(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

PaitapuseroPusero pysyy ikiklassikkona, vaikka materiaalit ja kuosit, värit, linjat sekä yksityiskohdat vaihtelevat muotien mukana. Sama pusero näyttää erilaiselta eripituisen hameen tai erityylisten housujen kanssa.

Naisten paitapusero on lähisukua miesten paidalle. Mutta vaateideana paita on ikivanha. Muinoin pellava- ja puuvillapaitaa käytettiin suojaamaan ihoa villaisten vaatteiden karheudelta. Tuolloin ei osattu edes uneksia viimeistellyistä ja pehmeistä superwash-villoista.

Paitaa pidettiin 1700-luvulle asti päällysvaatteiden alla, siis alusvaatteena. Vaikka napit tulivat Turkista ja Mongoliasta Eurooppaan 1200-luvulla, miesten paidat olivat vielä pari sataa vuotta sitten napittomia, pään yli vedettäviä.

Englannissa vuonna 1871 pastori Brown rekisteröi alas asti napitettavan paidan. Sama herra myös tiesi, miten nopeasti kaulukset likaantuivat. Niinpä hän alkoi myydä paitoihin irtokauluksia – loistoidea ennen pesukoneita.

Alkuperältään miehinen paita muuntui vähitellen paitapuseroksi naisten ylle. Muoti on muunnellut paitapuseron linjoja välillä suoriksi ja väljiksi, välillä vartalon muotoa korostavaksi. Aika ajoin hihat ovat olleet suorat ja kapeat, kunnes ovat muuttuneet väljiksi ja poimutetuiksi. Välillä somistesuosikkeja ovat olleet pitsit, brodyyrit, nauhat ja röyhelöt, välillä paitapusero on kelpuutettu sellaisenaan. Toisinaan kaulus on ollut pieni ja pyöreä, toisinaan suuri ja näyttävä, milloin pystyssä, milloin hartioilla lepäävä. Eivätkä värit ja kankaan kuositkaan ole jääneet vaihteluista osattomiksi.

Teksti ja kuvaussuunnittelu Pirjoleena Pakkanen | Kuvat Jarkko Virtanen

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X