Mikä neuvoksi? Rakkaus ja avioliitto tuovat onnen jälleen elämään, mutta lapset eivät hyväksykään uutta elämäntilannetta

”Lapsemme aiemmista avioliitoistamme vastustavat avioliittoamme. Miten saamme heidät ymmärtämään ja hyväksymään liittomme?”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Lapsemme aiemmista avioliitoistamme vastustavat avioliittoamme. Miten saamme heidät ymmärtämään ja hyväksymään liittomme?"
(Päivitetty: )
Teksti: Tarja Salo

On helppoa kuvitella se järkytys, kun lapsille kerrotaan avioliittoaikeista. Miten se onkin niin vaikeaa hyväksyä, että äiti tai isä on löytänyt vielä uuden onnen?

Mustasukkaisuutta ja perinnön menettämisen pelkoa

Lapset ovat omalla tavallaan mustasukkaisia, ja kun siihen liittyy vielä perinnön menettämisen pelko, draama on valmis. Lasten päätä ei käännetä muuta kuin puhumalla avoimesti ja sopimalla asioista.

Kun alkujärkytys on mennyt ohi, lapset toivottavasti huomaavat ne hyvät puolet, mitä vanhojen avioliitossa on.

Kun kaksi vanhaa ihmistä löytää toisensa, he saavat toisistaan tukea ja turvaa, yksinäisyys helpottaa, ja he hoitavat toisiaan voimiensa mukaan hamaan loppuun saakka (tästä hyötyy ja säästää myös yhteiskunta).

Näin lasten huolet vähenevät, heitä ei tarvita auttamaan ja hoitamaan vanhempien asioita niin usein kuin ennen. Lasten tunteet rauhoittuvat lisää, kun heille kerrotaan tehdystä avioehdosta.

Keskustelu auttaa

Lapset voivat pelätä, että vanhan äidin apajilla pyörii petturi, auervaara. Puhumisen merkitystä ei voi tässäkään painottaa liikaa.

Asiantuntijoina asianajaja, varatuomari Hilkka Salmenkylä Asianajotoimisto Juhani Salmenkylä Ky:stä ja erikoissuunnittelija Tarja Levo Eläkeliitosta.

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 6/18.

X