Saattohoitaja kertoo kohtaamisistaan – Kun elämä lähestyy loppuaan, tämä on kuolevan yksi suurimmista katumuksen aiheista

Kuolevat kokevat elämän jatkuvuuden tärkeäksi. Joskus se voi löytyä yllättävästäkin paikasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mikä on kuoleman lähestyessä yksi suurimmista katumuksen aiheista?

Kuolevat kokevat elämän jatkuvuuden tärkeäksi. Joskus se voi löytyä yllättävästäkin paikasta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Moni raataa pitkää päivää tienatakseen tulevaisuutta varten. Vaikka arki voi maistua puulta, mutta sitä kestetään, kun raataminen tehdään valoisamman tulevaisuuden toivossa.

Riskinä on, ettei tuota tulevaisuutta koskaan tule. Kun lääkäri kertoo, ettei elinaikaa olekaan jäljellä suunnitelmien toteuttamiseen, voi elämätön elämä alkaa kaduttaa.

”Kuoleville ’sitten kun’ -elämän eläminen on yksi suurimmista katumuksen aiheista”, kertoo Terhokodin sairaanhoitaja (YAMK) Carita Olkkonen.

”Kuoleman hetkellä kadutaan vahvasti työntäyteistä elämää, jossa perhe on jäänyt sivummalle. Arjen kiireessä on voinut ajatella, että myöhemmin on aikaa olla kotona, mutta näin ei lopulta käykään.”

Työnteko ei kuitenkaan ole pelkästään katumuksen aihe. Toiset muistelevat antoisaa ja mielekästä uraa lämpimästi. Mikäli työelämästään nauttii, siitä jää myös hyviä muistoja.

Elä arkeasi, elämä koostuu siitä

Elämä on arkea, ja niin upeita kuin tähtihetket voivat ollakin, olisi jokapäiväisen elämän oltava myös mielekästä.

Vaikka unelmat rikastavat elämää, monen kuolevan ajatuksissa ovat aivan arkiset, kauniit muistot.

”Ne ovat sellaisia hyvän mielen kohtaamisia tai kohtia. Ei välttämättä mitään maailmaa mullistavia asioita, vaan yhteisiä hyviä hetkiä ihmisten kanssa”, Carita Olkkonen kertoo.

Kun elämä lähestyy loppuaan, suurimmat katumuksen aiheet ovat muun muassa elämätön elämä. © iStock

”Oliko oma elämä arvokas?” – Jatkuvuus voi löytyä yllättävästäkin paikasta

Vaikka elämän loppupuolella ei olisikaan koettuna valtaisia unelmia tai kymmenen kohdan ”nämä asiat haluan tehdä ennen kuolemaa”-listaa täytettynä, ei se tarkoita epäonnistumista.

Moni näkee oman eletyn elämänsä merkityksellisenä.

”Kuolevia mietityttää paljon se, oliko oma elämä arvokas tai jääkö siitä jälkeä”, Carita Olkkonen kertoo.

Hänen mukaan kuolevat kokevat hyvin harvoin, ettei oma elämä olisi ollut merkityksellinen.

Myös elämän jatkuvuus mietityttää.

Perheellinen saa usein lohtua siitä, että hänen elämänsä jatkuu jälkikasvussa, mutta ihmisellä on vaikutusta muihinkin kuin vain lapsiinsa. Elämä voi jatkua esimerkiksi seurustelukumppanissa, ja joskus aivan yllättävissäkin asioissa.

”Koskaan ei tiedä, missä se oma elämä jatkuu. Se on joku hyvä teko, mistä itsellä ei ole aavistustakaan, mutta se kuitenkin vaikuttaa jonkun toisen elämään.”

”Sitten kun”-elämäkään ei ole hukkaan heitetty

Oli eletty elämä minkälainen tahansa, kuolemaan liittyvää ahdistusta lievittää se, että on tullut sinuiksi elämänsä kanssa.

”Ihminen ei voi koko ajan pelätä tai varautua siihen, että kuolema tulee ennen aikojaan. Omalla tavallaan ’sitten kun’ -elämääkin elänyt on elänyt täysillä ajatellen, että sitä on vielä jäljellä. Elämä vain on arvaamaton.”

”Jokainen elämä on kuitenkin arvokas. Siksi toivoisikin, että kuoleva saisi keskusteluavun myötä tai jollakin muulla tavalla koottua siitä vielä kokonaisen palapelin”, Carita Olkkonen sanoo.

Kun mietit ystävälle soittamista, tee se

Menneeseen ei voi palata, joten sen liialliseen murehtimiseen ei kannata tuhlata nykyisyyttä.

Carita Olkkosen mukaan tämä olisi hyvä muistaa myös niiden, joiden elämä ei ole vielä loppuvaiheessaan.

”Olisi tärkeää osata olla armollinen itselleen ja katsoa tulevaisuuteen sen sijaan, että potee paljon syyllisyyttä menneestä.”

Työ saattohoidon parissa on opettanut Carita Olkkoselle itselleen sen, että olisi tärkeää elää rohkeasti – myös arkea.

”Ystävät tai muut läheiset eivät ole itsestäänselvyyksiä. Jos mietit, että pitäisi soitella, sitten olisi hyvä soitella. Vaali tärkeitä asioita elämässäsi”, Olkkonen kehoittaa.

Menneeseen ei voi palata, joten sen liialliseen murehtimiseen ei kannata tuhlata nykyisyyttä.

”Menneeseen ei voi palata, joten sen liialliseen murehtimiseen ei kannata tuhlata nykyisyyttä.” © iStock

Lue myös: Saattohoitaja Nina Sarell säästää kuolevan kivuilta: ”Kuoleman lähestyessä ihminen tuntee myös kärsimystä, jota kipulääkkeillä ei voi turruttaa”

Lue myös: Saattokodin saunassa tehdään tiliä koko elämästä: ”Kuolema pelottaa ja moni rohkaistuu puhumaan juuri löylyissä”, kertoo saattohoitaja Päivi Nyberg, joka on kuullut muistoja sodasta ja mallimaailmasta

Lue myös: Mitä on hyvä saattohoito? Voidaanko kuolemisesta tehdä täysin kivutonta? Näin vastaa asiantuntija

X