Miksi miehen elämänilo häviää – Katkeroittaako ikä miestä?

Kun Hannu jäi eläkkeelle, vaimon mielestä hänestä tuli valittaja. Muuttaako ikä miestä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun Hannu jäi eläkkeelle, vaimon mielestä hänestä tuli valittaja. Muuttaako ikä miestä?
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Aikaisemmin Hannu oli luonteeltaan melko tasaisen tyytyväinen. Toista on nyt.

Kun Hannu jäi eläkkeelle, hänestä sukeutui valittaja. Mies käyttää lisääntyneen vapaa-ajan elämänsä kertaamiseen.

Lapsesta asti kaikki on mennyt pieleen. Hannu ei päässyt keskikouluun eikä näin ollen myöskään jatko-opintoihin. Piti tyytyä raskaaseen tehdastyöhön. Piti elättää perhettä pienestä palkasta.

Nyt työvuodet ovat takana päin, ja elämä tuntuu kokonaan eletyltä. Vuosikymmenet ovat vain kuluneet ilman, että Hannu on juurikaan voinut vaikuttaa niihin.

Raskas työ on jättänyt jälkensä. Selkä vihoittelee ja estää elämästä nauttimisen.

Hannun vaimo Tarja pitää uutta tilannetta yllättävänä. Ihan kuin hän ei tuntisi miestään enää ollenkaan. Missä on se elämäniloinen Hannu, jonka hän on oppinut tuntemaan yhteisen 30 vuoden aikana?

Tarja haluaisi viettää aikaa miehensä kanssa, mutta se on vaikeaa. Mies ei suostu lähtemään yhdessä oikein mihinkään eikä tekemään yhdessä mitään kotonakaan.

Tarjan mielestä Hannulla on asiat mukavasti: On kolme lasta, jotka soittelevat isälleen ja kyselevät kuulumisia sekä tuovat lapsenlapsiakin kylään. Työkaveritkin pistäytyvät välillä kahvilla.

Hannun terveys ei ole toki entisensä, mutta Hannulla ei ole iskias-kipujen lisäksi muita kremppoja. Tarja uskoo, että mies saisi selkänsäkin kuntoon, jos vaivautuisi menemään lääkäriin.Tarjan mielestä Hannu on siinä kyllä oikeassa, että elämä menee nyt ohi. Mutta sen voisi asennemuutoksella estää.

Miten Hannun ja Tarjan yhteiselo voisi muuttua taas mukavammaksi?

Piirroskuva

© Anssi Keränen

Suunta myönteiseen päin

Eläkkeelle siirtyminen on elämänmuutos, jossa pohdinnat elämästä, rooleista ja tehdyistä valinnoista saattavat nousta esiin. Eläkevuosiin liittyy kuitenkin myös mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja sisällyttää arkeen mielekkäitä asioita.

Mainitset, että olet 30 vuoden aikana oppinut tuntemaan elämäniloisen Hannun. Voisitko kertoa hänelle, mitä hyvää hänen elämänilonsa on yhteiseloonne noina vuosina tuonut? Ja että hänen hyvinvointinsa on nytkin tärkeää. Mistä asioista hän on aiemmin saanut iloa ja voimaa? Näiden asioiden tuominen osaksi arkea voisi vahvistaa tunnetta elämän merkityksellisyydestä.

Kerro omista toiveistasi hyvään arkielämään ja yhteiseloon liittyen. Voisitteko vähitellen myös keskustella siitä, minkälaisia yhteisiä, vaikka pieniäkin, toiveita teillä on?
Katse kannattaa kiinnittää siihen, mitkä asiat ovat kaikesta huolimatta hyvin. Myönteiseen suuntaaminen voi vähitellen avata teille molemmille elämään uusia näköaloja ja mahdollisuuksia.

Muistathan pitää huolta myös itsestäsi ja omasta hyvinvoinnistasi.

Sirkkaliisa Heimonen, Psykologi, ratkaisukeskeinen valmentaja, Ikäinstituutti

X