”Miehen alkoholismi sairastutti minut” – Näin psykologi neuvoo alkoholistin rinnalla sinnittenevää puolisoa

Essi, 49, on joutunut vaihtamaan työtä ja luopumaan omasta kodistaan miehensä juomisen vuoksi. Nyt mies yrittää pysytellä raittiina. Pyskologi Minna Ylönen neuvoo Essiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miehen alkoholismi sysäsi syrjään myös läheisyyden parisuhteessa.

Essi, 49, on joutunut vaihtamaan työtä ja luopumaan omasta kodistaan miehensä juomisen vuoksi. Nyt mies yrittää pysytellä raittiina. Pyskologi Minna Ylönen neuvoo Essiä.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Miehen alkoholismi on ollut Essin arkea koko hänen avioliittonsa ajan eli 17 vuotta.

”Alussa hänen juomisensa oli bilejuomista, mutta hiljalleen juominen hiipi arkeenkin. Alkoholi ei ole onneksi koskaan tehnyt häntä aggressiiviseksi. Hän on luonteeltaan hyvin kiltti. Lopulta mieheni ei kyennyt hallitsemaan juomistaan enää yhtään. Hän ei kyennyt enää pyörittämään yritystään eikä huolehtimaan mistään”, Essi kertoo.

Essi jakaa elämänkokemuksensa. Näin häntä neuvoo psykologi Minna Ylönen A-klinikkasäätiön Espoon avopalveluista:

Minna: Essin miehen tarina kuulostaa tyypilliseltä. Alkoholismi on hitaasti ja salakavalasti etenevä sairaus. Alussa juominen liittyy juhliin ja viikonloppuihin, lopulta myös arkipäiviin. Kun juominen muuttuu pakonomaiseksi, ihmisen kyky nauttia ja huolehtia arkisista asioista katoaa. Ihminen alkaa suunnitella elämäänsä sen mukaan, miten ja milloin voi juoda.

Miehen alkoholismi sysäsi syrjään myös parisuhteen läheisyyden ja seksielämän

Essi: Juomisen ollessa pahimmillaan jäin hirveän yksin. Kaipasin kumppania, joka minulla oli ollut. En enää viihtynyt kotona. Olin aina valmis jäämään ylitöihin.
Avioliitossamme ei juomisen takia ollut enää lainkaan läheisyyttä, seksistä puhumattakaan. Juominen teki miehestäni impotentin. Minä kaipasin kipeästi hellyyttä ja seksiä.

Minna: Alkoholismi muuttaa ihmisen tunne-elämää. Kyky asettua toisen asemaan ja ottaa toista huomioon hiipuu. Alkoholisti saattaa vetäytyä ja eristäytyä. On luonnollista, että Essi kokee tulleensa hylätyksi. Runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa miehillä erektio- ja orgasmivaikeuksia. Miesten voi olla vaikea puhua niistä.

Essi: Yritin saada mieheni hakemaan apua juomiseensa. Hän oli kuitenkin sitä mieltä, että voisi lopettaa juomisen halutessaan milloin vain. Kesällä 2013 juominen oli edennyt siihen pisteeseen, että mieheni vain makasi kotona ja joi. Talutin hänet autoon ja ajoin katkaisuasemalle.

Kahden katkaisuhoitojakson jälkeen mieheni lopetti juomisen kokonaan vuodeksi ja kävi AA:ssa lähes päivittäin. Raitistumiseen kannusti se, että mieheni tiesi, etten enää jaksaisi hänen juomistaan. Hän oivalsi myös, että oli viimeinen tilaisuus nousta pohjalta.

Minna: Alkoholismiin liittyy epärealistista ajattelua. Sitä vähättelee ongelmaa ja kuvittelee voivansa lopettaa, milloin haluaa. Essi toimi aivan oikein viedessään miehensä katkolle. Kun juominen on muuttunut pakonomaiseksi, ihminen ei itse kykene katkaisemaan juomistaan, vaan tarvitsee siihen apua.

Raitistumiseen tarvitaan oma tahto ja motivaatio. Kukaan ei voi pidemmän päälle pysyä raittiina vain toista miellyttääkseen. AA on hyvä hoitomuoto. Se tukee toipumista ja antaa vertaistukea.

Yritys nurin – miehen juominen aiheutti rahavaikeuksia

Essi: Mieheni juominen suisti meidät pahoihin rahavaikeuksiin. Puolisoni yritys meni nurin. Uupumisen takia jouduin itse vaihtamaan työpaikkaa vähemmän vaativaan ja huonommin palkattuun työhön. Kaikki raha-asiamme olivat olleet mieheni vastuulla. Kun hän oli katkolla, ovelle tupsahti haastemies. Kävi ilmi, että olimme syvissä veloissa, ja omaisuutemme oli asetettu hukkaamiskieltoon. Jouduimme myymään asuntomme, mutta meille jäi silti velkaa. Onneksi sain pankilta henkilökohtaisen asuntolainan. Sain hankittua meille pienen asumisoikeusasunnon.

Minna: Essi on joutunut kohtuuttomiin tilanteisiin miehensä juomisen takia. Taloudelliset vaikeudet ovat tavallisia alkoholistiperheessä, mutta se, että joutuu vaihtamaan työtä ja luopumaan kodista on valtavan surullista. On todella tärkeää, että Essi suojaa tulonsa ja omaisuutensa. Se ei ole vallankäyttöä vaan realismia.

Essi: Muuton jälkeen väsähdin totaalisesti sekä fyysisesti että henkisesti. Koin, etten pysty enää rakentamaan elämääni uudestaan. Eristäydyin muista, sillä häpesin rahavaikeuksiamme. Sain erilaisia stressiperäisiä vaivoja. Onneksi osasin hakea ammattiapua masennukseeni. Löysin lääkärin, joka ymmärsi tilannettani ja osasi tukea minua. Aloin toipua.

Minna: On hyvin tavallista, että alkoholisti sairastuttaa myös läheisensä. Essi on altistunut pitkäkestoiselle stressille. On inhimillistä, että hän uupui. Onneksi Essi osasi hakea apua ja löysi ammattilaisen, joka ymmärsi hänen tilannettaan.

Juomatta jo pitkiäkin aikoja

Essi: Nykyään mieheni on pitkiä aikoja juomatta, mutta repsahtelee säännöllisesti. Repsahduksia hän häpeää ja peittelee parhaansa mukaan. Elämämme on lähes normaalia. Meillä on läheisyyttä ja seksiäkin. Mieheni on myös palannut yrittäjäksi.

Mieheni käy edelleen AA-tapaamisissa. Yhdessä käymme A-klinikan perheneuvojalla, jossa opettelemme vuorovaikutusta ja keinoja hyväksyä mieheni alkoholismi ja minun läheisriippuvuuteni.Olen myös löytänyt oman Al-Anon-ryhmän, joka on minulle kuin toinen perhe. Kokemusten jakaminen ja vertaistuki on ollut uskomattoman hieno kokemus.

Minna: Essin ja hänen miehensä hoitomuodot ovat kaikki hyviä ja tärkeitä. Hienoa, että he käyvät perheneuvojalla, sillä alkoholistiperheissä kommunikaatio ja vuorovaikutus häiriintyvät. Al-Anon -ryhmän vertais-tuella on monenlaisia vaikutuksia. Ryhmässä huomaa, ettei ole ongelmineen yksin. Sieltä saa vinkkejä ja neuvoja. Ryhmä auttaa myös vetämään terveitä rajoja ja pitämään niistä kiinni.

Läheisriippuvainen puoliso löytyy usein alkoholistin rinnalta

Essi: Jos tästä juomisesta jotakin positiivista pitää hakea, niin olen päässyt työstämään omaa läheisriippuvuuttani. En ole tunnistanut omia rajojani, vaan olen sietänyt kaikenlaista ihmissuhteissani.

Minna: Usein on niin, että alkoholistin rinnalta löytyy läheisriippuvainen puoliso. Läheisriippuvuus voi myös hiipiä pikkuhiljaa suhteeseen. Siihen liittyy pakonomainen tarve vaikuttaa toisen juomiseen. Tosiasia on kuitenkin se, että kontrolloinnista ei ole mitään hyötyä.

Essi: Olen jo pitkään pohtinut sitä, miksi olen edelleen mieheni rinnalla. Avioliitossamme on kuitenkin paljon hyvää. Rakastan miestäni edelleen, ja olen luvannut pysyä hänen rinnallaan niin kauan kun hän tekee parhaansa toipuakseen. Repsahduksista huolimatta hän yrittää vilpittömästi. Uskon, että meillä on toivoa.

Minna: Aina on toivoa. Essillä ja hänen miehellään on takana pitkä liitto, ja molemmilla on halua ja yritystä jatkaa yhteistä elämää.On hyvä, että Essi on vetänyt jonkun rajan: hän on luvannut pysyä miehensä rinnalla niin kauan, kun tämä yrittää vilpittömästi raitistua. Kun tekee valinnan jäädä alkoholistin rinnalle, valitsee aina myös tietyn epävarmuuden, sillä retkahdukset liittyvät sairauteen.

Lue myös: Sittenkin alkoholistin muija – Vertaistukiryhmässä Kristiina Harjula ymmärsi, ettei toisen juominen ole koskaan puolison vika

Kristiinalla ja hänen miehellään oli myös hyvä hetkiä. Kristiina tähdentää, ettei alkoholisti ole koskaan pelkkä alkoholisti. Kristiinan mies oli esimerkiksi puoliso, isä, työntekijä ja yrittäjä.

Kristiinalla ja hänen miehellään oli myös hyvä hetkiä. Kristiina tähdentää, ettei alkoholisti ole koskaan pelkkä alkoholisti. Kristiinan mies oli esimerkiksi puoliso, isä, työntekijä ja yrittäjä. © Sara Pihlaja

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X