Kenelle puhun kiusaamisesta?

Työpaikkakiusaamista ei voi parantaa lääkkeillä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Colourbox

Työpaikkakiusaamista ei voi parantaa lääkkeillä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kysymys

Mitä on työpaikkakiusaaminen? Pieni ryhmä työpaikkani ihmisistä on lakannut puhumasta minulle. En ole uskaltanut puhua tästä kenellekään, en varsinkaan pomolleni. Kenen puoleen minun tulisi kääntyä?

Vastaus

Määritelmä ei ole yksinkertainen. Se, mikä on toiselle kiusaamista, ei toiselle merkitse mitään. Toisen haukkuminen ja nolaaminen on helposti määriteltävissä kiusaamiseksi, mutta salakavala toisen eristäminen on jo toinen asia. On kuitenkin selvää, että mainitsemasi ongelma on hyvin todennäköisesti työpaikkakiusaamista.

On tärkeää, että et vaikene asiasta etkä ulkoista sitä puhumalla siitä muualla kuin työssä. Vain työyhteisön toimintaan puuttuminen voi vaikuttaa asiaan ja antaa samalla kieroutuneelle työyhteisölle mahdollisuuden parantua ongelmasta. On tärkeää, että asia tulee puheeksi työpaikallasi. Kerro ajatuksistasi jollekin työtoverillesi, johon voit edelleen luottaa. Mikäli sinulla ei ole sellaista työtoveria, voit kääntyä niin sanotun virallisen tahon puoleen. Jokaisella työpaikalla on työsuojeluvaltuutettu, jonka tehtävä on puuttua tällaisiin asioihin.

Toinen taho on työterveyshuolto. Työterveyshoitaja tai -lääkäri voi puuttua asiaan myös työpaikalla eikä vain keskustelemalla asiasta vastaanotolla. Työpaikkakiusaamista ei voi parantaa lääkkeillä. Ole rohkea ja ota asia esille. Pidä puolesi!

Kari Kiianmaa, psykologi, kouluttaja

Seura 24/2012

X