Riisissä on syöpävaarallista arseenia – Piileekö riisin syönnissä vaara?

Jaa artikkeli
Riisistä löytyy arseenia
© ISTOCKPHOTO
Miten riisiä voi käyttää turvallisesti? Eviran professori, laboratorionjohtaja Janne Nieminen vastaa.

Riisistä on löydetty arseenia.

Totta.

Arseeni on luonnosta löytyvä myrkyllinen raskasmetalli, jota tavataan vesistöistä ja pohjavesistä kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Maaperä vaikuttaa sen pitoisuuksiin.

Riisillä on muita viljoja suurempi geneettinen taipumus kerätä tätä syöpävaarallista ainetta, joka voi aiheuttaa iho- ja keuhkosairauksia, kun altistus sille on voimakasta ja pitkäkestoista.

Riisin ja riisituotteiden arseenipitoisuutta valvotaan, ja niiden sisältämälle arseenille on asetettu Euroopassa vuonna 2015 raja-arvo.

Pienet lapset on huomioitu erityisen herkkänä kuluttajaryhmänä raja-arvoa määritettäessä.

Riisiä ei kannata käyttää.

Tarua.

Kaupan hyllyllä olevat riisituotteet on todettu turvallisiksi. Niiden käytöstä ei ole haittaa, kunhan ruokavalio on muutoin riittävän monipuolinen.

Riisi on jo itsessään verrattain ravintoaineköyhää, joten sitä ei kannata ylipäätään käyttää yksipuolisesti.

Jos ruokavalio yksipuolistuu esimerkiksi keliakian tai vegaaniruokavalion takia, kannattaa riisijuomille ja -jauhoille hakea muita vaihtoehtoja. Riisimaitoa ei suositella yksinomaiseksi juomaksi alle kuusivuotiaille lapsille.

Liotus vähentää arseenia.

Totta.

Helpoin tapa poistaa arseenia on keittää riisi riittävän väljässä vedessä ja heittää ylimääräinen vesi kypsentämisen jälkeen pois. Toinen suositeltava tapa on riisinjyvien liottaminen usean tunnin ajan ennen käyttöä.

X