Miksi ihmiset sinnittelet kurjissa suhteissa? Auttaako uskottelu, että kaikki muuttuu vielä paremmaksi?

Miksi niin moni jää jumiin huonoon suhteeseen paremman huomisen toivossa? Mistä tietää, onko parempi luovuttaa ja lähteä, vai odottaa vielä muutosta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miksi niin moni jää jumiin huonoon suhteeseen paremman huomisen toivossa? Mistä tietää, onko parempi luovuttaa ja lähteä, vai odottaa vielä muutosta?
(Päivitetty: )
Teksti: Janita Virtanen

Kun on vakavassa suhteessa, johon liittyy paljon odotuksia ja toiveita, unelmasta voi olla vaikea luopua. Huonoon suhteeseen jäävä saattaa myös pelätä yksin jäämistä, sillä se voisi tehdä tilanteen vielä huonommaksi. Huono suhde on sentään tuttu ja turvallinen.

Myötä- ja vastoinkäymisissä – niin sanotaan vihkivalassakin, eikö vain? Tietyt elämän kriisit, kuten työttömyys tai sairastuminen, voivat muuttaa suhteen huonommaksi vain tilapäisesti.

Hyvään suhteeseen kuuluu myös huonompien jaksojen hyväksyminen, ja näissä tilanteissa parempaan huomiseen uskominen kertoo vain suhteen syvyydestä ja rakkaudesta.

Rakastuneena ihminen on parhaimmillaan

Joskus alkuaikojen ihana kumppani muuttuukin joksikin muuksi. Rakastuneena ihminen on parhaimmillaan – hän on innostunut sekä henkisesti säteilevä ja hyvinvoiva. Kun rakastumistila ja aivojen hormonitasapaino laimenevat, minkä se väistämättä tekee, ihmisen vaikeimmat puolet ja haavoittuvuudet tulevat näkyviin.

Harva jaksaa tai ehtii pitää huolta suhteestaan niin hyvin, että siinä pysyisi koko ajan sama vahva henkinen ja seksuaalinen yhteys. Jossakin kohtaa suhteeseen tulee väistämättä jonkinlaisia pettymyksiä, väsymystä ja ehkä hieman kyllästymistä ja kyynisyyttäkin.

Suhteessa, jossa on fyysistä tai jatkuvaa henkistä väkivaltaa, parempaa huomista ei kannata jäädä odottamaan.

Toivoa paremmasta ei pitäisi koskaan elätellä vain sillä perusteella, että välillä asiat ovat hyvin.

On aika toimia myös silloin, kun rakkauden tunnetta on ollut pitkään vaikea löytää, kumppanissaan ei näe enää mitään hyvää ja puhe on jatkuvasti vain ikävänsävyistä.

Suhde voi kääntyä paremmaksi, jos rakkautta on yhä jäljellä ja kumpikin on valmis panostamaan siihen – kuuntelemaan, mitä toinen haluaa ja tarvitsee.

Kivet kannattaa kääntää

Huonoon suhteeseen jäävällä henkilöllä on usein heikko identiteetti ja hän on epävarma omista tarpeistaan.

Hän ei ehkä luota omiin tunteisiinsa, eikä pidä itseään riittävän tärkeänä ansaitakseen suhteen, jossa häntä kunnioitetaan.

Henkilö, joka osaa irrottautua, kun suhde ei enää tunnu mahdolliselta, tuntee itsensä ja omat tarpeensa.

Hän osaa nähdä kokonaisuuden ja tehdä vastuullisia ratkaisuja voidakseen hyvin.

Kyky irrottautua saattaa toisaalta kertoa myös kyvyttömyydestä sitoutua tai toimia hankalissa tilanteissa.

Optimaalinen tilanne olisikin näiden välillä. Kun rakkautta ja uskoa suhteeseen löytyy, kannattaa kivet kääntää ja nähdä vaivaa selvittääkseen, löytyykö onni uudestaan ja onko suhdetta mahdollista jatkaa.

Asiantuntijana psykoterapeutti Heli Pruuki

Huono suhde

© ANSSI KERÄNEN

Kolme vinkkiä parempaan parisuhteeseen

1. Lopeta itsesi hylkääminen

Kysy itseltäsi säännöllisesti, mitä tunteesi ovat missäkin tilanteissa, ja mitä missäkin tilanteissa tarvitset. Mikä auttaisi sinua voimaan paremmin?

2. Kerro myös kumppanillesi, mitä itsestäsi löydät

Kerro, mitä tunnet ja tarvitset ja opettele kysymään samaa myös kumppaniltasi. Puheyhteyden löytyminen vie suhdetta parempaan vaiheeseen.

3. Muista myös pariterapian mahdollisuus

Esimerkiksi kirkon perheneuvonnalla on 41 keskusta ympäri Suomea, ja palvelu on ilmainen. Usein silloin, kun suhde on jumissa, sitä on todella vaikeaa lähteä selvittämään kumppanin kanssa kahdestaan. Kolmas, puolueeton henkilö voi saada aikaan valtavan muutoksen.

X