Haluatko laihtua? 7 arkista oivallusta – Hoikaksi voit tulla myös aivoja huijaamalla

Aivot saavat meidät suosimaan suolaista, makeaa, rasvaista ja runsaskalorista. Mutta voisiko aivoja jekuttaa pitämään terveellisemmästä ruuasta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aivot saavat meidät suosimaan suolaista, makeaa, rasvaista ja runsaskalorista. Mutta voisiko aivoja jekuttaa pitämään terveellisemmästä ruuasta?
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Ruoan tuoksu tuntuu nenässä ja maku kielellä, mutta todellisuudessa ruoka aistitaan aivoissa. Aivomme kehittyivät tuhansia vuosia sitten. Muinaisina aikoina lihanhimo varmisti riittävän proteiininsaannin, mieliteko suolaan sai hankkimaan kivennäisiä ja rasvaisen ja makean houkutus keräämään arvokasta vararavintoa.

Aivoissamme asuva pieni metsästäjä-keräilijä tähyilee edelleen herkeämättä, näkyisikö jossakin jotakin syötäväksi kelpaavaa.

Selviytymistaisteluun valjastettujen aivoalueiden avuksi rientää onneksi aivokuori, joka tekee meistä ajattelevia ja loogisesti käyttäytyviä olentoja. Pystymme käyttämään tahdonvoimaa ja tervettä järkeä sopeutuaksemme nykyiseen ylenpalttiseen elinympäristöömme. Kun luolamiesaivot ohjaavat jalat jääkaapille, anna aivokuoren rientää apuun.

1. Syö säännöllisesti – saat ravintoa riittävästi

Aivojen hallinnoimat signaalit joko hillitsevät syömistä tai yllyttävät syömään. Näistä vahvemmin toimivat syömiseen yllyttävät viestit. Ruuan tuoksu tai herkullisen ruuan näkeminen saa veden herahtamaan kielelle, ja ruokamainos jättää jälkeensä mieliteon.

Yksi helppo tapa viestiä aivoille, että ravintoa on riittävästi: syö säännöllisesti. Kun päivään kuuluu vähintään aamiainen, lounas ja päivällinen sekä tarpeen mukaan vielä väli- ja iltapala, aivot toteavat tyytyväisenä, että kaloreita virtaa sisään tasaiseen tahtiin. Sen sijaan aterioiden yli hyppiminen ja nälkäisenä kärvistely aktivoivat syömiseen yllyttävän järjestelmän eivätkä syömistä hillitsevät signaalit ehdi mukaan ennen kuin keksipaketista on jäljellä enää kuoret.

2. Syö aivokuorella kuten japanilaiset

Syömisen hetkellä on tärkeää muistaa vaihtaa komentokeskus aivokuorelle ja tietoisuuden tasolle: syö rauhallisesti. Luolamiesaivojen mielestä on viisainta syödä hiukan liikaa, ja siksi kylläisyysviesti kulkee jäljessä.

Todellinen kylläisyyden tunne tuntuu noin vartin kuluttua siitä, kun syöminen on lopetettu. Jos lopetat syömisen siinä vaiheessa, kun olet jo täynnä, tulit syöneeksi liikaa. Ota avuksi japanilaisten 80-prosenttisen kylläisyyden kikka: lopeta syöminen siinä vaiheessa, kun vatsassa vallitsee miellyttävän täysi tunne, mutta suun nälkään voisit syödä vielä hiukan lisääkin.

3. Syö paljon kasviksia ja juureksia

Vatsalaukun pinnalla on reseptoreja, jotka kertovat aivoille, kun vatsa alkaa venyä ruuan vaikutuksesta. Mitä pulleammaksi vatsalaukku käy, sitä enemmän aivoihin virtaa signaaleja, että nyt on aika lopettaa syöminen.

Aivoja on mahdollista huijata. Se tapahtuu syömällä ruokia, jotka venyttävät vatsalaukkua mahdollisimman vähillä kaloreilla.

Suoliston viestikeskus ei kuitenkaan ole tyhmä. Se narauttaa sinut oitis, jos yrität huijata syömällä kilon kiinankaalia. Opettele tekemään lämpimiä, ruokaisia aterioita, joiden energiatiheyttä on laimennettu lisäämällä ruokaan paljon vähäkalorisia kasviksia ja juureksia. Energiatiheyttä voi laimentaa myös vähentämällä poikkeuksellisen energiatiheitä aineita kuten kermaa, öljyä ja voita.

4. Syö, mistä haluat pitää

Aivot eivät pidä radikaaleista muutoksista. Jos yhtäkkiä veivaat dieettivaihteelle, koneisto nousee kapinaan. Tekee mieli sitä ja tätä, terveellinen ruoka kyllästyttää ja naapurin suklaakakkuviipale saa maailman tuntumaan epäoikeudenmukaiselta paikalta.

Anna aivoille aikaa tutustua uusiin makuihin ja tottumuksiin rauhassa. Yksi asia on puolellasi: toisto, toisto ja toisto. Aivot mieltyvät vähitellen makuihin, joita tarjoillaan toistuvasti, mutta pakottamatta. Tämä kikka pätee vaikkapa suolan vähentämiseen.

Kun nälän tunne iskee, anna aivokuoren johtaa. Älä valitse ruokia intuitiolla tai mielitekojen mukaan, vaan mieti ruokavaliota ja tee tietoisia valintoja.

Kun ajat ovat kovat, anna aivokuoren johtaa. Älä valitse ruokia intuitiolla tai mielitekojen mukaan, vaan mieti ruokavaliota ja tee tietoisia valintoja. © ISTOCK

5. Vältä nopeasti katoavia herkkuja

Perunalastut, jäätelö ja kaloripitoiset juomat ovat aivoille käsittämätön mysteeri. Koska rapeat lastut ja sulava jäätelö katoavat nopeasti kieleltä ja vievät vatsassakin vain vähän tilaa, aivot eivät ymmärrä saaneensa samalla hurjan määrän kaloreita. Myös juomien kalorit jäävät aivoilta havaitsematta. Siksi tällaisilla herkuilla saa huomaamatta tankatuksi satoja turhia kaloreita ilman, että olo tuntuisi lainkaan kylläiseltä.

6. Taita nälkä viisaasti oikein

Aivoilla on taipumus kehittää makumieltymys sellaisiin ruokiin, joita syömme kovan nälän yllättäessä. Jos syöt joka kerta nälkäisenä suklaapatukan, tuntuu pian siltä, kuin kehosi huutaisi sitä nälän yllättäessä.

Kovan nälän tunnetta on hyvä välttää niin pitkälle kuin mahdollista; se on luolamiehen hallinnoimaa aluetta. Kun nälkä yllättää, nappaa banaani, rahka, tai pussi naposteluporkkanoita – mitä tahansa järkevää, jonka voit syödä heti. Aivot kehittävät helliä ajatuksia nälän sammuttanutta ruokaa kohtaan.

7. Rauhoita sisäinen soturisi

Stressi ja väsymys herättävät meissä sisäisen soturin, jonka mielestä tarvitset vahvistusta selvitäksesi vielä yhden yön mammuttimetsällä tai sotajalalla. Aivot antavat käskyjä hormoneille: on kiireesti kerättävä rasvaa ja ravintoa varastoon.

Kymmenen vuotta kasvisruokaa syönyt yötyöntekijä ihmettelee, miksi aamuisin tekee mieli pekonia. Stressin vuoksi monet tunnolliset työmyyrät makaavat illat sohvalla ja syövät pizzaa suoraan laatikosta. Aivot eivät tiedä, että nykypäivänä niiden reaktio stressiin on terveydelle vahingollinen. Ota mielikuvat avuksi. Ajattele syömistä ennen kaikkea kehon hoitamisena ja pohdi, millaisella ravinnolla voisit auttaa kehoasi, jotta se selviytyisi tästäkin koettelemuksesta.

Juttu on julkaistu Kotiläääkärissä 11/2017.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X