”Rakastelemme kerran kuukaudessa. Onko se tarpeeksi?”

Jaa artikkeliTilaa Seura
© anssi keränen © anssi keränen
Jonna ja Sami rakastelevat kerran kuussa. Pitäisikö heidän olla neljä kertaa aktiivisempia ollakseen onnellisia?

Varsinkin Jonna on hyvin tietoinen suomalaisten harrastamien yhdyntöjen keskivertomääristä. Häntä lukujen uutisointi usein ahdistaa. Kerran viikossa on tavallinen määrä, mutta entä kun niin usein ei haluta?

Jonna rakastaa miestään, mutta hänen halunsa herää harvemmin kuin puoliso haluaisi. Silti Jonna ja Sami ovat eläneet avoliitossa jo kymmenisen ihan tyytyväistä vuotta.

Sami vakuuttelee olevansa parisuhteessa onnellinen, mutta Jonnaa vaivaa epävarmuus. Entä jos rakas mies löytää jostain halukkaamman naisen? Sitä Jonna ei todellakaan haluaisi, sillä hän on suhteeseen tyytyväinen.

Jonna yrittää kyllä olla miestään kohtaan mahdollisimman hellä ja ottaa mielellään vastaan halauksia ja suudelmia, mutta halut eivät ole silti lisääntyneet. Edes seksitarvikkeiden ja -elokuvien kokeilu ja katselu yhdessä eivät ole muuttaneet tilannetta. Mitä muuta Jonna ja Sami voisivat tehdä?

Sami haluaisi kyllä seksiä useammin, mutta hänen mielestään seksin määrä ei ole kovin olennainen asia parisuhteessa.

Miehen mielestä Jonna ottaa liiankin paljon paineita asiasta, jolle ei näytä voivan juuri mitään. Samin mielestä Jonna voisi suunnata energiansa johonkin hyödyllisempään, kuten uuden harrastuksen hankkimiseen.

Sami on yrittänyt usein vakuuttaa Jonnalle, ettei etsi uutta kumppania. Miksi etsisikään? Jonnaa hän rakastaa.

Jonna ei kuitenkaan tunnu uskovan vakuutteluihin.

Miten pariskunta saisi ratkottua ongelmiaan? Vai onko keskivertoa alhaisempi seksimäärä edes ongelma?

Mistä Jonnan huoli kumpuaa oikeasti?

Jonna ja Sami pohtivat parisuhteensa seksin määrää, mutta vaikuttaa siltä, että taustalla ovat oikeastaan pelot suhteen turvallisuudesta sekä kestävyydestä.

On tärkeää ymmärtää, ettei ole olemassa normaalia tai oikeaa seksin määrää; jokainen suhde on erityinen, kuten myös siinä olevat ihmiset haluineen ja toiveineen. Joillekin kerran päivässä on sopiva määrä seksiä, toiset ovat tyytyväisiä, jos seksiä on kerran vuodessa. On myös toimivia, onnellisia suhteita, joihin seksi ei kuulu lainkaan.

Jonna vaikuttaa olevan varma siitä, ettei pariskunnan seksin määrä riitä Samille. Aivan kuin Jonna ei haluaisi uskoa, mitä Sami sanoo, koska on jo etukäteen niin varma suhteen kariutumisesta. Mistä Jonnan huoli kumpuaa? Onko hänellä ollut aiempia ikäviä kokemuksia suhteissaan?

On hienoa, että Jonna osoittaa hellyyttä Samia kohtaan ja on mielellään tämän lähellä. Ystävällisyys ja läheisyys ovat yleensä suhteen parhaita rakennuspalikoita.

Voisiko pariskunta pohtia yhdessä seksuaalisen halun määrää ja sen merkitystä parisuhteessaan? Seksuaaliterapeutti voisi tuoda tilanteeseen näkökulmia ja tukea pohdinnoissa.

Tee edes tämä!

Pohtikaa yhdessä seksuaalisen halun määrää ja merkitystä parisuhteessa.

Henriikka Sundell , Seksuaaliterapeutti, Sexpo

Lue myös:

Leikkisyyttä seksiin

Kuihtuuko seksi iän myötä?

X