Kaatuuko parisuhde pikkulapsiarkeen? Kumppani on tärkeää huomioida puolisona eikä vain vanhempana, sanoo asiantuntija

Muistutus siitä, että pikkulapsivaihe on loppujen lopuksi melko lyhyt, saattaa kuulostaa tylsältä, mutta se pitää sisällään totuuden.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Muistutus siitä, että pikkulapsivaihe on loppujen lopuksi melko lyhyt, saattaa kuulostaa tylsältä, mutta se pitää sisällään totuuden.
(Päivitetty: )
Teksti: Janita Virtanen

Pitävätkö pienten lasten vanhemmat erotilastojen kärkipaikkaa?

Eivät pidä. Eronneisuus on yleisempää joko niiden parien keskuudessa, joilla ei ole lapsia tai niillä pareilla, joiden lapset ovat jo hieman vanhempia.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö pikkulapsivaihe kuormittaisi suhdetta, ja on hyvin mahdollista, että joillakin pareilla tämän vaiheen ongelmat kasautuvat vähitellen ja lisäävät eron todennäköisyyttä myöhemmässä vaiheessa.

Unen puutetta

Rikkonaiset ja liian vähälle jäävät unet rasittavat pienten lasten vanhempia. Unen puute aiheuttaa helposti pinnan kiristymistä jo ihan pienissäkin vastoinkäymisissä, kuten lapasten kadotessa tai kovan kiireen keskellä. Näissä tilanteissa kiukuttelun kohteeksi valikoituu pienen lapsen sijaan usein juuri puoliso.

On tärkeää muistaa, että riitaisuuden ja harmin taustalla on usein vain väsymystä ja uupumista arkeen, eikä suinkaan se, että oma rakas ja ihana puoliso onkin muuttunut aivan oudoksi ihmiseksi.

Väsymyksen ja uupumisen voi ottaa myös puheeksi, mutta ilman syyttelyä – ehkä ratkaisujen keksiminen onnistuu paremmin yhdessä. Kumppani on tärkeää huomioida arjen keskelläkin puolisona eikä vain vanhempana: pienet sanat ja teot tuovat arkeen lohtuhetkiä.

Muistele hyviä hetkiä

Ongelmia saattaa syntyä, jos puolison työ vie paljon aikaa vaikkapa reissaamisen takia, ja toisen elämä on vahvemmin sidottuna lapsiin ja kotiin. Kodista vastuussa olevasta saattaa tuntua, että toinen laistaa perhevastuustaan, varsinkin, jos myös vapaapäivinä omat harrastukset ja kaverit menevät perheen ohi.

Lapsiperhearjessa olisi hyvä välttää liiallista suunnittelua. Kun asiat eivät menekään suunnitelmien mukaan, koti ja arki voivat tuntua sitovilta ja ahdistavilta. Ystävät ja muut läheiset antavat arkeen perspektiiviä ja vaihtelua, ja heiltä kannattaakin pyytää apua myös aivan tavallisissa arkielämän asioissa.

Muistutus siitä, että pikkulapsivaihe on loppujen lopuksi melko lyhyt, saattaa kuulostaa tylsältä, mutta se pitää sisällään totuuden. Jälkikäteen kyseiset vuodet ovat vain hyvin lyhyt hetki: lapsi kasvaa, perheen tilanteet muuttuvat, ja pikkulapsivaiheen karikot jäävät taakse.

Vaikeina aikoina hyvien hetkien muistelu voi tuoda mieleen asioita, jotka pitävät parin yhdessä.

Asiantuntijana perhepolitiikan tutkija Anneli Miettinen.

Lapsiperhearki

© Anssi Keränen

Asiantuntijan 3 vinkkiä

1. Avun ja tuen saaminen

Jos elämä tuntuu sulkeutuvan kodin seinien sisälle, ja arki pyörii vain syöttämisen, nukuttamisen ja vaipan vaihtamisen ympärillä, pyydä ystäviä käymään tai pyydä kumppaniltasi omaa aikaa.

2. Näkymätön työ näkyväksi

Tavallisimpia ristiriitojen aiheuttajia ovat kotityöt ja niiden jakaminen. Tehkää listaa ja puhukaa auki se, mitä kodin töitä viikon aikana tehdään ja kuka ne tekee. Viikkolista voi kannustaa myös kouluikäisiä lapsia osallistumaan kotitöihin, ja pienet palkinnot, kuten iloinen tarra listaan, riittävät pienille auttaville käsille.

3. Toisen työn arvostus

Tutkimukset osoittavat, että mikäli puolisot kokevat saavansa toiselta arvostusta omasta panoksestaan, olipa se sitten lasten hoitoa, kotitöitä tai ansiotyössä käymistä, tyytyväisyys on suurempaa, vaikka kaikki ei olisi mennytkään täysin tasan.

Jos ainakin toisinaan muistaa sanoa ääneen tai muuten osoittaa arvostusta kumppanin tekemisiä kohtaan, arkinen puurtaminenkin tuntuu helpommalta.

X