Lisääntynyt alkoholinkäyttö kuormittaa parisuhdetta, mikä avuksi?

Liisa ei myönnä alkoholiongelmaansa, mutta viinin lipittely on jokapäiväistä. Lauria harmittaa Liisan pöhnäisyys.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liisa ei myönnä alkoholiongelmaansa, mutta viinin lipittely on jokapäiväistä. Lauria harmittaa Liisan pöhnäisyys.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Lauri ja Liisa tykkäävät laittaa yhdessä ruokaa. Hyvään ruokaan kuuluu Liisan mielestä aina myös viini. Tässä ei ollut Laurin mielestä heidän suhteensa ensimmäisinä vuosina ongelmaa.

Tilanne on kuitenkin muuttunut. Nykyisin Liisa juo muutakin kuin ruokajuomia. Hän haluaa rentoutua saunassa parin siiderin kanssa ja ottaa kahvien kanssa konjakit. Päivän mittaan alkoholiannoksia tulee useita lähes joka päivä.

Liisa käy kyllä töissä, mutta arjen hallinta on heikentynyt. Hän unohtelee ja jättää tekemiään asioita kesken. Kotityöt kasaantuvat Laurin hoidettaviksi.

Vaikka Liisa perustelee, että  lisääntynyt alkoholinkäyttö auttaa rentoutumisessa, hän on nykyisin entistä kireämpi. Liisa tiuskii, kun Lauri yrittää huomauttaa tämän juomisesta.

Lauri toivoo, ettei heidän vapaa-aikansa keskittyisi niin paljon juomiseen. Hän haluaisi tehdä muitakin asioita yhdessä, kuten harrastaa liikuntaa. Aikaisemmat, yhteiset kävelylenkit ovat kuitenkin jääneet lähes kokonaan pois, eikä Liisa jaksa enää lähteä tennistunneillekaan.

Lauri tuntee itsensä pikkumaiseksi, kun hän toivoisi Liisan vähentävän juomistaan. Liisa ei ole kuitenkaan koskaan voimakkaassa humalassa, eikä juuri koskaan edes varsinaisessa hiprakassa. Mutta pienikin pöhnä häiritsee Lauria, sillä Liisa ei ole enää kotona juuri koskaan kokonaan selvinpäin.

Miten Lauri voisi ottaa Liisan juomisen rakentavasti esille? Pitäisikö heidän hakea yhdessä apua?

Pysäyttäkää lisääntynyt alkoholinkäyttö

Liisa turvautuu alkoholiin rentoutuakseen, mikä tuntuu Laurista ikävältä. Liisan rentoutumiskeino saa Laurin vuorostaan jännittymään ja ärsyyntymään, jolloin parisuhde ei lisää kummankaan hyvinvointia. Laurin ja Liisan parisuhde on joutunut vaaravyöhykkeelle.

Kun Lauri tuo oman huolensa julki, Liisa ärtyy. Suhde on kielteisellä kehällä: mitä enemmän Liisa käyttää alkoholia, sitä enemmän se harmittaa Lauria. Ja kun Lauri tuo oman harminsa esiin, sitä ärtyneemmäksi Liisa tulee.

Parisuhteen jumi heikentää keskinäistä läheisyyttä. Tunnetason läheisyys ja yhteys ovat poissa, tilalla on keskinäinen tyytymättömyys. Mieleen voi tulla pelko, että on toiselle riittämätön ja voi tulla hylätyksi.

Paras keino tunteiden säätelyyn on toiselta saatu tuki. Hyvässä suhteessa voimme kääntyä toistemme puoleen silloin, kun paineet iskevät tai koemme ahdistusta. Kun tämä tuki omille tunteille puuttuu, kumpikin hakee tahollaan omia selviämisen keinojaan.

Laurille yksi selviämisen keino on liikunta. Kun Liisa ei halua jakaa Laurin mieltymystä, Lauri joutuu menemään yksin.

Laurin ja Liisan suhde on karikkoisilla vesillä, eivätkä he edes oikein ymmärrä, mitä nämä karit ovat.

Suurin pulma nykytilanteessa on hyvän keskinäisen läheisyyden vaihtuminen keskinäiseen ärtymykseen, jossa kumpikaan ei koe tulevansa ymmärretyksi tai kuulluksi. Voi tuntua siltä, että parisuhteen pohja on hävinnyt ja että on suhteessa yksin.

Jumista pääseminen edellytyksenä on se, että pari pystyy kohtaamaan nykytilanteen aiheuttamat ahdistukset itsessään ja jakamaan ne toisilleen. Tähän pari tarvitsee ulkopuolista apua pariterapiasta.

Terapiassa on mahdollista pysäyttää negatiivinen kierre, tutkia nykytilanteen alla olevia pelkoja ja toiveita. Sitä kautta suhteelle on mahdollista luoda uudenlainen pohja. Läheisyyden esteiden poistuessa parin on mahdollista löytää toisensa uudestaan.

Keijo Markova, Pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto

Miksi mies alkoi juoda eläkkeellä?

Koska juomisesta pitää huolestua?

X