Nyhtökaura, Härkis, Mifu.... Näin paljon lihan korvikkeena toimivissa kasviproteiinituotteissa on proteiinia

Jos haluaa välttää piilosuolaa ja lisäaineita, kannattaa muistaa perinteiset linssit ja herneet. Myös hamppu- ja herneproteiinijauheet ja -rouheet ovat oivallinen lisä ruokavalioon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kasviproteiinituotteiden tarjonta auttaa vähentämään lihan kulutusta.

Jos haluaa välttää piilosuolaa ja lisäaineita, kannattaa muistaa perinteiset linssit ja herneet. Myös hamppu- ja herneproteiinijauheet ja -rouheet ovat oivallinen lisä ruokavalioon.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Onko yhdessä kasviproteiinipihvissä saman verran proteiinia kuin vastaavankokoisessa jauhelihapihvissä? Entä millainen kasviproteiini sopii herkkävatsaiselle?

Nyhtökauran ja Härkiksen rinnalle on tullut monia muita lihan korvikkeena toimivia kasviproteiinituotteita. Tällaisia ovat ainakin maitopohjainen Mifu sekä soijasta ja seitanista (vehnägluteeni) valmistetut tuotteet. Näiden tuotenimiä ovat Oumph, Tzay, Quorn ja Wheaty.

Runsaasti proteiinia ja kuitua sisältävistä kikherneistä valmistettua nuudelia ja pastaa löytyy useammalta tuotemerkiltä.

Lihankorvikkeiden proteiinimäärät

Kasviproteiinituotteiden proteiinimäärät vaihtelevat jonkin verran. Kun jauhelihassa on proteiinia noin 25 grammaa/100 g, nyhtökaurassa on proteiinia hieman yli 30 g/100.

Seuraavaksi eniten proteiinia on seitanista valmistetussa tuotteessa (noin 27 g). Soija- ja maitopohjaiset kasviproteiinituotteet sisältävät proteiinia noin 15 g/100 g.

Kikhernenuudelin ja -pastan proteiinimäärä on noin 20 g/100 g. Tällainen pastatuote sisältää jo itsessään niin paljon proteiinia, että sen seuraksi riittää vain kasvispohjainen kastike tai lisuke.

Tuotteiden muissakin ravintoarvoissa on eroja. Maitopohjaista tuotetta lukuun ottamatta useimmissa kasviproteiinivalmisteissa on melko hyvä kuitupitoisuus ja huonona puolena runsas piilosuolan määrä.

Nyhtökaurapyttipannu on moderni ja maukas pyttipannu.

Nyhtökauraa voi käyttää vaikkapa pyttipannussa. Nyhtökaurapyttipannu on moderni ja maukas pyttipannu. © Jarmo Wright

Katso Teresa Välimäen ohje: Nyhtökaurapyttipannu

Lihankorvikkeet vähentävät lihan kulutusta: Jauheet ja rouheet ovat oiva lisä

Nykyinen suuri kasviproteiinituotteiden tarjonta auttaa vähentämään lihan kulutusta, josta hyötyy oma terveys ja maapallo. Jos haluaa välttää piilosuolaa ja lisäaineita, kannattaa muistaa myös perinteiset linssit ja herneet.

Myös hamppu- ja herneproteiinijauheet ja -rouheet ovat oivallinen lisä ruokavalioon. Niitä voi käyttää ruoanlaitossa tai syödä sellaisenaan vaikkapa puuron tai jogurtin lisänä.

Erittäin runsaan proteiinimääränsä (noin 50–80 g/100 g) ansiosta jo 1–2 rkl jauhetta päivässä lisää merkittävästi koko päivän proteiinin saantia.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.

Lue myös: Pavut ovat uusi liha

Lue myös: Vegaaniruoka laski Sannan kolesterolia: ”Ruokavalioni toimii kuin kolesterolilääke!”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X