Hyvä ulkonäkö, kelpo toimeentulo, sopiva huumorintaju, aina huomioiva... Odottavatko naiset jo liikaa kumppaniltaan?

Ovatko juuri naisten kriteerit kohtuuttoman korkealla, vai löytyykö miehistäkin niitä, joiden odotuksiin on mahdotonta vastata?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ovatko juuri naisten kriteerit kohtuuttoman korkealla, vai löytyykö miehistäkin niitä, joiden odotuksiin on mahdotonta vastata?
(Päivitetty: )
Teksti: Janita Virtanen

Mikään tietynlainen perhetausta tai tietyt elämänkokemukset eivät automaattisesti altista nirsoudelle kumppanin valinnassa. Liian korkeat odotukset eivät myöskään ole pelkästään naisten juttu.

On kuitenkin totta, että esimerkiksi aiemmissa suhteissa koetut pettymykset johtavat helposti korkeampiin kriteereihin seuraavaa kumppania valikoidessa: ”En halua ainakaan sellaista kumppania enää koskaan!”

Mitä enemmän huonoja suhteita on takana, sitä suuremmaksi lista kriteereistä voi kasvaa.

Mieltymyksiä on lähes rajattomasti

Erityisesti pinnalliset ulkonäkökriteerit yhdistetään helpommin naisiin. Pitkään on puhuttu myös ilmiöstä, jonka mukaan jotkut miehet eivät löydä kumppania lainkaan, jos he eivät yllä Prinssi Uljas -kategoriaan.

Heikko itsetunto ja epävarmuus voivat altistaa ajatukselle, että pitäisi olla tietynlainen löytääkseen kumppanin – mutta mieltymyksiähän on lähes rajattomasti.

Naiset kuvailevat ihannekumppaniaan usein melko perinteisesti: pitää olla hyvännäköinen, hyvin toimeentuleva, huumorintajuinen ja kumppaninsa huomioon ottava.

Ennen kuin ahdistuu tästä listasta, kannattaa muistaa, että tällainen kuvaus kattaa melkoisen määrän ihmisiä. Hyvännäköinen tarkoittaa yhdelle nallekarhua, toiselle punapäätä ja kolmannelle rokkaria.

Asiat, joille joku nauraa vedet silmissä, eivät naurata toista lainkaan. Jollekin huomioon ottaminen on arjen pieniä asioita, kun taas joku kaipaa valtavia romanttisia eleitä. Jokaiselle siis varmasti löytyy omanlaisensa Prinssi Uljas jossakin vaiheessa.

Miltä itse näyttäisit jonkun toisen toivelistalla?

Usein liian korkeat kriteerit eivät yksinkertaisesti johda toivottuun lopputulokseen. Tällöin pitää hyväksyä se, että unelmakumppania ei välttämättä vain löydy, tai ymmärtää, että täydellisen kumppanin ei ehkä kuulukaan täyttää listan jokaista kohtaa.

Pitkiä vaatimuslistoja tekevien henkilöiden olisi myös hyvä pysähtyä miettimään, miltähän he itse näyttäisivät jonkun toisen listalla – pystyisivätkö he itse täyttämään vastaavanlaisen listan jokaisen vaatimuksen?

Jos haluat, että sinua kohdellaan kuin kuningatarta, oletko itse valmis kohtelemaan puolisoasi kuin kuningasta, vai onko hän jonkinlainen palvelija, jonka tehtävänä on täyttää sinun tarpeitasi ja toiveitasi?

Asiantuntijana toimi erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Räisänen.

Odottavatko naiset liikaa kumppanilta?

© ANSSI KERÄNEN

Asiantuntijan vinkit

1. Ota vastuu omista tarpeistasi

Älä odota, että toinen ihminen täyttää kaikki toiveesi ja tarpeesi. Onni ei tule ihannekumppanisi kautta, vaan siten, että osaat itse tunnistaa omat tarpeesi ja toiveesi elämässäsi.

2. Pysähdy pohtimaan, mistä vaatimuksesi kumpuavat

Mitä korkeat vaatimuksesi oikeastaan tarkoittavat? Miksi ne ovat sinulle niin tärkeitä? Mitä oikeasti haluat ja tarvitset?

3. Pohdi omaa arvomaailmaasi

Mitkä ovat ydintarpeesi parisuhteessa? Miksi haluat parisuhteen? Mitä siltä odotat? Mitä lisäarvoa se tuo elämääsi, jos aloitat parisuhteen?

X