Miksi toinen pihtaa? Pelasta parisuhde ja selvitä seksuaalisen haluttomuuden syyt

Haluttomuus yhdistetään helposti vain naisiin. Onko se oikeasti joku naisten juttu?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Haluttomuus yhdistetään helposti vain naisiin. Onko se oikeasti joku naisten juttu?
(Päivitetty: )
Teksti: Janita Virtanen

Lähestulkoon kaikilla ihmisillä on jossain vaiheessa elämäänsä vaihe, jolloin muut asiat ovat tärkeämpiä kuin seksi. Jokaiselle tulee päiviä, jolloin ei vain yksinkertaisesti jaksa eikä kykene – sukupuolesta riippumatta. Usein tämä on vain tilapäistä.

Erityisesti miehillä itsellään on ollut pitkään ajatus siitä, että tosimies on aina valmis seksiin. Monet kokevatkin sen melkoiseksi taakaksi, jos ei seksiin kykenekään tai sitä ei haluakaan.

Haluttomuus herättää tunteita

Pariskunnilla haluttomuuden vaiheet osuvat usein eri aikoihin, jolloin tilanne saattaa herättää kummassakin osapuolessa vahvoja reaktioita.

Toinen on ehkä ihmeissään oman haluttomuutensa kanssa eikä välttämättä ymmärrä syytä siihen.

Hän ei ehkä saa sanotuksi, että nyt on vain kaikenlaista muuta, eikä seksille yksinkertaisesti ole tilaa, aikaa tai energiaa.

Taustalla voi olla myös esimerkiksi erektiovaikeuksia tai paine siitä, että pystynköhän antamaan kumppanilleni tarpeeksi ja olemaan riittävä.

Toinen osapuoli helposti syyllistää itseään: mikä minussa on vikana, kun kumppanini ei enää halua minua?

Itsetunnon alaspäin heilahtelu saattaa herättää mielessä monenlaista turhautumista ja epäilyä: mitähän toisella on meneillään?

Tästä voi käynnistyä voimakas kierre.

Mistä seksin sammuminen ja halun puute johtuu?

Useimmiten kysymys on halun puutteesta, ei niinkään kokonaisvaltaisesta haluttomuudesta. Joskus halua on enemmän, joskus taas vähemmän. Harvoin sitä ei ole lainkaan. Näissäkin tapauksissa henkilö usein kuitenkin haluaisi haluta.

Esimerkiksi pikkulapsiarjessa ei välttämättä ole hirveästi tilaa halulle. Myös työt saattavat kuormittaa ja vähentää halua.

Hyvin usein käykin niin, että kun lapset muuttavat pois kotoa tai töissä on tasaisempi vaihe, seksihalut jälleen kasvavat.

Myös eläköityminen ja työpaineista kokonaan eroon pääseminen voi antaa uutta energiaa.

Syyt kannattaa selvittää

Jos pariskunta ei lähde selvittämään, mistä halun puute johtuu, se jää helposti jäytämään joko toista tai molempia.

Asiasta on hyvä keskustella kahdestaan, mutta monesti myös ammattilaisen avusta voi olla hyötyä.

Kun puhutaan halun puutteesta, ei kysymys ole pelkästään seksuaalisuudesta.

Kyse on ennen kaikkea siitä, millaista yhdessä oleminen ja kommunikointi parisuhteessa on – kuinka paljon pariskunnan välillä on kunnioitusta, jakamista ja kohtaamista.

Jos suhde ei ole muuten hyvä, ei usein läheisyyteenkään ole kiinnostusta.

Asiantuntijana toimi psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Mika Lehtonen.

Nainen joka pihtaa

© ANSSI KERÄNEN

Asiantuntijan vinkit

1. Jokaisella on itsemääräämisoikeus

Jokaisella on oikeus omaan haluunsa tai haluttomuuteensa, eikä kenelläkään ole velvollisuutta tyydyttää toisen haluja. Asiaa on kuitenkin hyvä pohtia yhdessä.

2. Keskustelkaa asiasta

On tärkeää keskustella siitä, mitä kukakin haluaa tai ei halua. On lukemattomia pariskuntia, jotka ovat huomanneet vasta keskustelujen myötä tehneensä aivan vääränlaisia olettamuksia toisen haluista tai haluttomuudesta.

3. Hyväksy muutokset

Asiat, ihmiset ja ajatukset muuttuvat. Seksuaalisuus on jatkuva mielenkiinnon kohde, johon liittyvät ajatukset saattavat muuttua jopa päivittäin. Omaa seksuaalisuuttaan kannattaa tutkia ja etsiä.

X