Mitä jos kollegani onkin psykopaatti? – Psykiatri Hannu Lauerma kertoo, miten toimia

Diagnoosi on paras jättää ammattilaisen tehtäväksi, mutta ongelmatilanteet on tärkeä selvittää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Diagnoosi on paras jättää ammattilaisen tehtäväksi, mutta ongelmatilanteet on tärkeä selvittää.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Psykopaatti voi olla ongelmallinen henkilö työympäristössä. Luonnehäiriön piirteisiin kuuluvat esimerkiksi itsekeskeisyys, syyllisyyden ja empatian puuttuminen, valehtelu ja impulsiivisuus.

Psykopaatteja on koko maan väestöstä noin yksi prosentti, joten jokaiselle työpaikalle heitä ei riitä. Jos työkaveri kuitenkin toistuvasti valehtelee, on ilkeä, kylmä ja itsekeskeinen, on periaatteessa mahdollista, että hän on psykopaatti.

Psykiatri Hannu Lauerma kertoo, minkälaiset toimet voivat olla tarpeellisia, jos epäilee psykopaatin pesiytyneen työyhteisöön.

Ongelmalliseen käytökseen on tärkeä puuttua

Aivan ensimmäiseksi voi olla hyvä nostaa valehtelu, manipulointi tai muu ikävä käytös käsittelyyn, ja katsoa onko siitä hyötyä. Normaali ihminen osaa yleensä toista loukattuaan tuntea katumusta ja pyytää anteeksi. Psykopaatti ei sellaiseen kykene.

”Ehta psykopaatti joko naurahtaa tai suorastaan nauttii tilanteesta saadessaan kuulla, kuinka loukkaantunut toinen on. Hän voi myös olla aivan ihmeissään ja huolissaan toisen mielenterveydestä, kun hän nyt sillä lailla kokee. Psykopaatti voi lisäksi antaa tavattoman hyviä näennäisselityksiä teoilleen”, Lauerma kertoo.

Mikäli keskustelu ei tuota tulosta, voi olla parasta ottaa työtoveriin etäisyyttä. Psykopaatiksi epäiltyä ei pidä alkaa palkita käytöksestään, sillä se voi pahentaa sitä entisestään. Ongelmakäyttäytymistä ei kuitenkaan tarvitse lakaista maton alle, vaan siitä voi puhua esimerkiksi työterveyshuollossa tai esimiehen kanssa, mikäli psykopaatiksi epäilty ei ole esimies itse.

”Työyhteisössä olisi hyvä keskustella siitä, jos siellä on tällainen häirikkö, joka esimerkiksi levittää siellä valheita, kuten psykopaatti voi tehdä”, Lauerma kehottaa.

Psykopaatin viehätysvoima voi hämätä

Ongelmaksi voi muodostua se, että psykopaatti voi olla pinnallisesti hyvin viehättävä ja uskottava.

”He pystyvät heittäytymään erilaisiin rooleihin erittäin mukavasti, ja ovat hyvin uskottavia, sillä heiltä puuttuvat autonomiset reaktiot. Se tarkoittaa sitä, että vaikka olisi kuinka kammottava tilanne, niin heillä ei syke nouse, hengitys kiihdy, kämmenet hikoa, eikä stressihormoni kortisolia purskahda vereen niin kuin muilla ihmisillä”, Lauerma selittää.

Psykopaatit ovat myös lukea taitavasti kohteensa heikkoja puolia, ja voivat siten saada ihmiset taivuteltua pikkusormensa ympärille.

”Tyypillisesti, jos kohde ei ole mikään penaalin terävin kynä, niin psykopaatti voi reagoida hänen juttuihinsa, että ’ohhoh, olipa jännä juttu, minä en olisi tullutkaan tuota itse ajatelleeksi’. Annetaan siis kohteelle sitä, mistä hän on todennäköisimmin jäänyt paitsi”, Lauerma avaa.

Diagnoosin voi tehdä vain ammattilainen

Vaikka työkaveri käyttäytyisi miten ikävästi, se ei vielä tee hänestä psykopaattia. Ihminen voi käyttäytyä ikävästi lukemattomien muidenkin syiden takia. Diagnoosin tekemiseen tarvitaan aina ammattilainen.

”Termien oikea ja asiallinen käyttö vaatii hyvin tarkkaa perehtyneisyyttä. Diagnoosin teko on näissä häiriöissä poikkeuksellisen vaikeaa”, Lauerma selittää.

Psykopaattisia piirteitä on jokaisessa ihmisessä vaihtelevasti. Kouluttautunut ja riittävän kauan alalla työskennellyt asiantuntija, kuten asosialisuuteen perehtynyt ja menetelmän käyttöön koulutettu psykiatrian erikoislääkäri tai psykologi voi määritellä näitä piirteitä psykopatiapiirrelistalla, joka ennustaa muun muassa rikollista ja väkivaltaista käytöstä.

Lauerman mukaan psykopatia-termiä käytetään nykyään kansan keskuudessa myös leimakirveenä.

”Kyllä siihen enenevissä määrin törmää, että koitetaan selittää asiat kovin yksinkertaisesti silloinkin, kun syyt ovat paljon monimutkaisempia”, Lauerma selittää.

”Sekä psykopaatti, että narsisti ovat kansankielessä henkilöitä, jotka ovat menestyneet itseä paremmin tai ovat johtavassa asemassa. Kun tunnetaan jotain henkilöä kohtaan kateutta, niin psykopaatti tai narsistihan se siinä sitten.”

© iStock

Joissain työtehtävissä psykopaattisista piirteistä voi olla hyötyä

Joitain työtehtäviä psykopaatti pystyy hoitamaan muita helpommin. Psykopaatti kun ei menetä yöuniaan, vaikka mitä tekisi. Hän voi loistaa joissain stressialttiissa ammateissa, koska henkilö kykenee sellaisiin toimiin ja tehtäviin, jotka voisivat olla muille psyykkisesti kuormittavia.

”Psykopaatti voi olla esimerkiksi erinomainen yrityssaneeraaja tai tarkka-ampuja”, Lauerma kertoo.

Tavanomaiset tai vähemmän jännittävät työtehtävät taas ovat psykopaatille puuduttavia. Hänen kun on vaikea säilyttää vireystilaansa normaaleissa ja rauhallisissa oloissa. Psykopaatti kaipaa jännitystä, sillä mikään ei tunnu heistä oikein miltään.

”Tämä liittyy reagoimattomuuteen. Tavallinen elämä on heille hyvin vaikeaa. Se on parempi sitten ryhtyä joko rosvoksi tai poliisiksi, jotta elämässä on säpinää, ja se tuntuu mielekkäältä”, Lauerma selittää.

Soveltuisiko psykopaatti sitten poliisiksi?

”Periaatteessa kyllä, jos hän on samaan aikaan kuitenkin lainkuuliainen. Siihen liittyy kuitenkin huomattavia vaaroja, sillä hän saattaa yllättää tilanteessa kuin tilanteessa. Ei ole mitään syytä olettaa, että tällainen yhdistelmä olisi yleinen, mutta se on täysin mahdollinen. Henkilö voi viihtyä poliisiuralla ja nauttii suuresti siitä tehtäviin liittyvästä jännityksestä”, Lauerma avaa.

Tiesitkö tämän psykopatiasta?

  • Psykopatian syntyyn vaikuttavat sekä biologiset tekijät että kasvuympäristö. Niin sanotut primaaripsykopaatit ovat ilmeisesti syntyneet niin poikkeavan kognitiivisten toimintojen ja emotionaalisen elämän kanssa, ettei heillä ole mahdollisuutta muunlaiseen kehitykseen.
  • Kasvuympäristö on voinut vaikuttaa psykopatian syntyyn. Esimerkiksi kasvattajat ovat voineet olla täysin tunnekylmiä ja jättää lapsen tunnetarpeet kokonaan huomioimatta. Lasta on myös voitu pilkata, häväistä ja pahoinpidellä. Tällöin mahdollisuudet normaalin tunne-elämän kehittymiselle ovat heikot.
  • Psykopatia ja narsismi ovat pieneltä osin päällekkäisiä ilmiöitä. Jos ihmisessä on toista, niin todennäköisyys myös toisen häiriön olemassaoloon on suurempi kuin muulla väestöllä. Narsismi on huomattavasti lievempi häiriö kuin psykopatia. Narsisti tarvitsee jatkuvasti kiitosta ja suitsutusta, ja hänen täytyy olla huomion keskipiste. Psykopatiasta poiketen siihen liittyy itsetunnon pohjimmainen heikkous, jota kompensoidaan röyhkeydellä ja ylimielisyydellä, joka suojelee tällaisen ihmisen hyvin haavoittunutta ydintä.
  • Suomalaisista vangeista yksi kuudesta on psykopaatti. Psykopaatit suosivat välineellistä väkivaltaa, jolla tarkoitetaan sitä, että väkivallalla pyritään saavuttamaan jotain ja se on suunnitelmallista. Suomalainen väkivalta on useammin primitiivistä reagointia juovuksissa esimerkiksi loukkaukseen samalla, kun verensokerit ovat matalat.
  • Psykopaattien on hankala pitää yllä vireystilaa, mutta he nukkuvat yönsä hyvin. Psykopaateilla esiintyy muihin verrattuna poikkeuksellisen paljon syvää, kaikkein elvyttävintä ja anabolisinta univaihetta.
X