Kärsitkö ripulista, ummetuksesta tai epämääräisistä vatsakivuista? Näillä vinkeillä rauhoitat stressivatsan

Vatsalla on omat tapansa kertoa, että vauhti on kiihtynyt liian kovaksi. Hoida stressaantuneen vatsan vaivoja oireenmukaisella ruokavaliolla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos kärsit ummetuksesta, lisää päivän aterioille myös nestepitoista ruokaa, kuten keittoja.

Vatsalla on omat tapansa kertoa, että vauhti on kiihtynyt liian kovaksi. Hoida stressaantuneen vatsan vaivoja oireenmukaisella ruokavaliolla.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Stressivatsan tärkein hoito on stressin purkaminen. Jonkun vatsa reagoi lomamatkalle lähtöön, toisella esiintymisjännitys saa vatsan sekaisin. Työtahtiakaan ei aina voi saman tien hellittää. Vaarattomia vatsaoireita voi kuitenkin hoitaa oireenmukaisesti vaivaan sopivilla itsehoitokeinoilla.

Ummetus on monelle tuttu vaiva

Ummetus vaivaa usein stressaavissa tilanteissa, kun ei ole mahdollisuus käydä vessassa silloin, kun olisi tarvetta. Ummetukseen taipuvainen ruoansulatuselimistö tekee helposti täyspysähdyksen moneksi päiväksi, ellei sen signaaleja oteta vakavasti.

Ummetuksen taustalla on usein myös elintapoja: kuitu- ja kasvisköyhä ruokavalio, vähäinen liikunta ja riittämätön juominen lisäävät ummetusvaivaa.

Nauti enemmän kasviksia ja nesteitä

Lisää kuitua. Älä kuitenkaan tee äkillisiä lisäyksiä. Nauti enemmän liukenematonta kuitua puurojen, täysjyväriisin ja -pastan sekä leivän muodossa.

Nauti enemmän nesteitä. Niukka vedenjuonti on ummetusriskiä lisäävä tekijä varsinkin, jos samalla juot paljon kahvia. Lisää päivän aterioille myös nestepitoista ruokaa, kuten keittoja ja smoothieita.

Ota kasviksia avuksi. Kasvikset sisältävät sekä vettä että kuitua täydellisessä paketissa, ja siksi niillä voi korjata ummetuksen helposti. Jos vatsa hidastelee, pyri syömään reilusti yli puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä. Piilottele kasvisraasteita esimerkiksi sämpylä- ja lihapullataikinoihin ja kastikkeisiin.

Mustikkasmoothie

© ISTOCKPHOTO

Ripuli – jännitystä vai sittenkin jotakin muuta?

Ripulin kanssa on oltava tarkkana. Äkillinen ripuli on useimmiten stressin aiheuttamaa tai oire bakteerin tai viruksen aiheuttamasta infektiosta. Toisaalta pitkään jatkuva ripuli voi olla merkki vakavasta sairaudesta. Jos ripuli pitkittyy, hakeudu lääkäriin.

Jos sen sijaan tunnet vatsasi ja tiedät, että se vain jännittää puheen pitämistä työkaverin eläkejuhlissa, voit huoletta helliä sitä itsehoitomenetelmillä.

Näistä saat apua ripulin hoitoon

Kun tilanne on päällä, apteekista saatava loperamidia sisältävä käsikauppalääke saa ripulin hellittämään nopeasti. Lääke antaa liikkumavaraa tilanteissa, joissa ei ole aikaa juosta yhtämittaa vessassa. Sen jälkeen voit rauhoittaa vatsaa ruokavaliolla.

Kokeile probiootteja. Ota maitohappobakteereja tai nauti probioottipitoisia, herapohjaisia mehuja.

Syö helposti sulavia ruokia. Pienet annokset rauhoittelevat vatsaa. Hyviä ja sopivia ruokia ovat esimerkiksi riisi, banaani, kala, hedelmäsoseet ja höyrytetyt kasvikset.

Muista mummon vanha konsti: mustikkakeitto tai -mehu. Mustikan ripulia rauhoittavan vaikutuksen arvellaan johtuvan sen sisältämästä parkkihaposta. Ota kaikki irti myös lumevaikutuksesta: kun maailma potkii ja vatsa reistaa, lohduttava lasillinen isoäidin taikalääkettä saa olon rauhoittumaan.

Kokeile maidotonta. Joskus herkistynyt vatsa reagoi maidon laktoosille. Vaihda maitotuotteet hetkeksi kasvimaitoihin ja seuraa, mitä tapahtuu.

Syvä vatsakipu ylävatsassa

Mahahaavan tyypillinen oire on ylävatsan keskiosassa tuntuva jäytävä, polttava kipu. Kipu saattaa helpottua syödessä ja pahentua, kun vatsa on tyhjä. Usein kuvitellaan, että mahahaava johtuu stressistä. Todellisuudessa tyypillinen mahahaavapotilas ei ole kiireinen ja stressaantunut pörssiyhtiön johtaja, vaan liikaa kipulääkkeitä syövä eläkeläinen.

Mahahaava vai ärtyväsuoli?

Kipaise lääkäriin. Mahahaavan yleisin aiheuttaja on helikobakteeri, joka häädetään antibiooteilla ja happosalpaajalla. Mahahaavan hoito kestää viikon, ja oireet katoavat parissa päivässä.

Syö mitä haluat. Ennen mahahaavapotilaille annettiin tarkka ruokavalio, mutta ei enää. Kahvin tai mausteisen ruoan ei tiedetä olevan yhteyksissä mahahaavan syntyyn.

Jos mahahaavaa ei todeta, mutta vatsakipu vaivaa, kyseessä voi olla ärtyvä suoli. Etenkin istumatyötä tekevillä ihmisillä on paljon ylävatsalla tuntuvia vaivoja, joiden todellinen syy on paksusuolessa. Ärtyvän suolen oireita voi hoitaa varsin tuloksekkaasti oikeilla ruokavalio- ja elintapavalinnoilla.

Porkkanakeittoa

© ARI HEINONEN / OTAVAMEDIA

Ruokailun jälkeinen vatsakipu

Dyspepsia eli ruoansulatukseen liittyvä oireilu on hyvin yleistä. Aterian jälkeinen poikkeuksellinen ”ähky”, röyhtäily, kipu, polttelu ja ylävatsan turpoaminen ovat tavallisia oireita. Joskus ruoan jälkeen voi tulla pahoinvointia tai jopa oksentelua. Oireet tyypillisesti pahenevat stressaavissa elämäntilanteissa – pakene tai taistele -tilaan jumittuneella keholla ruoan sulattaminen ei ole tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä listalla.

Hoitoa ruokailun jälkeiseen kipuun

Syö nestepitoisia aterioita. Dyspepsian syy on tuntematon. Yhdeksi syyksi on arvailtu sitä, että vatsan motorinen hermotus reagoi toisilla ihmisillä poikkeuksellisen voimakkaasti mahalaukun venymiseen. Nestepitoiset, helposti mahalaukusta eteenpäin siirtyvät ateriat saattavat ehkäistä oiretta. Suosi sosekeittoja, smoothieita ja liemiruokia ja juo aterioilla pari lasillista vettä.

Valitse helposti sulavaa ruokaa. Liharuoat sekä hyvin raskaat ja rasvaiset ateriat laukaisevat oireet todennäköisemmin kuin hyvin sulavat, kasvisvoittoiset ja kuitupitoiset ruoat. Vältä etenkin voimakkaasti maustettuja, käristettyjä, leivitettyjä, grillattuja ja uppopaistettuja ruokia.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Epämääräiset vaivat

  • Joskus suolisto reagoi kiihtymystilaan ärtyneen suolen oireyhtymän tyyppisellä oireilulla: välillä on ripuli, välillä vatsa ei toimi lainkaan, vatsa kerää ilmaa ja kipeytyy herkästi.
  • Rytmitä silloin ruokailut. Kun syöt 4–5 kertaa päivässä, ylikierroksille joutunut ruoansulatuselimistö saa myös levätä aterioiden välillä. Syö illalla kevyemmin.
  • Vältä fermentoituvia, niin sanottuja fodmap-hiilihydraatteja, kuten kaalia, sipulia, vehnää, palkokasveja, omenaa ja päärynää, kivellisiä hedelmiä sekä keinomakeutusaineita.
  • Vaihda kuitulähdettä. Ärtyvä suoli saattaa rauhoittua esimerkiksi psyllium- tai ispaghulavalmisteilla tai liukenevaa kuitua sisältävillä ruoka-aineilla, kuten marjoilla. Sen sijaan viljojen liukenematon kuitu voi pahentaa oireita. Jos ruisleipä pahentaa oireita, kokeile vatsaystävällisempää täysjyväkauraleipää.
  • Käy vessassa. Älä pidättele.

Juttu on julkaistu Kotiääkäri-lehdessä 2/2018.

X