Perheriita kahden kulttuurin liitossa: Saako vaimo lähettää rahaa vanhemmilleen?

Kun kaksi kulttuuria kohtaavat parisuhteessa, ristiriitoja syntyy. Kysyimme asiantuntijalta neuvoa, miten rahasta syntynyt riita voidaan ratkaista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun mies on pihi ja vaimo lähettää rahaa vanhemmilleen, ainekset perheriitaan ovat kasassa.

Kun kaksi kulttuuria kohtaavat parisuhteessa, ristiriitoja syntyy. Kysyimme asiantuntijalta neuvoa, miten rahasta syntynyt riita voidaan ratkaista.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Jussi ja Kadri tapasivat viitisen vuotta sitten Viron-risteilyllä. He rakastuivat välittömästi toisiinsa ja ovat eläneet yhdessä avioliitossa jo yli neljä vuotta. Liitto on onnellinen mutta ei ongelmaton. Vaikka Kadri ja Jussi rakastavat toisiaan paljon, arki on hellyyden osoitusten lisäksi täynnä myös ristiriitoja.

Kadri on hyvin temperamenttinen. Hän toivoisi Jussinkin osoittavan avoimemmin positiivisia ja negatiivisia tunteitaan.

Kadri kokee Jussin hiljaisuuden välillä loukkaavana, koska ei ole Tartossa tottunut vastaavaan käytökseen.

Kadri korottaa helposti ääntään, koska kokee, ettei muuten meinaa saada miehensä aitoa mielipidettä mihinkään asioihin. Jussi stressaantuu riitelystä, mutta Kadrin mielestä kyse on enemmänkin vain välienselvittelystä, jossa on harvoin varsinaisia riidan piirteitä.

Jussin on vaikea ymmärtää, että Kadri lähettää joka kuukausi ison osan myyjän palkastaan vanhoille vanhemmilleen.

Kun Kadri on lähettänyt rahaa perheelleen, hänelle jää rahaa vain omaan osuuteensa vuokrasta ja hiukan talousrahaa.

Kadri olettaakin, että Jussi maksaa kaupassa, tarjoaa ravintolassa ja ostaa vaimolleen lahjoja. Jussin palkkakaan ei ole iso, joten hän ei pidä järjestelystä.

Jussin mielestä Kadrin vanhemmat pärjäisivät pienemmälläkin taloudellisella tuella, vaikka Viron eläkkeet eivät riitäkään elämiseen.

Rahasta tulee usein riitaa, ja näitä riitoja Kadrikin inhoaa. Kadrin mielestä Jussi on ärsyttävän pihi.

Molemmat toivovat pian lapsia. Jussi tosin ihmettelee, miten he pystyvät elättämään sekä lapsia että appivanhempia.

Miten Kadri ja Jussi voisivat ratkoa ongelmiaan?

Mies vahtii ankarasti rahankäyttöä parisuhteessa.

© anssi keränen

Asiantuntija neuvo: ”Rahasta pitää puhua avoimesti”

Kadrilla ja Jussilla on intensiteetiltään hyvin erilaiset tavat ilmaista tunteitaan. Parisuhteessa tulee lopettaa yritykset muuttaa toista mieleisekseen. Kannattaa mieluummin antaa tilaa puolison ilmaisutavoille. Oma tulkinta asioista ei ole aina napakymppi.

Toinen riidanaihe liittyy rahankäyttöön. Kadri ajattelee laajemmin, keitä kuuluu hänen perheeseensä ja keitä kuuluu auttaa. Jussilla ei ole mallia siitä, että aikuiset osallistuvat iäkkäiden vanhempien taloudelliseen tukemiseen. Jussi ei ole pihi vaan huolissaan, riittävätkö rahat.

Mitä jää jäljelle, kun molempien tuloista vähennetään välttämättömät menot? Sen summan pitää riittää niin vapaa-ajan harrastuksiin kuin Kadrin vanhemmille lähetettäväksi osuudeksi. Kadrin on reilua arvioida kriittisesti omaa vaatimustasoaan. Hän ei voi olettaa Jussin olevan aina maksumiehenä.

Asiantuntijat suosittelevat, että säästöjä tulisi olla kolmen kuukauden nettopalkan verran. Yhteinen säästötavoite voisi tuoda tunteen siitä, että molemmat osallistuvat tasavertaisina taloudenhoitoon. Parisuhde on kahden kauppa.

Minna Oulasmaa, Perhesuhteiden asiantuntija, Väestöliitto

X