Voiko naapurien riitelyyn puuttua?

Jaa artikkeli
Kuva: Colourbox.
Keskustelulla voi selvittää naapurin avuntarpeen.

Kysymys

Naapurissa mies kohtelee naista kuin naisella ei olisi mitään arvoa. Kaikki, mitä nainen tekee, on väärin. Mies on kauhea tyranni, huutaa ja tiuskii. Mitä voin tehdä naisen auttamiseksi?

Vastaus

On varmasti ikävää katsoa, kun naapurin mies kohtelee vaimoaan kaltoin. Naisen ei kuitenkaan pidä suostua huonoon kohteluun vaan oppia pitämään puolensa. Hyvässä parisuhteessa kumpikaan ei kohtele toista huonosti eikä asetu toisen yläpuolelle. Kuvaamasi suhde, jossa mies määrää kaikesta, ei ole kummankaan osapuolen kannalta pitkän päälle tyydyttävä. Suhteelle ei siten voi ennustaa pitkää ikää.

On myös niin, että tarkkailemalla naapureitaan ei aina näe kaikkea. Suhteessa voi olla myös paljon hyvää, joka tasapainottaa miehen särmikästä käyttäytymistä. Ennen puuttumista nuoren parin elämään sinun pitäisi tuntea heitä paremmin. Ehkä voit keskustella tuon nuoren naisen kanssa ja saada enemmän tietoa hänen ajatuksistaan. Voit selvittää muun muassa, onko hän omasta mielestään avun tarpeessa.

Mikäli epäilysi osoittautuvat oikeiksi ja mies kohtelee vaimoaan todella pahasti, voit ohjata naista hakemaan apua esimerkiksi terveyskeskuksesta tai sosiaalitoimistosta. Pahantuulinen mieskin voi tosin olla avun tarpeessa. Joskus ihmisen oma pahoinvointi heijastuu runsaina maltin menetyksinä ja kiukutteluna.

Kari Kiianmaa, psykologi, kouluttaja

Seura 1/2012

X