintaansa. Voitte myös sopia yhteisistä tavoitteista ja pelisäännöistä.

Milloin kännykkäriippuvuus on haitallinen addiktio?

Tiina:

Asumme yhdessä, ja miehen kännykkä on läsnä vähän kaikkialla. Kun katsomme sohvalla leffaa, mies seuraa samanaikaisesti puhelimeltaan toista elokuvaa, pelejä tai videoita.

Nukkumaan mentyämme meillä oli aiemmin tapana nukahtaa sylikkäin, ilman puhelimia. Nyt mies käpertyy omalle puolelleen ja katsoo puhelimesta videoita, ja minä käperryn omalle puolelleni.

Kun laitamme yhdessä ruokaa, mies tuo puhelimen keittiön pöydälle. Siinä sitten pyörii taas jokin video.

Asiantuntija Jenni Kiviniemi:

Asiantuntija-arvioiden mukaan kännykkäriippuvuutta esiintyy melkein kaikilla, jotka omistavat älypuhelimen. Haitallisesta addiktiosta voi puhua, jos kännykän käyttö haittaa arkea, ihmissuhteita tai työtä.

Kuvaamasi tilanteet kuulostavat siltä, että kännykkä estää miestäsi olemasta läsnä. Asia on todella hyvä ottaa nyt suoraan puheeksi.

Tiina:

Kännykkä on etäännyttänyt meitä sekä henkisesti että fyysisesti. Meillä on kyllä fyysistä läheisyyttä, mutta siinäkin on mukana puhelin.

Jos mies ottaa minut syliinsä, hän pitelee minua toisella kädellään, ja toisessa hänellä on kännykkä. Onhan se jopa koomista, jos tarkkailisi tilannetta kärpäsenä katossa.
Myös seksi on vähentynyt. Jos olisimme sängyssä lähekkäin, ajautuisimme luonnollisemmin harrastamaan seksiä.

Kun mies kääntää nukkumaan mennessämme minulle selkänsä, koen hylkäämistä. Olen tästä hänelle maininnutkin. Mies perustelee tätä sillä, että ei saa unta ilman videoita. Olen yrittänyt hyväksyä sen.

Asiantuntija Jenni Kiviniemi:

Läheisyydellä, välittävällä kosketuksella, intiimiydellä, seksuaalisuudella ja tunteella siitä, että olet tärkeä, on merkitystä.

Teidän parisuhteessanne nämä äärimmäisen tärkeät seikat kokevat nyt suuria kolhuja.
Kuvaamasi kännykän rooli on minunkin mielestäni jopa koominen. Hienoa, että katsot tapahtumia ja kokemuksia ”kuin kärpäsenä katosta”. Se auttaa näkemään asiaa kauempaa ja voi selkeyttää omaa ajatteluasi ja tunteitasi.

Kerroit yrittäneesi hyväksyä miehen kännykän käytön myös nukkumaan mennessäsi.

Joustat ja teet kompromisseja. Mielestäni saat toivoa näitä kompromisseja nyt myös mieheltäsi.

kännykkä riippuvuus

Matti Pikkujämsä

Parisuhteessa saa ja pitääkin esittää toiveita ja olla terveesti itsekäs

Tiina:

En usko, että mies haluaa laiminlyödä minua tai ohittaa minut. Päinvastoin, hänellä on tapana varmistella, että olen tyytyväinen parisuhteeseemme.

Haluan ja aion ottaa tämän kännykkäasian puheeksi. En voi kuitenkaan alkaa vaatia muutosta tai syyllistää häntä.

Miehellä on taipumusta loukkaantua, jos hän kokee minun arvostelevan häntä. Mies saattaa kokea, että taasko hän on mokannut. Eikö hän osaa mitään tehdä oikein?

Asiantuntija Jenni Kiviniemi:

Kerroit, ettet usko miehen haluavan laiminlyödä sinua. On hienoa kuulla, että tyytyväisyytesi on hänelle tärkeää.

Sitä suuremmalla syyllä hänen on mielestäni tärkeä kuulla tämänhetkisiä ajatuksiasi, tunteitasi ja toiveitasi.

Muuten hän ei voi tulla tietoiseksi siitä, miten kännykän jatkuva käyttö vaikuttaa sinuun.
Asiasta puhumisen ei tarvitse olla häntä arvostelevaa. Keskity sen sijaan kertomaan toiveistasi. Puhu siitä, minkälaista yhteistä ajankäyttöä toivot kännykän käytön sijaan, ja mitä hyvää siitä sinun mielestäsi seuraisi. Ja muistathan: parisuhteessa saa ja pitääkin esittää toiveita ja olla terveesti itsekäs, jotta ei ala voida huonosti.

Tiina:

Tiedän omasta kokemuksestani, miten kännykkä koukuttaa, ja välttelen sen räpläämistä.
Mieheni kännykkäriippuvuus syö sekä parisuhdettamme että miestä itseään. Hänelle tekisi hyvää opetella olemaan ilman jatkuvaa aistiärsykevirtaa.

Haluan jatkaa parisuhteessamme. Ilman tätä ongelmaa suhteestamme tulisi intohimoisempi, ja olisi enemmän läheisyyttä, seksiä ja hauskanpitoa.

Asiantuntija Jenni Kiviniemi:

Tiedostat kännyköiden tuomat haasteet. Hienoa, että olet itse tehnyt konkreettisia tekoja ehkäistäksesi oman riippuvuutesi.

Toiminnan muuttaminen vaatii aina ensin ongelman tiedostamista, ja sitten halua ja motivaatiota muutokseen.

Teille olisi nyt tärkeää ongelman esiintuominen ja kohtaaminen sekä uusien toimintamallien löytäminen yhdessä.

Jos ette pääse etenemään kahdestaan, on myös hyvä muistaa mahdollisuus pariterapiaan.

Suosittelen teitä pohtimaan yhdessä seuraavia kysymyksiä: Minkälainen parisuhteenne olisi, jos se olisi paras mahdollinen? Miten itse silloin toimisit? Mitä toivoisit toiselta? Missä haluaisit toiselta joustavuutta ja missä voisit itse joustaa?

Asiantuntijana ratkaisukeskeinen psykoterapeutti, seksuaalineuvoja Jenni Kiviniemi.

Lue myös: Kiinnostaako ystävääsi älypuhelin sinua enemmän? Näin huomautat mobiililaitteen liiallisesta käytöstä välttäen konfliktin

Lue myös: Vaivaako sinuakin kännykkäriippuvuus? Nämä ”vieroitusohjelmat” ja neljä simppeliä kikkaa auttavat

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 6/20.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X