Anna pettää miestään säännöllisesti – eikä häpeä sitä: ”Minusta on typerää, että yhden suhteen pitäisi täyttää kaikki tarpeet”

Kun omasta avioliitosta katosi lämpö ja läheisyys, Anna päätti hakea ne muualta. Silti hän rakastaa miestään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun omasta avioliitosta katosi lämpö ja läheisyys, Anna päätti hakea ne muualta. Silti hän rakastaa miestään.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Anna on kahvilla uuden ihastuksensa kanssa, jonka tapasi äskettäin yhteisen tuttavan juhlissa. Heidän välillään on lämmin, hieman flirtti tunnelma.

Anna haluaisi ottaa miestä kädestä, mutta sellainen ei käy julkisella paikalla. Annaa nimittäin odottaa kotona aviomies.

Läheisyys ja lämpö kadonnut avioliitosta

Kolmekymppinen Anna on ollut jo useamman vuoden naimisissa. Hän tapailee salaa myös toista miestä. Tilanne ei ole harvinainen, sillä viimeiseen viiteen vuoteen on lukeutunut useita seksisuhteita ja jokunen yhden illan juttukin.

Suhteensa alussa, yhdeksän vuotta sitten Anna oli hyvin ihastunut omaan mieheensä, mutta viime vuosina kotiarki on muuttunut harmaaksi ja tunkkaiseksi. Mies on huono puhumaan tunteistaan ja käyttäytyy välinpitämättömästi.

Illat kuluvat telkkaria katsellen, ja Annan yrittäessä avata keskustelua hän saa vastaukseksi vain epämääräisiä murahduksia. Ei ole mitenkään harvinaista, että mies vain käy kotona syömässä, ja lähtee sitten omille teilleen.

”Välittämistä hän osoittaa lähinnä ostelemalla lahjoja”, Anna huokaisee.

Pariskunta

© iStock

Muiden kehut ja huomio sekä kutkuttava flirtti ajoivat pettämään

Annan pettäminen alkoi muutama vuosi sitten. Hänen on vaikea muistaa tarkasti siihen johtaneita tapahtumia, mutta ensimmäinen syrjähyppy tapahtui ystävän kanssa.

”Siitä on jo aika kauan, mutta sanoisin, että se vain tapahtui. Olen kova flirttailemaan, ja kerran se flirtti kaverin kanssa eteni makuuhuoneen puolelle”, Anna kertoo.

Annan suhteissa on useimmiten kyse pelkästä ystävyydestä seksin ja läheisyyden kera – ei niinkään suurista romanttisista tunteista. Minkäänlaista syyllisyyttä hän ei ole koskaan asiasta kokenut.

Anna ei juuri ajattele sitä, miltä miehestä tuntuisi, mikäli asia hänelle selviäisi. Annaa ei haittaisi se, että myös miehellä olisi muita suhteita, kunhan ne pysyisivät pois hänen silmiltään.

”Ajattelen, että minä elän vain kerran. Haluan tehdä elämästäni niin hyvän kuin mahdollista.”

Anna pitää siitä, kun muut partnerit ovat saaneet hänet tuntemaan olonsa kauniiksi ja halutuksi. Muut suhteet myös muistuttavat siitä, minkälainen suhde omaan mieheen joskus oli.

”Vaikka en hae näistä muista suhteista parisuhdetta, toki muiden kanssa ryhtyy pohtimaan, millainen omakin suhde voisi olla. Suhteen hyvät alkuajat palaavat mieleen, ja mennyttä aikaa vertaa siihen, miten asiat ovat nykyään”, Anna selittää.

Valehtelee niin vähän kuin mahdollista

Anna pettää yleensä omissa kaveriporukoissaan, sellaisissa, joita mies ei tunne kovinkaan hyvin. Yleisesti ottaen hän pyrkii valehtelemaan niin vähän kuin on mahdollista.

Anna on saattanut jopa puhua partnereistaan miehelleen jotain, esitellen nämä miespuolisina ystävinään. Ystävien illanistujaisissa hän ei aina jaksa peitellä suhteitaan kovin huolellisesti, vaikka joukossa on tuntemattomiakin.

”Pettäminen tapahtuu eri kaveripiireissä, joissa mieheni ei liiku. Harvoin ihmisiä kiinnostaa niin paljon tuntemattomien asiat, että he viitsisivät etsiä mieheni käsiinsä. Puhun näistä suhteista suoraan kuitenkin vain harvoille ystävilleni.”

Pettäminen

© iStock

”Eri ihmissuhteet ajavat eri asioita”

Muiden suhteiden olemassaolo ei tarkoita sitä, että Anna haluaisi erota miehestään.

”Rakastan miestäni ja me jaamme todella samanlaisen maailmankatsomuksen. Lisäksi nautin yhä niistä hetkistä, kun olemme oikeasti yhdessä”, Anna kertoo.

Anna kokee, että oman avioliiton tilanne ei kuitenkaan ole yksinään syy sille, miksi hänellä on ollut muita suhteita. Se, että hän rakastaa yhtä ihmistä ei tarkoita, etteikö hän voisi nauttia seksistä tai läheisyydestä jonkun muun kanssa.

”Jos se minusta olisi kiinni, olisimme polyamorisessa suhteessa, jolloin muiden suhteiden olemassaolo olisi jo lähtökohtaisesti sallittua”, Anna selittää.

”Eri ihmissuhteet kun ajavat usein aivan eri asioita. Minusta on typerää, että yhden suhteen pitäisi täyttää kaikki tarpeet”, hän jatkaa.

Krooninen pettäminen vaatii kykyä lohkoa elämänpiirit erilleen

Uskottomuus ei ole Suomessa harvinaista. Vuonna 2015 tehdyn FINSEX-tutkimuksen mukaan 22 prosenttia naimisissa olevista miehistä ja 13 prosenttia naisista on ollut uskottomia nykyisessä liitossaan. Avoliitossa olevilla miehillä luku oli 13 ja naisilla 8 prosenttia.

Joidenkin kohdalla pettämisestä tulee kroonista. Yhteiskuntatieteiden tohtori ja psykoterapeutti Annikki Kaikkonen on kirjoittanut väitöskirjan uskottomuudesta, josta löytyy myös toistuvasti pettäneiden tarinoita. Hänen aineistoissaan kroonisesti pettäneeksi tulleet ovat enimmäkseen miehiä, mutta yhtä lailla heitä löytyy naisistakin.

”Toistuva, pitkäaikainen pettäminen vaatii hyvää taitoa lohkoa mielen tasolla eri elämänpiirit. Ihminen voi ajatella, että esimerkiksi liikematkalla tapahtuva pettämineen kuuluu jonnekin ihan toiseen maailmaan”, Kaikkonen kertoo.

Tutkimuksessa haastatellut, kroonisesti pettäneet eivät useinkaan harkinneet kertovansa kumppaneilleen pettämisestä.

”Kun kysyin puolisolle kertomisesta, haastateltava saattoi vastata, että ’En tietenkään! Enhän minä nyt sellaista voi kertoa ihmiselle, jota rakastan. Hänhän on minun elämäni nainen. Siellä matkalla tapahtunut on sama asia kuin kävisi vaikka katsomassa Niagaran putouksia”, Kaikkonen kertoo.

Kroonisesti pettäneen voi olla hankala muuttaa käytöstään. Käyttäytymismalli on juurtunut syvälle, ja uusien toimintatapojen oppiminen saattaa vaatia koko ihmiskäsityksen muutosta. Kaikkosen tutkimuksessa yksi kroonisesti pettäneeksi tulleista teki muutoksen jouduttuaan itse petetyksi.

”Käänteentekevintä ja mullistavinta on kyetä asettumaan toisen asemaan”, Kaikkonen tiivistää.

X