Miksi miehestäni tuli tissuttelija eläkkeelle jäätyään? Asiantuntija vastaa

Eläkkeellä voivat päivät käydä pitkiksi ja tyhjiksi. Toivo on alkanut hakea elämänsisältöä alkoholista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eläkkeellä voivat päivät käydä pitkiksi ja tyhjiksi. Toivo on alkanut hakea elämänsisältöä alkoholista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Anna Muurinen

Toivo ei koskaan työvuosinaan erityisemmin nauttinut alkoholia. Sauna ja olut ovat kuuluneet perjantaiseen rentoutumiseen raskaan työviikon jälkeen. Joskus juhlatilanteissa on nautittu muitakin juomia, mutta alkoholi ei ole koskaan näytellyt suurta roolia Raisan ja Toivon arjessa.

Nyt eläkkeelle jäämisen myötä asia on muuttunut, sillä Raisa on alkanut löytää verstaalle ja autotalliin piilotettuja viinapulloja. Väkevää alkoholia, siellä täällä.

”En ole aikoihin nähnyt Toivoa varsinaisesti humalassa, mutta onhan hän joskus aika hilpeä”, Raisa kuvailee.

”En kuitenkaan osannut aavistaa mitään tällaista. Verstaalta löytyneet viinapullot tulivat minulle yllätyksenä.”

Edelleen työelämässä oleva Raisa huolehtii perheen ruoat ja pyykit, Toivo nikkaroi kotona ja laittaa pihaa. Parilla ei ole ollut tapana tarkkailla toistensa tekemisiä.

”En tiedä, miten ottaisin asian puheeksi. Koko asiasta on jotenkin vaikea puhua, sillä Toivo ei juo julkisesti. Olen kuitenkin huolissani. En tiedä, uskallanko enää istua edes Toivon ajaman auton kyytiin. Minulla ei ole ajokorttia.”

Raisa olettaa, että Toivo tietää hänen nähneen pullot, sillä Raisa käy verstaalla silloin tällöin, eikä pulloja voi olla huomaamatta.

”Meillä ei ole tapana puhua tällaisesta”, Raisa huokaa.

Koko työuransa fyysistä työtä tehnyt Toivo on kärsinyt eläkkeelle jäätyään jonkin verran selkäkivuista, eikä mies ole muutenkaan aivan entisessä iskussaan. Hän ei kuitenkaan valittele vaivojaan.

”Olen miettinyt, voisiko juominen liittyä kipuihin. Mutta uskaltaako sellaista kysyä”, Raisa kysyy.

Kivun syy on vain kohdattava

Eläkkeelle jääminen voi olla akuutti kriisi, joka kestää yhdestä kahteen vuotta. Vietämme työssämme huomattavan osan päivästämme, siellä meillä on myös muita ihmisiä ympärillämme. Työn kautta meillä on tietty asema ja merkitys. Mikä meidät nyt saa liikkeelle? Mitkä ovat niitä haasteita, joita voimme päivittäin kohdata?

Kriisin yli pääsee parhaiten läheisen ihmissuhteen avulla. Fyysiseltä toimintakyvyltään vajavaisen ihmisen itseluottamus on parempi ja masentuneisuus ja ahdistuneisuus vähäisempää, kun henkilöllä on hyvä suhde kumppaniinsa. Iän myötä turvallinen suhde rakastettuun ja rakastavaan kumppaniin tulee erityisen tärkeäksi voimavaraksi.

Eläkkeelle jääminen merkitsee Toivolle sitä, että hän jää kotiin Raisan lähtiessä töihin. Toivo joutuu kohtaamaan monta asiaa uudella tavalla. Miten hän viettää päivänsä, mikä on hänen merkityksensä maailmassa, kenen kanssa hän on tekemisissä päivän mittaan ja miten hän kokee itsensä ja elämänsä uudessa tilanteessa?

Kun työelämä tai lapset eivät täytä enää Toivon elämää, hänen on mahdollista nähdä, millainen hänen ja Raisan suhde on keskinäisen läheisyyden osalta. Eläkeläisen päivärytmi voi paljastaa parisuhteen tai oman elämän tyhjyyden.

Eläkeläinen voi yrittää täyttää päiväänsä erilaisella puuhastelulla, jottei oma yksinäisyys, masennus, tyhjyys tai ahdistuneisuus tulisi näkyviin liian selkeänä. Elämään kuuluu väistämättä tilanteita ja tapahtumia, jotka tuovat meistä tai elämästämme esiin myös niitä puolia, joita emme haluaisi nähdä.

Toivo on löytänyt ratkaisun kokemaansa epämukavuuteen, yksinäisyyteen tai ahdistukseen. Ratkaisun, joka on helposti saatavilla: alkoholi. Alkoholi voi tietenkin lievittää jotain epämukavuutta elämässä ja samalla antaa kenties hetkittäistä hyvänolon tunnetta. Mutta olipa meillä sitten fyysistä tai henkistä kipua, ratkaisuna ei toimi sen puuduttaminen. Ainut ratkaisu on kivun syyn kohtaaminen.

Kun Toivo yrittää ratkaista omat pulmansa alkoholin avulla, hän ei voi kääntyä pulmissaan kumppaninsa puoleen. Itse asiassa hän joutuu pimittämään asioita kumppaniltaan. Toivolla on oma ”salainen elämänsä”, jossa Raisa ei ole mukana. Raisalle tämä tuottaa pettymyksen. Toivon eläkkeelle jäämisen aiheuttama kriisi lisää kriisiä ja etäisyyttä myös Toivon ja Raisan suhteessa. Molemmat jäävät yksin omien pelkojensa kanssa.

Suhdetta kuvastaa hyvin se, että Raisa joutuu pohtimaan, voiko hän kysyä puolisoltaan kivuista ja alkoholista. Jollei Raisa voi ottaa keskeisiä asioita esille, he eivät voi niitä myöskään yhdessä kohdata. Näin toimien he jäävät toisilleen etäisiksi ja onnettomiksi – tilanteeseen, johon heidän kummankaan ei pitäisi sopeutua.

Keijo Markova, pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto.

X