Aviomieskoulu valmistaa miehet perhe-elämään

Aviomieskoulun perustanut psykologi Veli-Matti Karhu vinkkaa, miten parisuhteeseen ja perheen perustamiseen kannattaa valmistautua.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oletko ajatellut, että hyväksi aviomieheksi voi kouluttautua?

Aviomieskoulun perustanut psykologi Veli-Matti Karhu vinkkaa, miten parisuhteeseen ja perheen perustamiseen kannattaa valmistautua.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Psykologi Veli-Matti Karhu oli nuorena rääväsuu, jonka viikonloput menivät rillutellessa. Kaikki muuttui, kun hän tapasi vaimonsa Tytin, joka osasi vaatia hyvää kohtelua. Vastuuttaminen tuntui Karhusta hyvältä, ja vähitellen parisuhteessa saatu rakkaus muutti hänen koko elämänsä.

Nykyään viiden lapsen isänä hän nauttii elämästään ja toivoo, että myös muut miehet saisivat kokea saman. Psykologin työssään hän näkee jatkuvasti, miten monet erot johtuvat pelkästään siitä, ettei parisuhteessa osata ottaa toista huomioon. Kehittämänsä Aviomieskoulun avulla Karhu haluaisi saada miehet valmistautumaan parisuhteeseen ja perheeseen, jolloin he pääsisivät mukaan perheen ytimeen.

Psykologin vinkit parempaan perhe-elämään

1. Vaali rakkautta

Parisuhteessa saatu rakkaus laajenee, ja vähitellen se alkaa muuttaa myös muuta elämää. Kun itse voi hyvin, on varaa olla kiltimpi ja mukavampi myös muita kohtaan.  Pohdi, miten rakkaus näkyy toiminnassasi.

2. Luo läheisyyttä

Läheisyys kannattelee suhdetta, ja se rakentuu kuuntelemalla toista herkillä tuntosarvilla. Aina läheisyys ei tarkoita seksiä, vaan sitä voi luoda esimerkiksi pitämällä toista kädestä kiinni, hieromalla hartioita tai halaamalla. Mieti, millä tavalla haluat luoda läheisyyttä.

3. Selvitä välit omiin vanhempiisi

Ennen oman perheen perustamista kannattaa käydä läpi suhde omiin vanhempiin. Jos sitä ei tee, toistaa helposti omien vanhempien virheet. Mieti, mitä olet omilta vanhemmiltasi saanut ja mitä on jäänyt puuttumaan. Sen jälkeen voit mahdollisuuksien mukaan antaa anteeksi.

4. Arvosta itseäsi ja toisia

Arvostus kannattelee perhettä. Isä tärkeimpiä tehtäviä on arvostaa itseään, puolisoaan ja lapsiaan. Lapselle on tärkeää saada tuntea, että hän on tärkeä samoin kuin kaikki muutkin perheessä. Arvostusta voi osoittaa omalla tavallaan olemalla kiinnostunut lapsen elämästä, koskettamalla tai vaikka pusuttamalla. Pohdi, mikä on sinulle luontainen tapa osoittaa arvostusta.

5. Luovu täydellisyyden tavoittelusta

Hyvä isyys ei tarkoita täydellisyyttä. Isä saa tehdä virheitä ja pitää kiinni oman jaksamisensa rajoista. Pitkän työpäivän jälkeen on inhimillistä haluta olla hetki yksin. Jos väsyneenä perheenjäsenen kohtaaminen menee pieleen, aina voi pyytää anteeksi. Uskalla näyttää oma haavoittuvuutesi.

Lue myös:

Mitä tehdä, kun kumppani ei halua keskustella parisuhteesta?

X