Antin lomatissuttelu jatkuu vieläkin – lue terapeutin vinkit, mitä tehdä

Miehen juopottelu jäi päälle, vaikka lomakausi loppui. Tyhjiä pulloja kertyy keittiöön samaan tahtiin kuin kesälläkin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miehen juominen kiristää puolisoiden välejä.

Miehen juopottelu jäi päälle, vaikka lomakausi loppui. Tyhjiä pulloja kertyy keittiöön samaan tahtiin kuin kesälläkin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Kaljoittelun lisääntyminen alkoi vaivihkaa. Marjukka oli kyllä huomannut, että Antti otti muutaman oluen grillatessa ja saunoessa. Mies viihtyi hyvin myös terasseilla. Mutta eikös kesälomasta saa vähän nauttiakin?

Marjukka huolestui miehensä juomisesta tosissaan vasta silloin, kun Antti palasi töihin. Tyhjiä tölkkejä kerääntyi tiskipöydälle yhtä paljon kuin lomallakin. Marjukka alkoi laskea päivittäiset pullot, joita kertyi joka päivä vähintään viisi.

Miten juominen vaikuttaa Antin työssäjaksamiseen, vaimo mietti. Saisiko hän edes tietää, jos Antti jättäisi joku päivä menemättä työpaikalle krapulan takia?

Antti loukkaantui Marjukan huomauttelusta, sillä miehen mielestä juominen oli hänen oma asiansa. Sitä paitsi kyse oli pelkästä rentoutumisesta raskaan työpäivän päätteeksi.

Pariskunnan yhteisen säästötilin rahatkin hupenevat. Marjukka kokee tämän varastamiseksi, sillä Antti käyttää luvatta vaimonkin säästöjä baarireissujensa rahoittamiseen. Aikaisemmin Antti ja Marjukka ovat käyttäneet säästötilin rahoja yhteisiin lomamatkoihin.

Antin juomisesta syntyy riitoja jatkuvasti. Aikaisemmin molemmat ovat kokeneet avioliittonsa melko hyväksi, mutta nyt varsinkin Marjukka alkaa olla hyvin tyytymätön tilanteeseen.

Marjukka ei voi ummistaa silmiään jatkuvalle ryyppäämiselle, ja Antti sulkeutuu yhä enemmän kuoreensa. Miten Antti ja Marjukka voisivat päästä Antin juomisongelman yli?

Ilmaiskaa välittämistä

Alkoholi tulee ongelmaksi silloin, kun se vaikuttaa jompaankumpaan puolisoista negatiivisesti. Kun Marjukka yrittää puhua Antin juomisesta, tämä loukkaantuu ja vetäytyy. Ja kiukustuneena avaa uuden olutpullon, joka taas saa Marjukan näkemään punaista. Noidankehä on valmis.

Antti itse kuvaisi tilannetta varmasti toisella tavalla. Hän on ehkä ärtynyt, koska kokee Marjukan puuttumisen itsemääräämisoikeutensa loukkaamisena. Tosiasia kuitenkin on, että korkin auki jääminen on lisännyt parisuhteessa riitoja ja tyytymättömyyttä sekä aiheuttanut vieraantumista.

Molemmat puolisot ovat vastuussa omasta käyttäytymisestään: Antti juomisestaan ja Marjukka siitä, miten ilmaisee huoltaan ja ärtymystään.

Marjukan huolen takana oleva tunne on rakkaus. Hänen kannattaisi ilmaista sitä. Marjukka voisi sanoa vaikka: ”Kaipaan yhteisiä aamukävelyitämme.” Vastaanotto siihen on todennäköisesti myönteisempi kuin nalkuttaessa.

Voi olla, että Antti kaipaa vaimoltaan jotain tukea juomisen katkaisemiseksi. Hänkin ehkä haluaisi rentoutua mieluummin leppoisalla iltakävelyllä vaimon kanssa.

Molempien kannattaisi luopua syyttelystä ja ilmaista välittämistä ja kaipuuta. Se toimii paremmin.

Paula Ruotsalainen, pari- ja seksuaaliterapeutti, Vantaan seurakuntien Perheasiain neuvottelukeskus.

Marjukan pinna ratkaisee

Antti on siirtänyt oman tarvitsevuutensa alkoholiin. Alkoholi on Antin keino rentoutua. Marjukka on jäänyt suhteessa kakkoseksi, ja suhde Anttiin on muuttunut kielteiseksi.

Marjukka on tyytymätön Antin juomiseen ja rahankäyttöön. Mitä enemmän Marjukka ilmaisee tyytymättömyyttään, sitä enemmän Antti sulkeutuu. Parisuhde on umpikujassa eikä lisää kummankaan hyvinvointia.

Nykyisen kielteisen kehän jatkamisen ainut hyöty on siinä, että se mahdollistaa Antin juomisen. Marjukan osalta tilanne kurjistaa sekä henkistä että taloudellista hyvinvointia.

Näillä näkymin Antti jatkaa nykyistä elämäänsä niin kauan kuin se on mahdollista – antaahan alkoholi hänelle mielihyvää ja parisuhde kodin. Tilanne muuttuu ainoastaan siinä tapauksessa, jos Marjukka saa tarpeekseen ja tekee päätöksen muutoksesta.

Muutos edellyttää sitä, että molemmat kertovat ääneen, mitä yhteiselämältä haluavat ja katsovat, voiko parisuhde nykyisellään täyttää hyvän suhteen edellytykset. Jos omat toiveet hyvälle elämälle eivät täyty, pitää olla valmis myös päättämään suhde ja hakemaan hyvää elämää suhteen ulkopuolelta.

Mikäli kumpikaan ei ole valmis muutoksiin omassa elämässään, niin muutosta yhteiselämän kohentamiseksi ei tapahdu. Ainoaksi lohduksi jäisi se, että kumpikin voi pitää toista syyllisenä nykyiseen tilanteeseen.

Keijo Markova, pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto.

X