Älä sivuuta ravitsemusta syövän hoidossa ja ennaltaehkäisyssä – Erityisesti parsakaali ja muut kaalikasvit sisältävät tärkeitä ravintoaineita

Noin joka kolmas syöpätapaus voitaisiin ehkäistä terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Noin joka kolmas syöpätapaus voitaisiin ehkäistä terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla.
(Päivitetty: )
Teksti: Lauri Seppälä

1. Syövän voisi ehkäistä

Syöpä ei sinällään parane syömällä, mutta noin joka kolmas syöpätapaus voitaisiin ehkäistä terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla.

2. Suosi Välimeren ruokavaliota

Päähuomio kannattaa keskittää ruokailun suuriin linjoihin. Ruokavalioista vakuuttavin ja laajin näyttö syövän ehkäisyssä on Välimeren ruokavaliolla.

3. Ennaltaehkäisevät ruoka-aineet

Syövän ehkäisyä ja hoitoa tukevia yksittäisiä ruoka-aineita ovat muun muussa parsakaali ja muut kaalikasvit, tummanvihreälehtisen vihannekset, porkkana, kurpitsa, tomaatti, omena, viinirypäleet, sitrushedelmät, useat marjat, pähkinät, runsaasti kuitua sisältävät viljat ja pellavansiemenet.

4.  Prosessoitu liha

Useampien tutkimusten perusteella erityisen haitallista on pitkälle jalostettu prosessoitu liha, kuten makkarat, kinkku ja pekoni. Ne altistavat etenkin suolistosyövälle. Yksi keskeinen huomio on, että näissä valmisteissa on tyypillisesti hyvin paljon suolaa.

5. Ruokavalion kokonaisuus

Jos syöpä on hyvin rajattu ja hallittu sekä tiedetään, miten sitä hoidetaan tehokkaasti, silloin ruokavalion kokonaisuuteen voi kiinnittää samalla tavalla huomioita kuin syöpää ehkäistäessä.

6. Riittävä energiansaanti

Mikäli syöpä on levinnyt tai se on tietyssä kohdassa ruoansulatuskanavaa, silloin terveellisyysnäkökohdat laitetaan hetkeksi sivu-uralle ja keskitytään siihen, että potilas saa ennen kaikkea riittävästi energiaa.

7. Ravinnon vaikutus tiettyihin syöpätyyppeihin

Ravinnon vaikutus on voimakkaampi joihinkin syöpiin, lähinnä ruoansulatuskanavan syöpätyyppeihin. Joihinkin toisiin syöpätyyppeihin ravinto ei niin vaikuta, kuten esimerkiksi ihosyöpään tai aivosyöpään.

Lisätietoa: Reijo Laatikainen & Timo Joensuu, Syö hyvin, voi paremmin (2017)

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X