Infarktin jälkeen: Mies selvisi infarktista – mutta muuttui ilkeäksi

Lääkäri on kertonut, että mielialavaihtelut kuuluvat lääkkeen tavallisiin sivuoireisiin. Se ei juuri Tapania lohduta, eikä myöskään Päiviä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tapani äksyilee ja piikittelee nyt vaimoaan, mitä hän ei ole tehnyt aikaisemmin.

Lääkäri on kertonut, että mielialavaihtelut kuuluvat lääkkeen tavallisiin sivuoireisiin. Se ei juuri Tapania lohduta, eikä myöskään Päiviä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Infarktin jälkeen voi useista syistä johtuen esiintyä mielialanvaihteluita. Aivot vastaavat ihmisen tunnekokemuksista. Aivoinfarkti voi vaikuttaa tunne-elämän säätelylle tärkeisiin aivoalueisiin. Tapanin tapauksessa lääkityksellä oli vaikutuksensa.

Aivoinfarktin jälkeen Tapanin luonne muuttui

Työpäivän jälkeen Tapanin päätä särki. Hän ajatteli, että migreenikohtaus teki tuloaan, mutta kyse olikin vakavammasta asiasta.

Päivi-vaimo soitti ambulanssin, kun Tapanin kasvojen toisen puolen lihakset eivät toimineet. Hän ei pystynyt hymyilemään.

Sairaalassa aivoverenvuodon tukos liuotettiin onnistuneesti, mutta infarktilla oli odottamaton seuraus: Tapanin luonne muuttui ilkeäksi ja yrmeäksi.

Tapani äksyilee ja piikittelee nyt vaimoaan, mitä hän ei ole tehnyt aikaisemmin. Muutos persoonassa koettelee parisuhdetta, joka oli aikaisemmin onnellinen.

Lääkäri on kertonut, että mielialavaihtelut kuuluvat infarktin takia syötävän lääkkeen tavallisiin sivuoireisiin.

Se ei juuri Tapania lohduta, eikä myöskään Päiviä.

He miettivät, miten he oppivat elämään infarktin jälkeen muuttunutta arkeaan. Eniten pelottaa, että Tapanin kohtaus voi uusia.

Tapani oli aikaisemmin elämään luottavaisesti suhtautuva mies. Nyt pienetkin arkiaskareet stressaavat. Kaupassa käyminen tuntuu usein liian isolta ponnistukselta, jota Tapani saattaa lykätä tunteja.

Kaikki vastoinkäymiset tuntuvat liian vaikeilta.

Tapani ei esimerkiksi malta odottaa omaa vuoroaan lääkärille tai hammashoitoon, vaan alkaa valittaa jonottamisen vaivalloisuutta. Televisiosta tulee vain huonoa ohjelmaa. Töissä hän jaksaa käydä vain vaivoin.

Kun Tapania ärsyttää, ensimmäisenä siitä saa kuulla Päivi. Vaimo on edelleen Tapanille rakas, mutta lyhentyneen pinnan takia Tapani tuntuu vain äksyilevän Päiville. Päivi ei edes muista, milloin Tapani on sanonut hänelle jotain positiivista.

Miten pariskunta voisi parantaa parisuhdettaan muuttuneessa tilanteessa?

Infarktin jälkeen ilmenevä ärtymys voi kertoa masennuksesta

Kuinka paljon traumaattinen kokemus vaikuttaa Tapanin mielialaan? Onko tästä puhuttu missään?

Vakava sairauskohtaus, kuten mikä tahansa muukin elämää järisyttävä kriisi, pysäyttää arjen rajulla tavalla muistuttaen meitä omasta kuolevaisuudestamme.

Joskus traumaattinen tapahtuma voi olla niin hankala, että sen mieluummin yrittää unohtaa ja työntää taka-alalle, mutta se jääkin kehoon ja mieleen aiheuttamaan epämääräistä pahaa oloa.

Jatkuessaan tällaisena tilanne voi altistaa mielen masennukselle, jonka yksi ilmenemismuoto on ärtymys.

Lue myös: 10 kysymystä: Mikä auttaa alakuloon – Ja mistä tietää, ettei apeus ole masennusta?

Päivin on hyvä huolehtia omasta jaksamisestaan. Vaikka sairauskohtaus ja infarktin jälkeen saatu lääkitys saattavatkin muuttaa elämässä jotain peruuttamattomasti, ei jatkuvaa huonoa käytöstä toisen taholta tarvitse sietää.

Jokainen on itse vastuussa siitä, kuinka omaa pahaa oloaan ilmaisee. Sylkykupiksi ei tarvitse suostua.

Lääkärin kanssa on varmaan hyvä neuvotella mahdollisesta lääkkeen vaihdoksesta tai kenties jostain lisälääkityksestä vaikeisiin sivuoireisiin.

Asiantuntijana Tea Talhola, vs. perheneuvoja, pari- ja seksuaaliterapeutti, teologi, pappi, Nurmijärven seurakunnan perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Artikkelia on muokattu 29.12.2023

Lue myös Anna.fi: Piilevä sepelvaltimotauti on myös naisten sairaus – tunnistatko oireet ja keholliset hälytysmerkit?

X