Raivotauti tappaa turhaan – Virusperäinen rabies olisi ehkäistävissä eläimen rokottamisella

Jaa artikkeli
Vesikauhuksikin kutsuttu tauti tappaa maailmassa vuosittain lähes Seinäjoen asukasluvun verran, eli yli 59 000 ihmistä.
Vesikauhuksikin kutsuttu tauti tappaa maailmassa vuosittain lähes Seinäjoen asukasluvun verran, eli yli 59 000 ihmistä. © istockphoto
Rabies eli eläinten raivotauti tarttuu puremasta. Se voitaisiin välttää kokonaan, asiantuntijaeläinlääkäri Paula Kinnunen muistuttaa.

Suomessa ei voi sairastua rabiekseen

Tarua. Rabies itää tartunnan jälkeen viikoista kuukausiin, jopa vuosiin. Siihen voi sairastua Suomessakin, jos ihminen on saanut eläimen pureman esimerkiksi Venäjällä tai Intiassa eikä sairastunut ihminen ole hakeutunut vuorokauden sisällä estohoitoon – vasta-ainepistokseen ja rokotussarjaan. Pureman ensiapu on vartin huuhtelu saippuavedellä ja desinfiointi.

Riski saada tartunta kotimaassa on kasvanut. Suomeen tuodaan vuosittain rabiesmaista, esimerkiksi Venäjältä, Romaniasta ja Ukrainasta vähintään 400 koiraa, joilta puuttuu rabiesrokote.

Rabies on riski Suomessakin. Suomessa eläinlääkäri tarkastaa tuontikoiralta rokotusten voimassaolon ja tuontiehtojen täyttymisen aina ensimmäisen eläinlääkärikäynnin yhteydessä. Näin ei kuitenkaan saada kiinni koiria, joissa rokotus ei ole syystä tai toisesta saanut aikaan tarvittavaa vasta-ainetuotantoa tai joiden asiakirjat on väärennetty.

Rabies on riski Suomessakin. Meillä eläinlääkäri tarkastaa tuontikoiralta rokotusten voimassaolon ja tuontiehtojen täyttymisen aina ensimmäisen eläinlääkärikäynnin yhteydessä.  © iStock

Rabies on tappava tauti

Totta. Rabies on äkillinen virusperäinen aivotulehdus, joka tappaa oireiden alkamisesta muutamassa päivässä. Se siirtyy eläimistä ihmisiin tavallisimmin sitä sairastavien koirien puremista.

Se tarttuu jo paria päivää ennen näkyviä oireita esimerkiksi, kun eläin nuolee ihmisen haavaa. Vesikauhuksikin kutsuttu tauti tappaa maailmassa vuosittain lähes Seinäjoen asukasluvun verran, eli yli 59 000 ihmistä.

Lue myös: Epidemiologiaan perehtynyt Teija Korhonen muistuttaa lomakohteiden viattomista vaaroista: ”Eläinlääkärinä en voi suositella apinoihin tai vieraisiin koiriin tai kissoihin koskemista”

Rabies voitaisiin estää kokonaan

Totta. Rabies voidaan estää sataprosenttisesti rokottamalla koirat ja huolehtimalla villieläinten rokottamisesta syöteillä.

Tuontikoiran rokotustodistus ei takaa, että koiralla on veressä rabiesvasta-aineita. Niitä ei muodostu, jos rokote on väärennetty, laimennettu tai sitä on säilytetty väärin. Koiran terveystodistuskin voi olla väärennetty. Esimerkiksi virolaisena myyty koira voi olla todellisuudessa lähtöisin rabiesmaasta.

Lue myös: Ihmisen rabieskuolema Suomessa on vain ajan kysymys? Ulkomaiset rescuekoirat ovat suuri uhka – suloinen nappisilmä voi sairastaa tappavaa raivotautia

X